Krasna Zemlja

čičimak, ćićindra, žižola, jujuba...

Žižula - više od ukrasa

Iako je na ovom području od pamtivijeka, nije stekla svoju popularnost kao smokva ili maslina. Što i dokazuje njena zastupljenost na tržnici. Naime, na pulskoj tržnici ima je svega nekoliko štandova, a cijena je šest eura po kili. U Peroju stablo žižule je u skoro svakom vrtu. Gospođa iz Peroja nam govori kako ju ona osobno nema, ali da više-manje svi susjedi imaju. „Moj suprug i sin ih jako vole, ma sva perojska djeca ih tamane!", nadodaje kroz smijeh


 
3 min

Iako je na ovom području od pamtivijeka, nije stekla svoju popularnost kao smokva ili maslina. Što i dokazuje njena zastupljenost na tržnici. Naime, na pulskoj tržnici ima je svega nekoliko štandova, a cijena je šest eura po kili. U Peroju stablo žižule je u skoro svakom vrtu. Gospođa iz Peroja nam govori kako ju ona osobno nema, ali da više-manje svi susjedi imaju. „Moj suprug i sin ih jako vole, ma sva perojska djeca ih tamane!", nadodaje kroz smijeh

Krenule su žižule, svojim tamnozelenim listovima ukrašava istarska dvorišta, poneki ju konzumiraju sirovu ili koriste za izradu likera i marmelada. Međutim, ono što se malo zna, korisna je i u maslinicima.

U narodu poznata još kao čičimak, ćićindra, žižola, jujuba ili kineska datulja porijeklom je iz Kine i Indije. To je voće, nalik je na manje datulje, a kiselo-slatkim okusom podsjeća na jabuke ili male kruške. Njeno stablo zapravo je listopadni grm koji može narasti do 10 metara u visinu. Listovi su tamno zelene boje, a na peteljci ima trnje koje otežava samu berbu plodova. Nije zahtjevna za uzgoj, otporna je na sušu i na niske temperature ( do – 15 stupnjeva Celzijusa). Kada dosegne svoju plodnost, po stablu daje do 40 kilograma ploda. Razmnožavanje je moguće cijepljenjem, sjemenom ili reznicama.

Plod dozrijeva u rujnu i listopadu te vrlo brzo postaje crven i smežura se. Većina ljudi preferira konzumirati žižulu dok je još tvrda i hrskava. Nutritivno je blago, posjeduje velike količine vitamina C  te je kao takva odlična u jačanju imuniteta i pripremu za nadolazeće zimsko razdoblje. Blagotvorno djeluje na probavu, potiče apetit, posjeduje antikancerogena svojstva, a neki izvori navode kako ima umirujući, sedativni učinak.

Iako je na ovom području od pamtivijeka, nije stekla svoju popularnost kao smokva ili maslina. Što i dokazuje njena zastupljenost na tržnici. Naime, na pulskoj tržnici ima je svega nekoliko štandova, a cijena je šest eura po kili.

U Peroju stablo žižule je u skoro svakom vrtu. Gospođa iz Peroja nam govori kako ju ona osobno nema, ali da više-manje svi susjedi imaju.

„Moj suprug i sin ih jako vole, ma sva perojska djeca ih tamane!", nadodaje kroz smijeh.

Ono što manje ljudi zna, žižula je odlična za maslinike. Naime,  kako doznajemo od stručnjaka s portala Maslina, na njoj obitava muha Carpomia incompleta koja potiče razvoj predatorske osice Psyttalia (Opius) concolor. Navedena osica je endoparazit, a parazitira ličinke maslinine muhe. Ženka osice polaže jaja u ličinku muhe i pri tome ostaje živa. U najviše slučajeva parazitira ličinke trećeg stadija, ali zna napasti i ličinke drugog i prvog stadija. Ličinka se zatim kukulji normalno, ličinke osice razvijaju se na uštrb maslinine muhe te ju nakon završene preobrazbe napušta.

Sukladno tome, oni koji teže ekološkoj proizvodnji maslina, preporuka je da u nasade posade do 5 posto sadnica žižula.

Ono što se da zaključiti je da je žižula u Istri prisutna, ali nedovoljno prepoznata kao nešto vrijedno i korisno. Često je u dvorištima i vrtovima, ali plodovi znaju ostati i neobrani. Trenutno, nekih većih interesa oko intenzivnog uzgoja nema, što je i logično, s obzirom na to da za njom nema velike potražnje. (Marina Brzić)


Foto Istra24

Nastavite čitati

Istra
 

I NOSTRI FIOI CHE I SCRIVI IN DIALETO: L’aviso ai foresti “No selfie con el gato de zia Pina”, el nono che viveva in afito in una brizna sufita e i bisnoni che ghe piasi pindular sun Gugl

Ogi publichemo anche un racontin e do raconti una fià più lunghi premiai al festival del l'Istroveneto. Legendoli trovarè morbin giovanile ma anche de bele parole in tel nostro dialeto come "stagnaco", "sgnavolar" e tanti pensieri divertenti come questo: “ai foresti che xe duto folklore. El galo? Folklore. El trator ale sei de matina? Folklore. Le campane dela cesa che le sona forte ale sete de matina? “Charming local tradition”...

Istra
 

ROVINJ Duo Hojsak & Novosel ft. Theodosii Spassov u ponedjeljak na BaRoMusu

Riječ je o virtuoznim instrumentalistima koji  skladaju i izvode glazbu utemeljenu na hrvatskoj tradiciji, a prepoznala ih  publika i kritika diljem svijeta. Pridružit će im se na pozornici bugarski glazbenik Theodosii Spassov, svjetska word music zvijezda i dobitnik nagrade Grammy. Svirat će na kavalu, staroj narodnoj flauti s Balkana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.