Krasna Zemlja

između 700 uzoraka

Pobjeda porečkog maslinovog ulja Torač Superior i Leccino u Berlinu i Londonu, platinasta medalja za dizajn

Iako se tradicija maslinarstva proteže na šest obiteljskih generacija – od mog šukundjeda Vincenza do oca Ivice i danas mene, ovo su prva zlata našim uljima pa je i okus uspjeha time slađi, kazao je mladi uljar Vinko Milotić


 
3 min
Istra24

Iako se tradicija maslinarstva proteže na šest obiteljskih generacija – od mog šukundjeda Vincenza do oca Ivice i danas mene, ovo su prva zlata našim uljima pa je i okus uspjeha time slađi, kazao je mladi uljar Vinko Milotić

Oči hrvatske nacije proteklih su dana uprte u Njemačku. Kako i ne bi kada je najvažnija sporedna stvar na svijetu razlog uzavrele atmosfere u cijeloj Europi?!

Gotovo tropskim temperaturama unatoč i tradiciji da Nijemci u lipnju dopale k nama, hrvatski se proizvod predstavio „njima“. Izrastao na crveno-bijelim kockicama grudi majke i u zemlji pradjedova, sjevernoj je Zemljinoj polutki pokazao superiornost.

Nakon slijepog kušanja stručnog ocjenjivačkog suda, organiziranog tako radi osiguravanja nepristranosti i visokih standarda u ocjenjivanju, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Torač Superior na prestižnom natjecanju Berlin Global Olive Oil Awards – Northern Hemisphere (Berlin GOOA 2024) osvojio je zlatnu medalju! Natjecanje je okupilo više od 700 uzoraka maslinovog ulja iz 22 države, navodi Jasminka Benazić direktorica marketinga Ulja Torač iz Poreča.

No, nije Torač Superior – buža puntoža zasjao samo u zemlji domaćina ovogodišnjeg Europskog nogometnog prvenstva. Okrunilo se ovo ulje i u zemlji kraljeva i nogometaša, Premier lige! Na London International Olive Oil Competitions (LIOOC 2024) Torač Superior je nagrađen zlatnom, drugom po redu medaljom! Na istom je natjecanju porečki Torač d. o. o. obitelji Milotić zlatom nagrađen i za ulje sorte leccino.


- Superior monosortno ulje sastoji se od prvih plodova maslina autohtone sorte buža puntoža prerađenih na samom početku prerade. Naše ulje je eliksir dobiven iz ograničenog broja maslina. Karakterizira ga intenzivna zelena voćnost s aromatskim profilom po rajčicama i artičokama te skladna pikantnost i gorčina. Izvrstan je dodatak salatama, povrću sa žara, mladim sirevima i bijeloj ribi, napominju.

Monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino skladno je i srednje zelene voćnosti, s blagom notom gorčine i pikantnosti. U mirisu i okusu osjetit ćete note trave, lista masline, badema, jabuke, zelene banane i rokule. Ovo ulje idealno se kombinira s laganim salatama, jelima od bijelog mesa i ribljim specijalitetima.

Iako se tradicija maslinarstva proteže na šest obiteljskih generacija – od mog šukundjeda Vincenza do oca Ivice i danas mene, ovo su prva zlata našim uljima pa je i okus uspjeha time slađi, kazao je mladi Vinko Milotić.

Torač Superior u Londonu je ovog ljeta „požeo“ i nagradu za ambalažu. I to ne bilo kakvu, već platinastog sjaja! Zlato je osvojeno i za „potpunu sliku – total image“ odnosno cjelokupni dojam Superior boce.

- Kameni mlin torač već dva tisućljeća simbolizira umijeće prerade plodova masline u ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naizgled grub kameni blok nedavno je postao vizualni identitet naše uljare pod kojim se na tržištu plasira brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja Torač. Novi izgled čine bijele terakotne boce, simbol djevičanstva, dok se na etiketi ističu linije torča u prepoznatljivim bojama istarske zemlje i sorti maslina: siva, crvena, zelena i zlatna. Torač tako simbolizira kotač koji se okreće i pokreće, odnosno označava krug života. Etiketa ulja Superior satkana je od zlatnih linija torča. Sada je njihovo značenje još bogatije, zlato i platinasta medalja u Torač ulijevaju novu snagu.


Nastavite čitati

Istra
 

Počinje vrijeme darivanja: sutra ćemo o autohtonim darovima...

Jeste već kupili darove? Ukoliko niste sutra vam donosimo vodič kroz božićnu kupnju koja se vodi načelom: lokalno, autohtono, ručno rađeno. Donosimo i priču o Puležanu koji po Istri lovi posve neobične stvari. I to ne puškom nego aparatom. Za sebe kaže "Nisam ja fotograf, ja sam školovani zidar”

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.