Politika i društvo

"MOŽEMO MOŽDA PODRŽI VLADU SDP-a i MOSTA"

INTERVJU Ankica Mamić: "Plenković bi radije koalirao s IDS-om nego s Domovinskim pokretom"

"HDZ godinama drži vlast, 'drži vlast' u velikim javnim poduzećima. Njihovim biračima posao, život, egzistencija ovisi o tome da HDZ ostane na vlasti. Takva premreženost s IDS-om postoji i u Istri i to je sigurno problem, veli politička analitičarka i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić * Ona očekuje bitno veću izlaznost, zbog čega lošije mogu proći i HDZ i SDP


 
6 min
Zoran Angeleski

"HDZ godinama drži vlast, 'drži vlast' u velikim javnim poduzećima. Njihovim biračima posao, život, egzistencija ovisi o tome da HDZ ostane na vlasti. Takva premreženost s IDS-om postoji i u Istri i to je sigurno problem, veli politička analitičarka i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić * Ona očekuje bitno veću izlaznost, zbog čega lošije mogu proći i HDZ i SDP

Vjerojatno pod utjecajem istraživanja triju nacionalnih televizija, većina analitičara, sveučilišnih profesora i stručnjaka za komunikaciju minulog je vikenda procijenila da će na preksutrašnjim parlamentarnim izborima (ne računajući pritom osam mandata manjinaca i tri mandata dijaspore) HDZ od ukupno 140 mandata osvojiti između 59 i 62 mandata, a tek je Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-ove vlade i sadašnji PR-ovac dao 55 mandata, koliko i SDP-ovoj koaliciji.

'Rijekama pravde' dodjeljuju od 41 do 50 mandata, Domovinskom pokretu od 10 do 13, Mostu od 7 do 10 , platformi Možemo! od 7 do 10 mandata, IDS-u od 2 do 3 (jedino im njihov višegodišnji PR-ovac Krešimir Macan predviđa 4 mandata), te koaliciji Fokusa i Republike jedan do dva mandata.

Politička analitičarka i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić kaže nam u uvodu intervjua da se zbog izbora u sredini tjedna, ali i zato što ovaj put nema pandemije korone kao 2020., očekuje bitno veća izlaznost, zbog čega lošije mogu proći i HDZ i SDP.

Kakve rezultate očekujete, pogotovo u svjetlu činjenice da je još uvijek više od deset posto neodlučnih birača, a u našoj osmoj izbornoj jedinici čak 14,1 posto?

To znači da od 140 mandata preko 10 mandata može ići na bilo koju stranu. To može napraviti veliku promjenu. Treba uvijek uzeti u obzir da ima i protestnih birača, koji ujutro, tek na dan izbora kažu: "E sad baš idem 'protiv onoga' ili 'za onoga'. Mislim da je HDZ ipak u boljoj poziciji što se tiče mogućnosti formiranja buduće Vlade jer bi SDP trebao jako, jako široko zahvaćati.

Udesno?

Ako idu udesno, ostaju bez Možemo, koji bi podržali samo SDP-ovu Vladu. A zašto bi onda Most podržavao SDP-ovu vladu, a ne participirao u njoj. A pogotovo Domovinski pokret, koji će još u izbornoj noći, odmah po objavi izlaznih anketa, biti zaprošen od HDZ-a. HDZ-u će biti lakše, ići će iz bolje pozicije, jer kakogod završilo tih više od deset mandata 'neodlučenih', neće svi ići na stranu SDP-a i partnera.

Kako tumačite to da brojne korupcijske afere ne utječu na birače HDZ-a i njihovo primarno ideološko uvjerenje "to su naši"?

Utječu, ali utječu ograničeno. HDZ drži vlast već osam godina, drži vlast u više od dvije trećine lokalnih jedinica. 'Drži vlast' u velikim javnim poduzećima; 75 posto novčanih tijekova u Hrvatskoj je na neki način vezano za državu. I to su ljudi kojima posao, život, egzistencija ovisi o tome da HDZ ostane na vlasti. To više nije pitanje da li oni vide da je korupcija problem. To vidimo svi u Hrvatskoj.

Kolika takva egzistencijalno uvjetovana premreženost IDS-om postoji u Istri?

Pa sigurno postoji. IDS je na vlasti u Istri 30 godina, čak i više. HDZ je bar dva puta gubio izbore. U redu, IDS, je na posljednjim lokalnim izborima izgubio Pulu. No, to je sigurno problem u Istri.

Kako tumačite sumnjičenja prema  IDS-u, ne bez razloga s obzirom na pojedina svojedobna glasanja u Saboru, kao i na nikad ugaslo neprijateljstvo sve aktivnijeg počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića i predsjednika Zorana Milanovića?

