Politika i društvo

ŠTO KAŽU NAKON IZBORNOG DANA?

ČETIRI ISTARSKE POLITIČARKE, DVA SABORSKA MANDATA Sanja Radolović (SDP), Dušica Radojčić (Možemo!), Irena Hrstić (HDZ) i Gordana Deranja (Republika)

U 8. izbornoj jedinici 'ulaznice' za Sabor osvojile su tri žene, od čega dvije iz Istre. Može se reći da u parlament odlaze dva prepoznatljiva imena iz političkog života, ali i da su dva zvučna imena iz pulskog privatnog i javnog sektora ovog puta ostala 'kratka' za zastupničko mjesto. Jesu li zadovoljne ili razočarane i spremaju li se u nove borbe?


 
7 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

U 8. izbornoj jedinici 'ulaznice' za Sabor osvojile su tri žene, od čega dvije iz Istre. Može se reći da u parlament odlaze dva prepoznatljiva imena iz političkog života, ali i da su dva zvučna imena iz pulskog privatnog i javnog sektora ovog puta ostala 'kratka' za zastupničko mjesto. Jesu li zadovoljne ili razočarane i spremaju li se u nove borbe?

Izbori su završili i brojke su poznate. Osma izborna jedinica jedna je od svega dvije u kojima je najveći broj glasova dobila SDP-ova koalicija „Rijeke pravde“, izborivši četiri saborska mandata. Slijede je HDZ i partneri s četiri, IDS sa dva te Možemo! i Most s po jednim.

Za žene u istarskoj politici, ovo znači dvije 'ulaznice' u parlament; Sanja Radolović iz Pule novi je zastupnički mandat zaslužila kao četvrta na listi SDP-a, s 3.250 osvojenih glasova, dok će Dušica Radojčić u Sabor prvi put kao nositeljica liste Možemo!, s osvojena 2.643 glasa.

I dok su Radolović i Radojčić svoje ime u političkom svijetu već izgradile, za dva prepoznatljiva imena iz javnog i privatnog sektora, saborski je mandat ovog puta izmaknuo. Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić, s osvojena 1.452 glasa zauzela je peto mjesto na listi HDZ-a, s koje u Sabor odlaze četiri osobe, dok direktorica Tehnomonta Gordana Deranja, osvojivši 1.165 glas, iako najbolje plasirana na svojoj listi, u Sabor ne ide jer njena Republika nije prešla izborni prag.

Sanja Radolović

A kakav je njihov dojam nakon izborne noći?

Sanja Radolović ne krije da je osobnim rezultatom vrlo zadovoljna, naročito s obzirom na to da je listu dijelila sa stranačkim predsjednikom Peđom Grbinom i dugogodišnjim primorsko-goranskom županom Zlatkom Komadinom.

Zadovoljna je ujedno i SDP-ovom pobjedom u Istri, a ni rezultate na nacionalnoj razini ne smatra prevelikim razočarenjem, iako su očekivanja bila viša.

-  Dobar dio građana je neglasajući za HDZ rekao da želi promjenu. Međutim, sad tek kreće političko slaganje i preslagivanje i živo me zanima hoće li svi oni koji su se do jučer u 19 sati kleli da nipošto neće ići s HDZ-om, sami sebi skočiti u usta i hoće li izigrati povjerenje svojih birača, čije su glasove dobili upravo na temelju 'agende' da neće koalirati s HDZ-om, rekla je Radolović.

Na pitanje postoji li ikakva politička konstrukcija koja bi opravdala koaliciju SDP-a s nekom od stranaka 'desno od HDZ-a', odgovorila je da se ovakve odluke donose u dogovoru s predsjednikom i glasanjem na Glavnom odboru stranke. Ona pak kao članica može imati samo svoje mišljenje.

- Ja čak u ovom momentu moram reći da, iako je ideologija jako važna, s obzirom na situaciju u zemlji, na životni standard naših građana, korupciju, kriminal i nemogućnost priuštivosti stanovanja, mislim da bi možda ideologiju trebalo staviti po strani, ne zaboraviti je, naravno, i ne zadirati u ljudske slobode i zajamčena prava, i možda ići u nekakvu programsku projektnu vladu. Ali, ponavljam, nije to stav SDP-a, o tome će odlučiti tijela stranke, rekla je Radolović

Hoće li za godinu dana pokušati postati i gradonačelnica Pule za sada joj je prerano reći. Osim vlastitih želja, za ovakvu odluku, dodala je, morala bi imati i potporu stranke.

Gordana Deranja

Gordana Deranja u Sabor ne ide, ali zasigurno u politici ostaje. Bez obzira na činjenicu da njena stranka nije prešla prag, bilo bi glupo da bude ljuta ili razočarana, veli, uzevši u obzir da je Republika nedavno osnovana i da je u kampanju ušla s vrlo ograničenim budžetom.

- Zadovoljni smo s obzirom na to koliko članova imamo i da smo u političkoj areni tek četiri mjeseca. Tamo gdje imamo svoje članove postigli smo vrhunske rezultate, čak i iznenađujuće, od Rovinja, Bala, Kanfanara, Žminja, Savičente… S obzirom na to da u Istri imamo stotinjak članova, i u Puli smo dobili solidnu količinu glasova. Za početak, probili smo led i sada smo tu, rekla je Deranja i dodala da je daleko više nezadovoljna rezultatima na nacionalnom nivou.

- Najviše me žalosti što ne vidim neki novi smjer i neku ljepšu budućnost nego opet učmalost. Ali, kad narod tako želi, to je pošteno i neka tako bude, dodala je.

