Politika i društvo

važna kontrolna funkcija

Pula: Skoro dvije godine nakon ostavke Nikoline Radulović, natječaj za pročelnika Službe za unutarnju reviziju

Gradonačelnik Zoričić: “Služba za unutarnju reviziju obavljat će poslove unutarnje kontrole za upravna tijela i proračunske korisnike Grada Pule. Neovisno će i objektivno analizirati i ocjenjivati rad i ostvarene rezultate. Njihov zadatak bit će upozoravanje na nepravilnosti i davanje preporuka za uklanjanje"


 
3 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

Gradonačelnik Zoričić: “Služba za unutarnju reviziju obavljat će poslove unutarnje kontrole za upravna tijela i proračunske korisnike Grada Pule. Neovisno će i objektivno analizirati i ocjenjivati rad i ostvarene rezultate. Njihov zadatak bit će upozoravanje na nepravilnosti i davanje preporuka za uklanjanje"

Nakon što je to pročelničko mjesto ostalo upražnjeno nakon ostavke pročelnice Nikoline Radulović u srpnju 2020. godine, za vrijeme mandata prethodne IDS-ove gradske vlasti, Grad Pula raspisao je danas javni natječaj za imenovanje pročelnika ili pročelnice Službe za unutarnju reviziju.

Time će nova gradska uprava, kako se tvrdi u priopćenju Grada Pule, ispoštovati zakonsku obavezu uspostavljanja unutarnje revizije kao važne kontrolne funkcije za Grad.

Tom prilikom gradonačelnik Pule Filip Zoričić je izjavio: “Služba za unutarnju reviziju obavljat će poslove unutarnje kontrole za upravna tijela i proračunske korisnike Grada Pule. Neovisno će i objektivno analizirati i ocjenjivati rad i ostvarene rezultate. Njihov zadatak bit će upozoravanje na nepravilnosti i davanje preporuka za uklanjanje. Očekujem da će Služba predlagati mjere za unapređenje poslovanja u svrhu poboljšanja djelotvornosti sustava. Grad Pula ima odličnu suradnju s državnim institucijama pa će u ovom slučaju unutarnja revizija surađivati s Državnim uredom za reviziju".

Zašto je dala ostavku Nikolina Radulović?

Vrijedi osvijetliti koga je IDS držao za pročelnicu revizorske službe. Sada bivša pročelnica Službe za unutarnju reviziju Grada Pule Nikolina Radulović razriješena je dužnosti 2. srpnja 2020. nakon što je nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje, i to za gospodarski kriminal koji je počinila još 2009. godine prije dolaska u pulsku gradsku upravu.

"Danas, 2. srpnja 2020. godine, pročelnica Radulović podnijela je Zahtjev za razrješenje s dužnosti iz osobnih razloga. Gradonačelnik Pule Boris Miletić prihvatio je Zahtjev", poručio je za medije tadašnji pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić. No, ona je i nakon ostavke nastavila raditi u gradskoj upravi, i to upravo u Matićevom uredu, pa i kraće vrijeme nakon promjene gradske vlasti na Forumu.

Riječ je o slučaju još iz 2009. godine, vezanom za trgovačko društvo I.T. ZEUS d.o.o. iz Premanture. Ona i drugookrivljeni Emil Žunec po toj presudi moraju tom društvu vratiti iznos od 973.641 kunu.

Nikolina Radulović

Treba podsjetiti da je Zakonom o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru i Pravilnikom o unutarnjoj reviziji korisnika proračuna, od 25. travnja 2016. propisano  da su korisnici proračuna obavezni uspostaviti unutarnju reviziju.

Po tom zakonu i pravilniku, sva ministarstva, središnji državni uredi, izvanproračunski zavodi, županije, Grad Zagreb, županijska središta i gradovi s više od 35.000 stanovnika obvezni su ustrojiti neovisnu jedinicu za unutarnju reviziju.

Pravilnikom iz travnja 2016. godine definirano je da su proračunski korisnici, koji zapošljavaju više od 50 zaposlenika, a imaju godišnje rashode i izdatke institucija iz nadležnosti zbrojno veće od 70 milijuna kuna također obavezni ustrojiti unutarnju reviziju.

Natječaj je objavljen danas u Narodnim novinama, na web stranici i oglasnoj ploči  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Pula i na web stranici Grada Pule.

U obavljanju poslova unutarnje revizije, Služba za unutarnju reviziju izravno je odgovorna pulskom gradonačelniku.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.