To nikad ne treba isključiti. Plenkoviću bi puno više odgovaralo koalirati s IDS-om i 'manjincima' (a tu bi onda  'zbog viših interesa' mogao biti i Matija Posavec), nego s Domovinskim pokretom, već i zbog toga  jer je, realno, IDS zainteresiran za objektivno manji utjecaj, za utjecaj u Istri, a ne u cijeloj zemlji. Lakše je trgovati s manjim partnerom koji ima manje zahtjeve. Drugo, IDS mu ne bi bio smetnja za SDSS, jer bi se koalicijom s Domovinskim pokretom HDZ  dosta morao objašnjavati sa SDSS-om i drugim 'manjincima'. Plenkoviću je puno ljepše koalirati sa strankama centra i liberalnim strankama nego s tvrdom desnicom, što bi teško mogao opravdati u Europi. Jer, Domovinski pokret je ipak , kad gledamo njihove stavove, najtvrđa desnica u Hrvatskoj. 

Doduše, predsjednik IDS-a Dalibor Paus jučer je demantirao da će nakon izbora koalirati s HDZ-om.

E pa prije izbora to se uvijek demantira, a poslije izbora se već nađe razlog zbog kojeg to morate učiniti. Tako je i Matija Posavec, kada je vidio da mu rejting pada, izašao i rekao da će primarno podržati vladu lijevog centra. Ali to 'primarno' nije isključivo. Ako bude se moralo, podržat će i vladu desnog centra. A onda se lako nađe razlog: 'Iran puca na Izrael, bit će Treći svjetski rat', 'ne možemo čekati nove izbore', 'tehnička vlada ne može donositi neke zakone'... Ja ću vam sad naći 300 razloga zbog kojih će ući u HDZ ovu većinu.

Koji su, po vama, ti silni neodlučni birači?

Neodlučni birači, kojih je jako puno u Hrvatskoj, su birači koji su nezadovoljni HDZ-om, načinom na koji se upravlja državom, ali ne vide rješenje ni u jednoj drugoj političkoj opciji. Ako govorimo o neodlučnim biračima u Istri, oni isto tako ne podržavaju vladajući HDZ odnosno IDS, ali ne vide da je ovakav SDP rješenje. Deset posto neodlučnih (ili 14 posto u osmoj izbornoj jedinici) mogli bi biti protestni glasovi, koje ni jedno istraživanje ne može predvidjeti i za koje zapravo ne znate kako će se oni opredijeliti. To bi mogla biti iznenađenja s kojima bi se mogli suočiti u izbornoj noći.

Koliko je moguće iznenađenje '55 mandata HDZ, 55 SDP'?

Ne vjerujem u takav scenarij. To bi bilo baš jako veliko iznenađenje. Ne mislim da će neodlučni ići samo na stranu SDP-a.

Tu je i platforma Možemo?

Kad bi mogli sami sa SDP-om, to bi njima bilo fantastično, ali ne vidim taj scenarij. Jer od sada neodlučnih, bar pola ide desnici. No, ako bi rezultat bio tijesan, kad bi se na prvu vidjelo da bi obje strane mogle složiti većinu, onda uloga predsjednika Republike postaje jako važna. Onda odlučujući glasovi dobivaju na značaju. Ako, recimo, Most naraste, što nije isključeno, onda rastu šanse SDP-u. Jer, Most sigurno neće s HDZ-om zbog povijesti izbacivanja iz vlasti i svega ostalog.

Bi li Možemo mogao trpjeti Most u takvoj Vladi?

Možda bi mogli podržati vladu iz Sabora. Oni do zadnjeg tjedna nisu baš bili jasni oko toga što će napraviti u slučaju takve Vlade. Zanimljivo je da je Milanović ovog vikenda na Kleku prvi put rekao da on ne treba biti premijer; dakle otvorio je mogućnost da netko drugi bude premijer. Tu se sada otvara prostor spekulacijama. Ukoliko Most bude u koaliciji, onda bi se Grmoju možda moglo prihvatiti kao premijera. Pitanje je hoće li to SDP dopustiti. No, ako im je cilj srušiti HDZ, onda je i taj scenarij moguć.

Možemo je izjavio da neće u Vladu s 'crnim vragovima' Mostom i Domovinskim pokretom.

Rekli su da s njima ne bi u Vladu, ali nisu isključil  to da bi takvu vladu podržali iz Sabora.

Očekujete li mirnu predaju vlasti ukoliko HDZ prikupi 76 ili više mandata?

Očekujem mirnu predaju. Hrvatska je civilizirana država. U kampanji se laže, sve je dozvoljeno, ali kad se dođe do tog trenutka, nemam uopće nikakvih sumnji da će to biti civilizirano, kako i zaslužuje zemlja koja je članica Europske unije u 21. stoljeću.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.