Kultura

U petak izložba u Svetim srcima

Branko Gulin: Šaman, zanatlija, umjetnik / Ritual kao izvor svih oblika umjetnosti

Naglasak je na ritualu i njegovoj strukturi. Ritual je  predstavljen kao izvor svih oblika umjetnosti (glazbe,  pjevanja, plesa, slikanja tijela i tetoviranja, izrade  maski i idola, metaforičkog pripovijedanja, itd.) koji  su se u prvobitnim i prapovijesnim zajednicama koristili istovremeno u jednome činu (ritualu). Tijekom povijesti ti su se oblici umjetnosti odvojili u zasebne izraze, reflektirajući opću podjelu rada u složenijim zajednicama


 
3 min
Zoran Angeleski
Šaman je onaj koji ima sposobnost posredovanja između 0materijalnog i duhovnog svijeta, iscjelitelj je i prvi umjetnik, performer

Naglasak je na ritualu i njegovoj strukturi. Ritual je  predstavljen kao izvor svih oblika umjetnosti (glazbe,  pjevanja, plesa, slikanja tijela i tetoviranja, izrade  maski i idola, metaforičkog pripovijedanja, itd.) koji  su se u prvobitnim i prapovijesnim zajednicama koristili istovremeno u jednome činu (ritualu). Tijekom povijesti ti su se oblici umjetnosti odvojili u zasebne izraze, reflektirajući opću podjelu rada u složenijim zajednicama

Povezujući antropologiju, arheologiju i umjetnost, Branko Gulin od ovog se petka u 19 sati u pulskom Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca predstavlja izložbom pod nazivom "Šaman - zanatlija - umjetnik".

Naglasak je na ritualu i njegovoj strukturi. Ritual je  predstavljen kao izvor svih oblika umjetnosti (glazbe,  pjevanja, plesa, slikanja tijela i tetoviranja, izrade  maski i idola, metaforičkog pripovijedanja, itd.) koji  su se u prvobitnim i prapovijesnim zajednicama koristili  istovremeno u jednome činu (ritualu). Tijekom povijesti ti su se oblici umjetnosti odvojili u zasebne izraze, reflektirajući opću podjelu rada u složenijim zajednicama.

U centralnom dijelu izložbenog prostora nalazi se instalacija scenografije dvaju rituala: “Rituala Majke Zemlje i Plodnosti” i “Rituala Zmije” koji će se na  otvaranju i zatvaranju izložbe izvoditi u živo.

U izvođenju rituala, šaman je onaj koji ima sposobnost posredovanja između materijalnog i duhovnog svijeta, iscjelitelj je i prvi umjetnik, performer.

Kiparski i slikarski radovi te crteži na izložbi inspirirani su arheološkim nalazima i antropološkim saznanjima o ritualima.

Posebnu cjelinu, na katu, čine umjetnikovi recentni slikarski radovi koji predstavljaju sadržaje umjetnikova zanimanja.

Suvremeni umjetnik je, između ostalog, istinski sljednik drevnih šamana, posrednik između sfere duhovnog i  sfere materijalnog. On svojom individualnom akcijom,  angažiranim i kreativnim radom postaje iscjelitelj i “čuvar” istinskog integriteta suvremenog čovjeka i zajednice.

Izložba će se, uz promociju knjige autora, zatvoriti 31. ožujka u 19 sati.

Branko Gulin (1953.) sudjelovao je u preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Hrvatskoj i SAD-u.

Studirao je 1974. filozofiju i indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; diplomirao je 1979. političke znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Stekao je vrlo široku naobrazbu iz područja društvenih znanosti i diplomirao na temu: “Umjetničko djelovanje kao individualno objedinjeni proces rada” sa posebnim osvrtom na rad koji obuhvaća individualnu umjetničku praksu (od ideje do realizacije), nasuprot općoj podijeli rada u proizvodnoj sferi tehnološkog društva.

Položio je 1990. državni stručni ispit za kustosa u muzejskoj djelatnosti u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu, a od 2002. do 2014. godine radio je kao asistent u ljevaonici umjetnina u bronci i likovnoj radionici u klasi akademskog kipara i majstora lijevanja Nicolasa Legerosa u Minneapolisu te stekao obrazovanje u rangu majstora lijevanja umjetnina te modeliranje ljudske figure kao osnove klasične likovne naobrazbe u sferi skulpture.

Od 1979. do 1982. radio je različite poslove u struci uglavnom kao profesor u srednjim školama, predajući društvene predmete, između ostalog Povijest umjetnosti i Povijest.

Od 1982. do 1987. godine je kustos u Muzeju narodne revolucije Istre (sadašnjem Povijesnom i pomorskom muzeju ) u Puli. Od 1987. do 1995. ravnatelj je  Zavičajnog muzeja grada Rovinja, a od 1995. do 2002. kustos Grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Puli. Od 2015. do 2019. djelatnik je  škole i suradnik odjela za likovno obrazovanje u Columbia Heights Public School u Minneapolisu.


Nastavite čitati

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.