Kultura

DNEVNI BORAVAK DC ROJC

Otvorena izložba fotografija "Fotoreporter/ka je novinar/ka" istarskih fotoreportera i fotoreporterki

Fotografija nas svakodnevno okružuje, približava nam stvarnost i život, a vrlo značajan doprinos fotografiji leži upravo u polju dokumentiranja i reportaže


 
3 min
Dean Mladenović

Fotografija nas svakodnevno okružuje, približava nam stvarnost i život, a vrlo značajan doprinos fotografiji leži upravo u polju dokumentiranja i reportaže

"Fotoreporter/ka je novinar/ka" naziv je sinoć otvorene izložbe fotografija istarskih fotoreportera i fotoreporterki na kojoj je svaki od devet autora izložio dvije fotografije po slobodnom izboru nastale u prošloj godini. Izložba je otvorena u Dnevnom boravku DC Rojca u Puli u organizaciji HND-a i ogranka HND-a u Istarskoj županiji.

Svoje radove izložili su Marijana Banko, Manuel Angelini, Danilo Memedović, Goran Šebelić, Srećko Niketić, Saša Miljević, Dejan Štifanić, Danijel Bartolić i Elvis Malagić.

Kako je sam organizator izložbe napisao na zidu Dnevnog boravka Rojca, te objasnio što je novinarska fotografija i posao fotoreportera i fotoreporterki možemo zaključiti kako bez njih zasigurno ne bi bilo modernog novinarstva.

Fotografija nas svakodnevno okružuje, približava nam stvarnost i život, a vrlo značajan doprinos fotografiji leži upravo u polju dokumentiranja i reportaže.

Fotoreporteri i fotoreporterke omogućuju nam da budemo svjedoci događaja, donose nam slike svijeta u kojem živimo, te svojim aparatima svakodnevno hvataju atmosferu i raspoloženja.

Izložbu je najavila potpredsjednica HND-a i predsjednica istarskog ogranka HND-a Chiara Bilić, kazavši kako je i ona sama na počecima svoje novinarske karijere, barem pola toga naučila od fotoreportera i fotoreporterki, te naglasila veliku važnost fotografije u novinarstvu.

Chiara Bilić i Gordana Trajković

Povjesničarka umjetnosti Gordana Trajković, otvorila je izložbu riječima kako fotografija govori kao tisuću riječi, i poručila da se to pomnoži s 18 izloženih radova, te ćemo znati koliko je riječi na izloženim fotografijama.

Koliko je emotivno bilo na otvaranju za prisutne fotoreportere i fotoreporterke kazali su nam neki od njih.

Marijana Banko, jedina fotoreporterka čije su fotografije izložene na izložbi kazala je kako je ovo bila jedinstvena prilika da se s kolegama osim na terenu sretne i u nekom drugom izdanju.

"Novinarska fotografija i činjenica kako sam jedna žena na 15 muških fotoreportera je veliki izazov. Nas žene još uvijek doživljavaju kao "krhkije" pa zna biti podcjenjivačkih situacija, te smatram kako se fotoreporterke trebaju dokazivati za nijansu više od muških kolega, te se nastaviti boriti kako bi dokazale da smo jednake u ovom poslu," poručila je Banko.

Manuel Angelini istaknuo je činjenicu kako i na ovakvim događajima vidimo zahtjevnost fotoreporterskog posla, jer troje kolega nisu mogli doći na otvorenje izložbe zbog radnih zadataka, te poručio kako je jako lijepo i pozitivno da se ovakva događanja održavaju jer se tako novinarska fotografija popularizira i približava drugima.

"Izložba je za mene nešto što će ljudima približiti uvid u ono s čime se mi susrećemo tijekom naših radnih zadataka, moći će dobiti bolji osjećaj situacija s kojima bivamo okruženi. Bilo bi mi jako drago kada bi ovo postala tradicionalna redovita godišnja izložba, na kojoj bi mi fotoreporteri obuhvatili i prikazali što više područja našeg djelovanja," poručio je Angelini.

Danijel Bartolić, Manuel Angellini i Marijana Banko

"Pokrivanje važnih događaja i situacija pokazuje veliki trud koji stoji iza svake fotografije," veli nam Danijel Bartolić te izražava zadovoljstvo s otvorenom izložbom.

- Novinarska fotografija postala je jedan od najbitnijih segmenata novinarstva, pa se shodno tome ponekad događa i hiperprodukcija fotografija. Drago mi je da se netko sjetio nas fotoreportera, te što se uviđa važnost našeg posla. Izložbu smo za prvi put odradili malo u gerila stilu, odnosno neka fotke pričaju same za sebe i super mi je što je ovo jedna šarolika izložba koja je u konačnici lijepo ispala, poručio je Bartolić.

Onima koji u petak navečer nisu uspjeli pogledati izložbu moći će to učiniti još dva tjedna, koliko će još ove fotografije krasiti zidove Rojca.


Foto: Dean Mladenović

Nastavite čitati

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.