Politika i društvo

u središtu pažnje javnosti

Investitori hotela na Lungomareu: "Splasnut će i protivljenje gradnji hotela i zahtjevi za referendumom"

Investicija će koštati puno više od predviđenih 500 milijuna kuna, a na novinarsko spominjanje jedne milijarde kuna, predstavnik ulagača samo je kimnuo glavom. Uvjet za gradnju je ili ukopavanje ili premještanje okolnog pročistača koji smrdi. Idejni projektant se zalaže za ukidanje prometa na Lungomareu, a investitori su istaknuli da se svakako namjeravaju prijaviti na natječaj za koncesiju na plažu. "Da počnemo odmah s gradnjom, hotel bi bio gotov za tri, četiri godine", kažu investitori


 
5 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Simulacija hotela u prostoru

Investicija će koštati puno više od predviđenih 500 milijuna kuna, a na novinarsko spominjanje jedne milijarde kuna, predstavnik ulagača samo je kimnuo glavom. Uvjet za gradnju je ili ukopavanje ili premještanje okolnog pročistača koji smrdi. Idejni projektant se zalaže za ukidanje prometa na Lungomareu, a investitori su istaknuli da se svakako namjeravaju prijaviti na natječaj za koncesiju na plažu. "Da počnemo odmah s gradnjom, hotel bi bio gotov za tri, četiri godine", kažu investitori

"Želimo otkloniti sve nepoznanice i neistine koje su mene osobno jako pogađale. Teško je slušati tvrdnje - ne pretpostavke već tvrdnje - da ćemo Puležanima zabraniti šetnje Lungomareom, zabraniti kupanje na plažama, da ćemo sječi stabla... Ništa od toga nije istina. Naša je namjera iskoristiti prirodne potencijale Pule i sagraditi prvi hotel s pet zvjezdica u Puli, kazao je Zoran Kostić u ime investitora na početku prezentacije konačnog rješenja projekta hotela na Valkanama koji je novinarima predstavljen u Cinestaru pulskog Trgovačkog centra Max Stoja.

Na licu mjesta: predstavnik investitora Zoran Kostić i idejni projektant Silvije Novak

Izbor lokacije ne čudi jer je direktor Max Stoje Stevo Muidža, istodobno i predstavnik ulagača u hotel, dok iza cijele investicije stoji srpski milijarder Dragan Šolak.

Naravno da ćemo se javiti na natječaj za koncesiju na plažu

'Svaki hotel ima i svoju plažu, čisto sumnjam da će plaža ispod hotela zadovoljiti goste hotela. Koji je vaš plan', zanimalo je novinarku Jutarnjeg lista.

"Naravno da ćemo se prijaviti na natječaj koncesiju na plažu", kazao je Kostić, dodavši da će je urediti prema uvjetima koje postavi Grad.

Za tvrtku Hotel Valkane d.o.o. idejno rješenje projekta izradio je arhitektonski studio 3LHD, čiji je osnivač Silvije Novak danas prezentirao projekt zbog kojeg je došlo do raspada pulske vlasti i potpunog mimoilaženja koalicijskih partnera.

Prisutne je novinare, kao i širu javnost, najviše zanimala simulacija hotela u prostoru. Za neke je preglomazan, predimenzioniran, mastodont...

- Je li to mastodont ili nešto lijepo i prikladno? Mislim da je 3LHD napravio kvalitetan posao. Ovaj projekt nosi dodanu vrijednost, ova lokacija njime može biti prepoznatljiva, a korist mogu imati svi, istaknuo je Novak iz studija 3LHD.

Gradnja hotela obrazlaže se i "vraćanjem zelene površine obogaćene novim sadržajima u područje eksploatiranog pejzaža", zbog čega je novinar našeg portala Dražen Majić reagirao, rekavši da je taj prostor devastirala upravo cementara odnosno investitor hotela.

Mjesto prezentacije: Cinestar trgovačkog centra Max Stoja

Ne dobivši u dva navrata odgovor, pitao je zašto na prezentaciji nema Stevana Muidže koji je svojedobno bio za sadašnju poziciju pročistača.

"To da je taj gornji dio iznad kamenoloma (bez ograde) opasan, za to možete kritizirati prisutnog gospodina Kostića jer je za to odgovorna cementara, investitor", kazao je novinar.

