Kultura

U Vinkovcima

Održana državna smotra Lidrano 2024.

Iz Pazinskoga kolegija-klasične gimnazije državnu je smotru dostigao, među 20 najboljih literarnih radova, učenik Dino Peruško lirskom pjesmom na labinjonskoj cakavici Nerina Zulijani drži sunce va pinjate


 
2 min
Istra24

Iz Pazinskoga kolegija-klasične gimnazije državnu je smotru dostigao, među 20 najboljih literarnih radova, učenik Dino Peruško lirskom pjesmom na labinjonskoj cakavici Nerina Zulijani drži sunce va pinjate

Od srijede 24. travnja do petka 26. travnja u Vinkovcima je održana državna smotra Lidrano 2024., smotra najboljih literarnih, dramskih (pojedinačnih i skupnih) i novinarskih radova učenika srednjih škola RH. Nakon održanih županijskih smotri državna su povjerenstva odabrala najbolje radove i pozvala ih u Vinkovce. 

Ove su godine srednjoškolci Istarske županije svoju izvrsnost iskazali u svim kategorijama. 

Iz Pazinskoga kolegija-klasične gimnazije državnu je smotru dostigao, među 20 najboljih literarnih radova, učenik Dino Peruško lirskom pjesmom na labinjonskoj cakavici Nerina Zulijani drži sunce va pinjate, mentorica je prof. Orijana Paus.

U dramskom je stvaralaštvu sudjelovalo više učenika iz triju istarskih srednjih škola: Karla Levak iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina, mentorica prof. Amneris Ružić Fornažar, i Anika Blažević iz Srednje škole Mate Balote iz Poreča, mentorica prof. Anči Ritossa Blažević, pokazale su svoje umijeće u pojedinačnom scenskom nastupu. Karla je kazivala stihove Daniela Načinovića Kovarska, a Anika je razigrano izvela monolog U bačvi niz Nijagaru, Mladena Blaževića.

 U skupnom scenskom nastupu odlični su bili učenici Gimnazije Pula. Maria Burić, Mika Catela, Lara Abramović, Barbara Bahtak, Matea Kontošić i Noel Smailbašić izveli su Oluju W. Shakespearea. Učenica Maria Burić prilagodila je i preradila Shakespeareov tekst, a njihova je mentorica, “veteranka” Lidrana, prof. Meri Šimunov.

U novinarskom stvaralaštvu briljirao je Petar Brajković iz Srednje škole Mate Balote, i to tekstom Krungthep, mentorica je prof. Dunja Janko. Petar, nažalost, nije osobno bio na smotri zbog obveza na drugim natjecanjima.

Lidrano, a posebno državna razina, ima svoju specifičnost jer to nije natjecanje, već smotra najboljih radova učenika i njihovih mentora. Učenici i mentori sudjelovali su na okruglim stolovima, radionicama, družili se međusobno i s članovima povjerenstava, razgledali grad… Bila su to tri dana uživanja u izvanrednu gostoprimstvu Vinkovčana i škole domaćina, Gimnazije Matije Antuna Reljkovića. Slavonija je još jednom pokazala svoju ljepotu i toplinu na čemu joj Lidranovci zahvaljuju.


Nastavite čitati

Istra
 

Prije očevida požara u medulinskoj marini izvlače se dvije brodice

Kada se izvuku na njima će raditi vještaci zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", dok se more i obala nadomak Medulina čiste od ostataka izgorenih plovila. "Policija utvrđuje okolnosti ovog događaja, dok će očevid započeti čim brodice budu izvučene na kopno. Riječ je o zahtjevnom poslu izvlačenja brodica", kratko je danas izvijestila Policijska uprava istarska

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.