Krasna Zemlja

BAKALAR KAO U DOBA AUSTROUGARSKE

NOVA MANIFESTACIJA: Za uskršnje blagdane u Fažani 1. Festival bakalara u Istri

"Za 1. Festival bakalara u Fažani mi ćemo u Baderni spremiti bakalar koji će doći potpuno topao, a u Fažani ćemo napraviti i kuhani krumpir koji neki žele imati kao prilog ovom tradicionalnom jelu. Krumpir se počeo dodavati u davna vremena jer je bakalar bio jelo za bogate, tako da ga je siromašni puk obogaćivao krumpirom", kazao je danas Petar Banko vlasnik tvrtke Alden koja je poznati proizvođač bakalara na bijelo


 
3 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović
Petar Banko i Melita Peroković

"Za 1. Festival bakalara u Fažani mi ćemo u Baderni spremiti bakalar koji će doći potpuno topao, a u Fažani ćemo napraviti i kuhani krumpir koji neki žele imati kao prilog ovom tradicionalnom jelu. Krumpir se počeo dodavati u davna vremena jer je bakalar bio jelo za bogate, tako da ga je siromašni puk obogaćivao krumpirom", kazao je danas Petar Banko vlasnik tvrtke Alden koja je poznati proizvođač bakalara na bijelo

Danas je u Staroj konobi u Fažani direktorica Turističke zajednice Općine Fažana Melita Peroković zajedno s Petrom Bankom vlasnikom tvrtke Alden, koja je poznati proizvođač bakalara na bijelo, održala konferenciju za medije povodom predstojećih uskršnjih blagdana. U sklopu njih bit će održan i 1. Festival bakalara.

Peroković je naglasila da Uskrs u Fažani starta već u petak 29. ožujka uz bakalar i fritule na rivi koje će se dijeliti svim gostima i žiteljima Fažane, te se svečanost nastavlja uz večernji obred Velikog petka u crkvi svetog Kuzme i Damjana.

"Blagdan se nastavlja i preko vikenda, a kulminacija je za Uskrsni ponedjeljak kada ćemo nakon blagoslova hrane napraviti bogati uskršnji doručak. Tradicija je to koju prakticiramo preko deset godina za sve naše župljane i posjetitelje. Bit će kuhane šunke, bakalara, rotkvica, pince i svega ostalog. Specifičnost ponude je upravo naša pinca dugačka preko dvadeset metara koja je neizostavni dio proslave.

Prvi smo u Istri krenuli s ukrašavanjem povodom Uskrsa, tako da će cijela riva biti ukrašena simbolima koji predstavljaju ovaj blagdan, a među ukrasima će se naći i dva pilića od preko metra veličine", najavila je Peroković.

Melita Peroković

U popodnevnim satima Uskrsnog ponedjeljka posjetitelji mogu prisustvovati edukativnim radionicama koje su vezane uz zabavu ali i tematski uz Uskrs, poput izrade ukrasa i bojanja jaja. Također će biti održano "pičenje i tucanje" jaja, a Udruga za lutkarstvo i animaciju djece 'Puppeta' održat će pak radionicu izrade lutki pilića te lutkarsku predstavu.

Paralelno sa svim događanjima, u 16 sati starta i Prvi Festival bakalara u Istri.

Na ideju o održavanju festivala došao je Petar Banko koji je predložio da se događanja u Fažani za Uskrs oplemene i obogate novim sadržajem.

Banko je napomenuo da će se na festivalu bakalar spremati onako kako je nekada davno bio spreman u Istri, odnosno još u doba Austrougarske.

"Moja familija imala je trgovinu u Baderni kada smo počeli proizvoditi bakalar na bijelo, to se onda radilo ručno, a danas ga radimo strojno za cijelu Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, a doznali smo da se naši proizvodi mogu naći i u Los Angelesu.

Za 1. Festival bakalara u Fažani mi ćemo u Baderni spremiti bakalar koji će doći potpuno topao, a u Fažani ćemo napraviti i kuhani krumpir koji neki žele imati kao prilog ovom tradicionalnom jelu. Krumpir se počeo dodavati u davna vremena jer je bakalar bio jelo za bogate, tako da ga je siromašni puk obogaćivao krumpirom. Danas je bakalar namirnica pristupačna svima", kazao je Banko.

Petar Banko

Banko je opisao postupak proizvodnje i stavljanja začina u bakalar kako bi imao potpuno istu kvalitetu okusa kao onaj iz doba Austrougarske.

U sklopu festivala bit će održano i natjecanje u pripremanju bakalara na tradicionalni način u kojem će sudjelovati dvadeset ekipa. Svaka ekipa može imati dva člana. Natjecatelji će dobit skuhani i očišćeni bakalar koji će pripremati uz dodatne sastojke po vlastitom izboru i količini (krumpir, maslinovo i suncokretovo ulje, sol, papar, peršin i češnjak).

Pobjednika u pripremi bakalara na bijelo proglasit će žiri u sastavu : Zdenka Uljanić, Lučana Debeljuh, Petar Banko, Budimir Žižović i Serđo Valić.

Prva nagrada na natjecanju je jednodnevni izlet brodom u Veneciju za dvije osobe, druga je večera za dvije osobe u vrijednosti 100 eura u Staroj konobi u Fažani, a treća poklon paket gastro proizvoda firme Alden iz Baderne.

Svi zainteresirani za ovo natjecanje mogu se prijaviti na adresu: info@infofazana.hr.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.