Politika i društvo

MIRNO I BEZ 'PUBLIKE'

FAŽANSKO OPĆINSKO VIJEĆE PROŠLO BEZ DRAME Lidija Udovički nije se pojavila na sjednici, većina prijedloga usvojena jednoglasno, bez rasprave

Od važnijih i opsežnijih tema izdvojili su se prijedlozi o izmjenama i dopunama urbanističkih planova za uređenje naselja Fažana te za uređenje Poduzetničke zone „San Pellegrino“ * Usvojena je i Odluka o socijalnoj skrbi, koja je jasnije definirala neophodnu dokumentaciju za dobivanje socijalne pomoći te, kao najvažnije, podigla cenzus prihoda za samce sa 146 na 340 eura


 
4 min
Maja Jokanović

Od važnijih i opsežnijih tema izdvojili su se prijedlozi o izmjenama i dopunama urbanističkih planova za uređenje naselja Fažana te za uređenje Poduzetničke zone „San Pellegrino“ * Usvojena je i Odluka o socijalnoj skrbi, koja je jasnije definirala neophodnu dokumentaciju za dobivanje socijalne pomoći te, kao najvažnije, podigla cenzus prihoda za samce sa 146 na 340 eura

Jučerašnja mirna i konstruktivna sjednica Općinskog vijeća Fažane prekinula je višemjesečni niz dramatičnih zasjedanja prepunih sukoba, povišenih tonova i okršaja koji su, u posljednje vrijeme, nerijetko prelazili granicu incidentne situacije.

Aktualni sat, tijekom kojeg se na prošloj sjednici zapalila prva iskra sukoba, jučer su vijećnici iskoristili tek za pitanje o košnji trave, upućeno direktoru Komunalca Fažana d.o.o. Danijelu Feriću te za konstruktivnu kritiku predsjedniku vijeća Timoteju Pejinu vezanu za organizaciju točaka dnevnog reda i način dostavljanja materijala za sjednice. Odsustvom vijećnice Lidije Udovički pak izostala je i sada već tradicionalna užarena diskusija između nje i načelnika Radomira Koraća.

Jednoglasno usvajanje točaka bez rasprava

Od važnijih i opsežnijih tema koje su vijećnike jučer dočekale, izdvojili su se prijedlozi o izmjenama i dopunama urbanističkih planova za uređenje naselja Fažana te za uređenje Poduzetničke zone „San Pellegrino“, koje su vijeću predstavili i obrazložili sami izrađivači planova.

Izmjene vezane za prostorno uređenje Fažane predstavio je tako Bojan Bilić u ime tvrtke „Plan 21“, dok je detaljnu shemu izmjena u uređenju „San Pellegrina“ predstavila Eli Mišan iz tvrtke „Urban plan“, kojoj je povjerena izrada plana za ovu poduzetničku zonu.

Tvrtka „Plan 21“ u postojeći je UPU općine, koji datira još iz 2007. godine, predložila unošenje izmjene u vidu omogućavanja pristupa građevinskim parcelama putem „prava služnosti“, koje je opisano kao uobičajeni alat prisutan u svim prostornim planovima. Ova bi izmjena, prema riječima Bojana Bilića, građanima trebala olakšati dobivanje akata o gradnji u slučajevima kada do njihove parcele ne postoji otvoren put.

Bojan Bilić, "Plan 21"

Što se pak tiče izmjena urbanističkog plana za zonu „San Pellegrino“, Eli Mišan je uz detaljno predstavljanje plana objasnila da su predložene izmjene tek rezultat usklađivanja urbanističkog plana s prostornim planom uređenja Općine te da uključuju prometne izmjene u smislu pomjeranja mjesta ulaza u kompleks, definiranje područja obuhvata građevinskih radova kao i podjelu zona po namjenama unutar samog kompleksa „San Pellegrino“.

Uz vrlo malo pitanja, vijećnici su oba prijedloga, kao i većinu ostalih tijekom sjednice, usvojili jednoglasno.

Raul Marsetič (IDS)

Odluka od Socijalnoj skrbi usvojena, ali uz uvjet unošenja izmjene

Među ostalim, usvojena je i Odluka o socijalnoj skrbi, koja je jasnije definirala neophodnu dokumentaciju za dobivanje socijalne pomoći te, kao najvažnije, podigla cenzus prihoda za samce sa 146 na 340 eura, što je sada novi maksimalni iznos prihoda koje može imati pojedinac dok ostvaruje pravo na neku vrstu socijalne pomoći.

Ova je odluka ipak izglasana uz najavu jedne naknadne izmjene koju je načelnik Korać, kao predlagatelj, obećao unijeti na osnovu prijedloga IDS-ovog vijećnika Raula Marsetiča. Radi se, naime, o pravu na novčanu pomoć i besplatne školske udžbenike koje, prema originalnom nacrtu odluke, ostvaruju samo učenici Osnovne škole Fažana, što isključuje djecu koja pohađaju škole na talijanskom jeziku u okolnim gradovima i općinama. Na Marsetičevu će tako sugestiju, uvjet za ostvarivanje ove vrste pomoći biti promijenjen te će se pravo ostvarivati na osnovu prebivališta u Općini Fažana.

Danijel Ferić, Komunalac Fažana d.o.o.

Godišnji izvještaj o radu komunalnog poduzeća

Na samom kraju sjednice, vijećnicima je predstavljen i godišnji izvještaj o radu tvrtke Komunalac Fažana d.o.o. u 2022. godini. Direktor tvrtke Danijel Ferić vijećnicima je iznio neke od najvažnijih podataka vezanih za poslovanje Komunalca, rekavši kako je lanjske godine ova tvrtka ostvarila ukupne prihode od 7,4 milijuna kuna te rashode u istom iznosu, dok joj je dobit bila nešto ispod 19.500 kuna. Prošla je godina, prema riječima direktora Komunalca, bila rekordna i u po broju naplaćenih dnevnih parkirnih karata, ali i izdanih kazni.

Kada je u pitanju otpad, naglašeno je da tijekom prošle godine podignuta stopa selektiranja pa je tako na području općine prikupljeno 5,9 posto manje otpada nego lani. Točnije, prikupljeno je 2.885 tona različitog otpada, od čega je selektirano nešto ispod 52 posto. Ove je godine u tijeku i nabava posuda za biološki otpad, čime se udio miješanog komunalnog otpada u ukupnom i dodatno smanjiti, naglasio je Ferić.

Od važnih promjena u 2022. godini, spomenut je i početak rada reciklažnog dvorišta kojim upravlja pulska Herculanea d.o.o. iz Pule, koje sada osim glomaznog preuzima i građevinski otpad, podižući time standard mještana, naveo je Ferić.

Osim usvajanja Izviješća o radu Komunalca, vijeće je izglasalo i kreditno zaduživanje ove firme za nabavku cestovne čistilice koja će koštati 112 tisuća eura.

Bez drame i publike

Bez intenzivnih rasprava i puno pitanja, sjednica vijeća završena je za nešto manje od sat vremena. Čini se da su mještani i javnost naslutili da ih prvog dana lipnja čeka vijećničko okupljanje bez puno zapleta jer su sjedišta za javnost, uz izuzetak dva zaštitara za koje jučer nije bilo posla, ostala u potpunosti prazna.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.