Krasna Zemlja

ostali bez posla

VAPAJ HRVATSKIH GEODETA: Ukidanje parcelacije dovelo do smanjenja broja elaborata

Načelnik Sektora za katastarski sustav u Državnoj geodetskoj upravi Josip Zubak istaknuo je da im je nakon donošenja Zakona značajno pao broj predanih geodetskih elaborata.


 
1 min
HINA

Načelnik Sektora za katastarski sustav u Državnoj geodetskoj upravi Josip Zubak istaknuo je da im je nakon donošenja Zakona značajno pao broj predanih geodetskih elaborata.

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje su zabranile parcelaciju zemljišta na čestice manje od jednog hektra neće poboljšati poljoprivrednu proizvodnju ni riješiti problem nelegalne gradnje, ocijenila je u nedjelju Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG).

Izmjene Zakona, koje su stupile na snagu prije pet mjeseci, zabranile su parcelaciju, osim u slučaju nasljeđivanja ili izgradnje infrastrukture. No, s druge strane, zakonske izmjene dovele su do brojnih problema o kojima se razgovaralo na okruglom stolu “Problematika parcelacije poljoprivrednog zemljišta”, rečeno je u priopćenju HKOIG-a.

''Komora inženjera geodezije i dalje izražava sumnju da će ovakva zabrana donijeti bolje uvjete za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju te da će riješiti problem nelegalne gradnje na poljoprivrednom zemljištu'', stoji u priopćenju.

HKOIG smatra da je upravo parcelacija nužan korak u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

''U slučaju kada postoji više suvlasnika na jednoj čestici koja se ne može podijeliti parcelacijom te kada se na istoj čestici dogodi nelegalna gradnja, nejasno je koga će, od svih suvlasnika, zakon kažnjavati zbog nelegalne gradnje'', upozorava se u priopćenju.

Osim što zabrana parcelacije značajno komplicira ulaganja u poljoprivredu, ona onemogućuje građanima da razvrgnu suvlasništva u slučaju ako bi tim činom nastale čestice manje od jednog hektra (10.000 m2),.

‘’U slučajevima nužnih dioba zemljišta ili razvrgnuća suvlasništva, vlasnici svoje vlasništvo ne mogu upisati u katastar i zemljišne knjige. Poseban problem ostaju dijelovi Dalmacije u kojima je povijesno nasljeđe takvo da dan danas postoje velike katastarske čestice, s više desetaka suvlasnika upisanih u katastar'', napominje, među ostalim, HKOIG.

Također, upozorava se, građani ne mogu upisati vlasništvo nad malim česticama ako je ono stečeno darovanjem, a ne nasljeđivanjem.

Kako se navodi u priopćenju HKOIG-a, na okruglom stolu “Problematika parcelacije poljoprivrednog zemljišta” načelnik Sektora za katastarski sustav u Državnoj geodetskoj upravi Josip Zubak istaknuo je da im je nakon donošenja Zakona značajno pao broj predanih geodetskih elaborata.

Geodeti su na okruglom stolu istaknuli zahtjev da njima kao inženjerima zakon omogući da "rješavaju probleme u prostoru, a ne da izmjena zakona proizvede dodatno gomilanje problema u prostoru".

Na okruglom stolu, koji je održan u sklopu 15. Simpozija ovlaštenih inženjera geodezije u Opatiji, sudjelovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva pravosuđa, Državne geodetske uprave te Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije.


Nastavite čitati

Prošao nacrt prijedloga promjene Ustava

Riječ je o promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma o promjeni samog Ustava ili organskih zakona i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje će uputiti na plenarnu sjednicu Sabora * Mijenaju se i odredbe o izboru ustavnih sudaca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.