Silvije Novak je potom rekao: "Ne može nešto što je prodano kao građevinsko urbanizirano područje sada postati negrađevinsko".

Na to je reagirao novinar Majić, kazavši da je to zemljište prodano u dosta čudnim okolnostima, ali da to nije tema za Novaka.

"Nije prodano kao građevinsko već kao neurbanizirano, pa je kasnije gospodin  Muidža izlobirao da postane urbanizirano, pa je takvo ušlo u plan 2012. i 2016. godine, kazao je novinar. 

Na pitanje istog novinara o sudbini pročistača u neposrednoj blizini planiranog hotela (koji danas širi neugodne mirise u tom području), Silvije Novak kazao je da trenutni pročistač ne zadovoljava ekološke funkcije današnjeg doba.

"Treba na toj lokaciji napraviti novi pročistač koji ne smrdi ili ga treba izmjestiti. Ne idu suvremeni hotel i jedan tehnološki zastarjeli pročistač jedan do drugog", dodao je.

Novinari i ulagači na terenu

Kostić, inače zadužen u ime investitora za gradnju, rekao je: "Ako se ukopa pročistač, bit će blizu hotela i neće smetati, a ako se premjesti na novu lokaciju, Molo Carbone, nećemo se protiviti. Ne može biti ovako kako je sada".

Predstavnik 3LHD-a Silvije Novak, kazavši da je, nasuprot hvaljenjima Lungomarea, bio šokiran šetnicom za jednog posjeta zimi.

Kritizirao je promet, parkiranje auta, ugroženost majki s djecom, založio se za zatvaranje šetnice za promet, osim za interventna vozila i osobe s posebnim potrebama.

Novinari su tada reagirali, ustvrdivši da Puležani doživljavaju Lungomare puno šire, jer obuhvaća kilometarsku šumu i plaže, a i da postoje ležeći policajci.

Postat će 150 do 200 stabala, a treba ih posjeći 15 do 20, koji su, veli Novak, i sada u lošem stanju.

- Ako sutra krenemo graditi, hotel će najranije biti gotovo za tri-četiri godine, dodao je Novak.

Zoran Kostić kazao je, pak, da će prvotna cijena gradnje hotela od 500 milijuna kuna plus PDV vjerojatno biti bitno viša (na novinarsko spominjanje jedne milijarde kuna predstavnik ulagača samo je kimnuo glavom), hotel će zapošljavati 250 radnika i bit će otvoren 365 dana u godini, jer se "rad samo u predsezoni, sezoni i postsezoni sigurno ne bi isplatio".

Simulacija hotela

Odbacio je ikakvu njihovu ovlast za planirane plažne objekte.

- Mi ne planiramo ugostiteljske objekte. To su po planu plažni objekti koji nemaju veze s nama, kazao je Kostić, dodavši da će do kraja ove godine, najkasnije za godinu dana, biti završen glavni projekt hotela.

Na pitanje kako komentira zahtjeve za referendumom, Kostić je odgovorio: "Nemamo namjeru miješati se u politiku. Građani su prije godinu dana izabrali predstavnike. Mi pomno pratimo".

- Odustat ćemo i od hotela na Valkanama, ali od sada, kad se prezentira istina o planiranom hotelu, sve će biti jasnije i navodna podrška referendumu i navodno  protivljenje gradnji hotela će splasnuti, kazao je.

Simulacija

Kostić je u uvodu prezentacije rekao i da su 2018. godine krenuli u pulski projekt koji, nažalost, nije ostvaren, a radilo se o gradnji filmskog studija.

"Nakon korone i novih izbora, kako svi znamo, investitor više nije mogao čekati i ono što se trebalo graditi u kamenolomu, gradit će se u nekoj drugoj državi. Šteta što Puležani taj projekt nisu dočekali u Puli", dodao je.

Iako je anketa svježa, učinjena prije ove prezentacije, treba reći da su skoro tri četvrtine Puležanki i Puležana (njih 73,1 posto) koji bi izašli na referendum, protiv izgradnje hotela na području Lungomare, na mjestu današnjeg velikog nogometnog igrališta i teniskih terena.

To pokazuju rezultati ankete koju je za političku platformu Možemo! provela agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Ipsos.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.