Politika i društvo

I DALJE BEZ KORMILA

BEZNAĐE U PULSKOM IDS-U Ni pola godine nije bilo dovoljno da se izabere novo vodstvo, Valter Boljunčić o kandidaturi za šefa podružnice: "Možda da, možda ne"

Jesen je prešla u zimu, zima u proljeće, ljeto je sve bliže, a IDS-ova podružnica u najvećem istarskom gradu, Puli, i dalje je bez kormila. Koliko je loša situacija govori i informacija da se na neke skupštine ogranaka odazvalo manje članova nego što ruka ima prstiju


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Jesen je prešla u zimu, zima u proljeće, ljeto je sve bliže, a IDS-ova podružnica u najvećem istarskom gradu, Puli, i dalje je bez kormila. Koliko je loša situacija govori i informacija da se na neke skupštine ogranaka odazvalo manje članova nego što ruka ima prstiju

Jesen je prešla u zimu, zima u proljeće, ljeto je sve bliže, a IDS-ova podružnica u najvećem istarskom gradu, Puli, i dalje je bez vodstva.

Više od pola godine prošlo je, naime, od raspuštanja predsjedništva u pulskom IDS-u. No, izabrano povjerenstvo, koje je za zadatak imalo „posložiti stvari“, dosad nije uspjelo održati niti skupštine u svim ograncima stranke, što je nužan preduvjet za unutarstranačke izbore.

Ni 100, a ni 200

Od tog 14. studenog, kada je stranka svoju odluku obrazložila riječima da je od prošlih lokalnih izbora (na kojima je IDS izgubio vlast u Puli) „bilo vidljivo da podružnica nije radila kako je trebala, za što nije nitko kriv ali je jasno da tako dalje ne može“ te da podružnica mora biti puno aktivnija, „pogotovo s obzirom na političku situaciju u Puli i gradonačelnikovu koaliciju s HDZ-om“, održano je čak šest sjednica pulskog Gradskog vijeća, jedan Sabor stranke, gradska uprava donijela je nekoliko upitnih odluka na koje nitko iz IDS-a nije reagirao, HDZ je i dalje u (prešutnoj) koaliciji s gradonačelnikom Filipom Zoričićem… Čak je i predsjednik kojeg su smijenili, Daniel Deković, ostao sjediti u Gradskom vijeću, iako su najavljivali da će ga zamijeniti Miodragom Čerinom.

IDS je samoinicijativno javnosti najavio da će im za konsolidiranje trebati 100 dana, ali sada je jasno da im neće biti dovoljno niti duplo više.

Bivši šef pulske podružnice Daniel Deković i stari, a možda i budući, Valter Boljunčić

Iz IDS-a su potvrdili da je u ovih šest mjeseci, po ograncima u Puli, održano tek devet skupština, četiri u travnju te još pet u ovome mjesecu. Još ih sedam čeka u redu.

Sedam ih čeka u redu

Kako doznajemo, riječ je o ograncima na Busoleru, gdje će, čini, IDS imati najviše problema zato što su bivši i sadašnji članovi privrženi Danielu Dekoviću (koji je tamo godinama bio predsjednik Mjesnog odbora), ali i Štinjanu, Verudi, Velom Vrhu, Sisplacu, Gregovici i Monte Zaru.

Koliko je loša situacija u najvećoj podružnici govori informacija da se na neke skupštine odazvalo manje članova nego što ruka ima prstiju. A osipanje i demotiviranost članova i članica, najgori je scenarij za jednu stranku.

Predsjednik privremenog predsjedništva, odnosno povjerenstva Pule, ujedno i tajnik IDS-a, Saša Škrinjar kazao je da su pripreme za izbore u podružnicu u tijeku te da će mediji o svemu biti pravovremeno obaviješteni.

Kako neslužbeno doznajemo, jedno od imena koje se spominje kao ono novog predsjednika, odnosno kandidata jest ime aktualnog gradskog vijećnika, nekadašnjeg saborskog zastupnika Valtera Boljunčića.

Nema novih lica

On ne isključuje tu mogućnost. Za Istru24 kaže: „Možda da, možda ne. Još nisam donio odluku“.

Boljunčić je, inače, već bio predsjednik pulske podružnice, od 2009. do 2017. godine, kada ga na toj funkciji mijenja Robert Cvek, koji je pak, nakon debakla na izborima u proljeće 2021. godine, opet u „milosti“ stranke te je jedan od članova spomenutog povjerenstva. Boljunčić je i sveučilišni profesor te prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo na pulskom Sveučilištu.

Iako intelektualac, Boljunčić čak i u stranačkim krugovima slovi za „poslušnika“.

S njim je, kako neslužbeno doznajemo, već obavljeno nekoliko razgovora te je, zasad, najizgledniji kandidat. Iako ne odbacuje mogućnost kandidature, Boljunčić napominje i da će podržati potencijalnog kandidata/kinju za koju bude smatrao da bi dobro obavljao/la funkciju.


Nastavite čitati

Paus: Donošenje Etičkog kodeksa za službenike i namještenike u lokalnoj samoupravi od strane Vlade RH jest zadiranje u ovlasti općina, gradova i županija

Saborski zastupnik i predsjednik IDS-a upozorio je i na  pitanje materijalnog statusa zaposlenika u jedinicama lokalne samouprave i podsjetio kako su Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, plaće službenika i namještenika limitirane plaćama načelnika, gradonačelnika i župana te da se nisu mijenjale dugih14 godina. Smatra da se to hitno mora mijenjati i maknuti limitiranje plaća jer uskoro neće imati tko obavljati te poslove

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.