republika - dugi
Kultura

'AndaluzIstria' - novi album pulskog glazbenika

(VIDEO) Vedran Šilipetar aka Mor Roll: 'U umjetničkom i kulturnom smislu, Hrvatska je totalno degradirala'

"Hrvatska je glazba devedesetih godina bila uzor brojnim susjednim pa tako i srpskoj, a danas se sve više hrvatskih glazbenih estradnjaka stilom pokušava približiti turbofolku i to jedan jako veliki paradoks. U umjetničkom i kulturnom smislu, Hrvatska je totalno degradirala"


 
4 min
Matea Čelebija

"Hrvatska je glazba devedesetih godina bila uzor brojnim susjednim pa tako i srpskoj, a danas se sve više hrvatskih glazbenih estradnjaka stilom pokušava približiti turbofolku i to jedan jako veliki paradoks. U umjetničkom i kulturnom smislu, Hrvatska je totalno degradirala"

Danas je svestrani pulski glazbenik Vedran Šilipetar, pod svojim umjetničkim pseudonimom Mor Roll objavio treći studijski album, dojmljivog naziva "AndaluzIstria". A kako mu i ime samo govori, radi se sintezi brojnih glazbenih utjecaja poput flamenca, istarske tradicionalne glazbe te one sjevernoafričke.

- Ovo je nešto potpuno drugačije od onoga što sam do sada radio i osjećam da sam na nekim novim počecima. Isto tako, stekao sam dojam da se ovaj album sviđa ljudima čije glazbene ukuse cijenim i to je jako važno, kazao nam je Vedran.

Ova promjena, objašnjava, nije došla tek tako, sama po sebi, već nakon iskustva kraćeg življenja u Sevilli gdje je Vedran svaku večer odlazio na flamenco, upoznavši se tako s brojnim lokalnim umjetnicima.

FOTO: Dancing Bear
- U trenutku kada sam otišao u Španjolsku 2019. bio sam poprilično razočaran svojom pozicijom na estradi i htio sam učiniti kardinalni rez. Nisam znao hoću li se više vraćati u Hrvatsku i pjevati na hrvatskom jeziku. Rekao sam sebi da ću se otvoriti svijetu, prema Zapadu, možda u Sevilli nađem neki bend i krenem u potpuno druge vode. Na koncu se i pokazalo da je možda najbolje ne kalkulirati, nego se samo pustiti. U Maroku sam također proveo jedan kraći period koji mi je bio sasvim dovoljan da mi uđe u krv njihova glazba, koja je po meni, fenomenalna i jako srodna ovim našim mediteranskim bazenom, rekao nam je Vedran.

Najavni singl albuma "Susedica" mistična je plesna skladba u elektronskom scat duhu koju prati prigodni video spot, a Vedran nam je kazao da ju je skladao na brzinu i da tek sada vidi koliko duboku konotaciju ona nosi sa sobom.

Najavni singl nastao je u dahu kao šlag za kraj rada na materijalu, a krasi ga nepretenciozan tekst istovremeno noseći ljubavnu, ali puno dublju – sociološku konotaciju

- Susedica je, iako najavni singl, nastala zadnja i to zato što sam znao da moram na brzinu sklepati malo bržu stvar koja će nositi album. Ispostavilo se da sam imao dobar instinkt, nisam znao zašto pjevam o njoj, jedno sam osjetio da treba tako. Sada se ispostavilo da je njezina poruka puno dublja, posebno ako se osvrnemo na ovaj bratoubilački rat u Ukrajini gdje se susjedi međusobno ubijaju, kazao nam je.

Spot za pjesmu potpisuje mladi Paolo Gentilini, a sniman je u Istri čija vegetacija podsjeća na predjele sjeverne Afrike.

Vedran inače svira klavir i ima podosta profesionalnih gaža, no ipak bi, uz to, volio da više može stvarati autorsku glazbu te kako bi bilo idealno kada bi okupio bend.

- Muzike mi ne fali, ali bih volio da mi autorski radovi više zažive. Na hrvatskoj sceni najviše fali poticanje autorske glazbe. Znamo tko su najveće zvijezde ovdje - cajke, kaže.

Na naš upit je li turbofolk prikaz teškog propadanja glazbe ili samo odraz našeg društva, Vedran nam je rekao da dobre muzike u svijetu ima, u pojedinim dijelovima svijeta ona je bolja nego ikad, ali i da je popularnost cajki u Hrvatskoj zasigurno odraz našeg društva.

- Hrvatska je glazba devedesetih godina bila uzor brojnim susjednim pa tako i srpskoj, a danas se sve više hrvatskih glazbenih estradnjaka stilom pokušava približiti turbofolku i to jedan jako veliki paradoks. U umjetničkom i kulturnom smislu, Hrvatska je totalno degradirala, zaključio je Vedran.

Produkcija Dancing Beara

Album "AndaluzIstria", objavljen je za diskografsku kuću Dancing Bear, produciran je u razdoblju od 2020. do 2022. godine te je sniman na relaciji Sevilla – Pula. Financiran je od strane Odjela za kulturu Istarske županije, Grada Pule i općine Kanfanar.

Ostatak albuma "AndaluzIstria" svojevrsno je putovanje i koketiranje sa suvremenim i klasičnim glazbenim pravcima poput rocka, funka, electro dancea te klupskom, house i lounge glazbom, a Vedran je po prvi je puta u cijelosti sam snimao i producirao kompletan materijal na kojem je pjevao, svirao te skladao i programirao glazbu.

Pjevačke dionice pretežito su kombinacija njegovog vokala te snimaka tradicionalnih istarskih i andaluzijskih glazbenika s kojima je pulski glazbenik surađivao za vrijeme boravka u Sevilli. Na jednoj od pjesama produkcijskim trikovima aranžmanski je pripomogao i Livio Morosin, svojevrsni duhovni otac hrvatske etnoworld scene.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.