Na svoje sudjelovanje u kampanji gleda pozitivno jer je upoznala puno novih prijatelja. Sada se vraća svom poslu, a sa stranačkom ekipom koja je, kako veli, izuzetno dobra, spremat će se i za nove političke izazove. Ovi su izbori, dodala je, veći dijelom bili usmjereni na 'za' i 'protiv', a manje na političke programe, pa se raduje promjeni. Gradonačelnica Pule pak, bez obzira na popularnost u poduzetničkom miljeu ovog grada, neće ni pokušati postati jer je, kaže, iz Banjola koje pripadaju drugoj općini.

- Ali, recimo, županica.. jednom, možda, tko zna, dodaje kroz smijeh. 

Irena Hrstić

Ireni Hrstić odlazak u Sabor izmaknuo je za jedno mjesto, ali rezultatima je, kaže, jako zadovoljna.

- Kad bi čovjek krenuo prvo od utiska, emocionalno i emotivno, rekla bih da ima razloga za zadovoljstvo, ali  cijeli intenzitet emocija predizborne kampanje ne dozvoljava neku značajnu euforiju. Ono što mene veseli je to da se u Istri vidi rast pozitivnije percepcije HDZ-a. U Puli je 800 glasova više i mislim da je to dobro. Da je premalo, bio bi to dokaz da nismo previše radili, a da je previše, ne bi bilo realno. Razloga za sreću, kažem, ima, ali treba ostati hladne glave, rekla je Hrstić.

Aktualnoj ravnateljici OB Pula ovo nije prvi izlet u politiku, ali je, za razliku od prilično individualnog angažmana u utrci za županicu, ovdje u pitanju bio timski rad što joj jako odgovara. Ženske snage timovima, kaže, donose jednu vrijednost, a muškarci drugu.

- Ja sam uvijek radila u timu, a imam već 30 godina radnog iskustva, i uvijek su mi u neposrednom timu bili muškarci kojima sam nekako prepuštala strategiju. Tako je bilo i sada s Tonetom (Anton Kliman, op.nov.). Do sada smo pokazali da dobro surađujemo i imamo isti smjer i cilj, rekla je Hrstić.

U Sabor ne ide, a na svoje radno mjesto vratila se danas. Ne želeći da zvuči kao floskula, dodaje, što god da radi, želi raditi na dobrobit drugih.

U budućnosti će se tako posvetiti svom poslu, ali i povećavanju vidljivosti HDZ-a u Puli. Na upit hoće li još jednom pokušati postati županica ili gradonačelnica, rekla je da će pristati na bilo koji zadatak koji stranci bude mogao donijeti dobro. 

Dušica Radojčić

A jedina političarka iz 8. izborne jedinice koja u Sabor odlazi kao prva na listi, pulska je gradska vijećnica iz redova Možemo! Dušica Radojčić. Očekivano, ponosna je na svoj rezultat, ali i na rezultat svoje političke platforme.

- Mi smo stranka koja je ostvarila najveći rast. To znači da organski rastemo i da smo nacionalna stranka. Izašli smo u svim izbornim jedincima. U nekima smo prešli prag, ali nažalost nismo dobili zastupnika, poput desete i četvrte. Time smo konačno začepili usta svima onima koji su govorili da smo stranka koja postoji samo u Zagrebu. Dobri rezultati u Zagrebu pokazuju da ljudi podržavaju to što radimo, a dobri rezultati u 8. izbornoj jedinici da smo i ovdje napravili dobar posao, kaže Radojčić.

Što se tiče žena u politici, Možemo! je jedinstven, dodala je, jer su u deset jedinica nositeljice lista bile žene.

- Osim toga, unutar samih jedinica smo uspjeli napraviti nešto jako rijetko, a to je postaviti na liste 50 posto žena i 50 posto muškaraca i to raspoređenih po takozvanom zip modelu, dodala je.

Najveća prednost Možemo! ipak je, veli, u činjenici da su njezini članovi u utrci sudjelovali strastveno, uzimajući godišnje odmore da maksimalno iskoriste kampanju i ostavivši 'srce na terenu'.

- Mi smo stranka koja zbog svoje vjerodostojnosti i neodstupanja od načela koje proklamira, privlači ljude koji su srcem uz nas, rekla je buduća saborska zastupnica, dodajući da je posebno raduje što će se njihov saborski klub sada udvostručiti.

A potencijalno mjesto gradonačelnice Pule, Radojčić je bliže no i jednoj od ostalih sugovornica. Na prošlim se lokalnim izborima, naime, za tu poziciju i borila, a dio mandata aktualne gradske vlasti provela i kao predsjednica Gradskog vijeća. Hoće li se natjecati ponovno?

- Uh, nemam danas odgovor na to pitanje, iako je jako blizu i jako je aktivno. Na idućim lokalnim izborima svakako očekujemo dobre rezultate kao posljedicu našeg rada na području Pule, zaključila je Radojčić, potvrdivši da odlaskom u Sabor Pulu neće izgubiti iz fokusa.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska magistra farmacije Martina Meštrović napustila je ljekarnu i okrenula se izradi unikatnih botaničkih terarija: "Umjesto jednog stalnog posla, sada radim šest, ali u svakom uživam"

"Mama je 36 godina bila cvjećarka na Brijunima, radila je aranžmane još za Tita. Naša je kuća uvijek bila ispunjena biljem, cvijećem i ta je ljubav prema prirodi uvijek bila u meni, sada je napokon izašla na površinu. Želja mi je ljudima omogućiti da u svoj životni prostor unesu energiju biljaka putem prirode koju uspijevam ugurati u bocu", veli nam Martina Meštrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.