Kultura

ZANIMLJIVO PREDAVANJE MARIJA NOVAKA

ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE: „Što nam kosturni ostaci govore o pojavama gladi i prehrani drevnih stanovnika Istre?“

Govorit će se i o tome kojim je metodama detaljno rekonstruirana prehrana nekadašnjih Istrijana. Ta se je prehrana uglavnom sastojala od žitarica, raznih vrsta kaše, kruha i ugljihodrata, a hranu koju danas uzimamo "zdravo za gotovo", meso i mlijeko, konzumirala se samo u određene dane, ili je pak bila namijenjena isključivo visokim društvenim slojevima


 
1 min
Leonid Slijepčević

Govorit će se i o tome kojim je metodama detaljno rekonstruirana prehrana nekadašnjih Istrijana. Ta se je prehrana uglavnom sastojala od žitarica, raznih vrsta kaše, kruha i ugljihodrata, a hranu koju danas uzimamo "zdravo za gotovo", meso i mlijeko, konzumirala se samo u određene dane, ili je pak bila namijenjena isključivo visokim društvenim slojevima

Do prije 500 godina, ljudi su često bili doslovno gladni. Možda ne baš gladni kao što to ponekad vidimo na potresnim fotografijama iz Afrike, ali dovoljno gladni da na počinak odlaze bez obroka, i praznog želuca.

U sklopu izložbe "Lica gladi", postavljene u Svetim srcima, u petak će u 11 sati u Polivalentnoj dvorani Arheološkog muzeja Istre Mario Novak sa zagrebačkog Instituta za antropologiju održati predavanje o tome kako glad i neadekvatna ishrana utječe na ljudske kosti i zube, te koje se bolesti vežu uz ove pojave. Naziv predavanja je „Što nam kosturni ostaci govore o pojavama gladi i prehrani drevnih stanovnika Istre?“ Na kosturnim se ostacima, naime, može vidjeti kako je zbog nedostatka hrane dolazilo do odgođenog sazrijevanja i usporenog rasta, promjene su usljed nedostatka hrane nastajale i na zubima naših predaka, a bit će riječi i o bolestima koje su u takvim uvjetima nastajale.

Također, govorit će se i o tome kojim je metodama detaljno rekonstruirana prehrana nekadašnjih Istrijana. Ta se je prehrana uglavnom sastojala od žitarica, raznih vrsta kaše, kruha i ugljihodrata, a hranu koju danas uzimamo "zdravo za gotovo", meso i mlijeko, konzumirala se samo u određene dane, ili je pak bila namijenjena isključivo visokim društvenim slojevima.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Poslušajte sjajan ženski saksofonski kvartet Roya koji je sinoć oduševio Puljane

'Roya' na perzijskom jeziku znači san ili vizija * Ovu jedinstvenu skupinu čine četiri izvrsne saksofonistice - Hrvatica Petra Horvat, Poljakinje Weronika Partyka i Betka Bizjak Kotnik te Slovenka Jovana Joka, a sinoć im se pridružio, uz nimalo nebitnu elektronsku podlogu, Neven Radaković * Premijerno su izvele skladbu "Malala" Jeana Denisa Michata u čast Malale Yousafzai, pakistanske aktivistice koja je dobila Nobelovu nagradu u dobi od 17 godina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.