Kultura

Izložba povodom Dana Europe

Na pulskom Forumu City Art by Hoyka

Gradonačelnik Filip Zoričić zahvalio se autoru izložbe Hoyki što je na svoj način sačuvao baštinu te slike i identitete povijesnih pozicija koje mi, koji ih živimo svaki dan, niti ne vidimo te ih sada kroz njegovo oko vidimo puno jasnije i bolje


 
2 min
Istra24

Gradonačelnik Filip Zoričić zahvalio se autoru izložbe Hoyki što je na svoj način sačuvao baštinu te slike i identitete povijesnih pozicija koje mi, koji ih živimo svaki dan, niti ne vidimo te ih sada kroz njegovo oko vidimo puno jasnije i bolje

Dana 9.5.2024. godine, povodom Dana Europe otvorena je izložba renomiranog fotografa Damira Hoyke pod nazivom „City art by Hoyka – Pula“ koja je postavljena na glavnom gradskom trgu Forum od 9. do 16. svibnja.

Izložbu su otvorili gradonačelnik grada Pule Filip Zoričić i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Direktorica Sanja Cinkopan Korotaj rekla je kako su grad Pula i turistička zajednica željeli obilježiti Dan Europe, a što je bolje od izložbe renomiranog umjetnika Damira Hoyke te je pozvala sve domaće i strane goste da kroz izložbu upoznaju i dožive na jedan drugačiji način naš grad i spomenike koje svi mi znamo da ih imamo, ali ih na kraju niti ne primijećujemo. Zatim je riječ preuzeo autor izložbe fotograf Damir Hoyka koji je naveo kako mu je izuzetno drago da se izrealizirala izložba koju je sa srcem radio jer rijetko kad čovjek ima priliku prikazati gradove drugačijim očima. Inicijalna ideja cijelog projekta City Art bila je skrenuti pozornost ljudima da su svi gradovi kroz koje prolazimo i na koje smo navikli, posebice ako živimo u njima, umjetnost sama po sebi i da nije potrebno ići u galeriju da bismo gledali umjetnost već je ona oko nas. Ovom prilikom pozvao je sve ljude koji se budu šetali Pulom, kako strance tako i domaće, da pogledaju Pulu još jedanput drugim očima, da vide nešto slično ovome ili možda nešto sasvim drugačije, ali nešto što još ustvari nisu vidjeli.

Gradonačelnik Filip Zoričić zahvalio se autoru izložbe Hoyki što je na svoj način sačuvao baštinu te slike i identitete povijesnih pozicija koje mi, koji ih živimo svaki dan, niti ne vidimo te ih sada kroz njegovo oko vidimo puno jasnije i bolje. Zahvalio se i turističkoj zajednici i svima koji čuvaju umjetnost i na ovakav način šalju jednu posebnu poruku o posebnom gradu.

Zaključno se Hoyka još jednom zahvalio svima, turističkoj zajednici, gradu Puli i gradonačelniku Filipu Zoričiću te svim ljudima koje je sretao na cesti dok je snimao fotografije i koji su pridonijeli tome da se ovdje osjeća kao kod kuće.

Izložbu je moguće pogledati od 9. do 16. svibnja te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da je posjete.


Nastavite čitati

Pula
 

Premijerno na ovim prostorima, dugoočekivani, legendarni - Sick Of It All (New York), Po' metra crijeva, Krešo i Kisele kiše, Stepped Out, FM-13 i DJ Sosa

Jedno od najčešćih pitanja posjetitelja je bilo: “Dali je moguće do dvadesetog izdanja zaokružiti veliku četvorku, svjetski najpoznatijih New York hardcore/metal bendova? “ Za veliko slavlje i upravo - tu dvadesetu godinu, “Viva La Pola!” je odlučila to i ostvariti! Nakon Biohazard, Agnostic Front i Madball, u Puli konačno i legendarni SICK OF IT ALL!

 

Svečano otvorenje preskupog terena čija je gradnja podijelila Pulu

U dijelu političke scene i prijateljskim medijima nametnuo se narativ da je bilo kakvo propitkivanje brojnih spornih detalja i očitih nezakonitosti znak nedostatka ljubavi prema djeci koja će taj teren koristiti. Nametao se izbor ili stabla ili djeca, kao da nije moguće paziti na stabla i voljeti djecu. Stabla su na koncu posječena, a dječja sreća biti će triput skuplja

Pula
 

TAKO JE IZGLEDALA SACCORGIANA 1926.: Slika "Zlatnih" prije 100 godina pripada Silviji Salamon koja je radila na Oscarom nagrađenom filmu "Mediterraneo"

Vlasnica djela, isprva, po vlastitom priznanju, nije znala navesti ime autora slike. Potom je poznati galerist iz Vodnjana Germano Fioranti pretpostavio da bi to mogao biti Romeo Marsi, umjetnik rođen u Puli 1909. godine, a poginuo u Trstu, tijekom bombardiranja, 1944. godine * Priča obitelji Salamon vrlo je zanimljiva. Počinje u Puli, a preko Skitače, Šumbera, Gračišća, Segeta, Trsta, Lomabardije i Ligurije vodi nas sve do Pariza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.