Politika i društvo

labinske crtice

Kako je labinski gradonačelnik potkupio Papu?

Taj dio Palače Scampicchio trenutno je u vlasništvu Grada Labina i u njoj se nalazi nekoliko gradskih stanova i dječji vrtić, tako da privilegiju "bliskosti" s Bogom mogu koristiti jedino djeca. Ako se jednog dana nađe u prodaji, zasigurno će mnogi nekretninolovci i bogataši željni statusnih simbola pohrliti u kupnju.


 
2 min

Taj dio Palače Scampicchio trenutno je u vlasništvu Grada Labina i u njoj se nalazi nekoliko gradskih stanova i dječji vrtić, tako da privilegiju "bliskosti" s Bogom mogu koristiti jedino djeca. Ako se jednog dana nađe u prodaji, zasigurno će mnogi nekretninolovci i bogataši željni statusnih simbola pohrliti u kupnju.

Piše Alen FILIPOVIĆ

Na korupciju i privilegije vladajućih već smo navikli, ali često ostajemo iznenađeni njihovim hedonističkim životnim stilom. Čudili smo se Sanaderovoj kolekciji satova, Vidoševičevim polarnim medvjedima, Kuščevićevim nekretninama i Škugorovim milijunima kojima je zakupio klupicu u crkvi, a s njom i "privilegije" pred Bogom i narodom.

Međutim, ono što je grof Scampicchio koji je u to doba bio presjednik Vijeća plemenitih, što je ekvivalent današnjem gradonačelniku, napravio 1582. godine u starom gradu Labinu, ipak je za jednu nijansu ispred njih i slobodno možemo reći da je ljestvicu korupcije i hedonizma podigao na višu razinu.

Naime, dotični grof je uspio "isposlovati" od čestitih ljudi u crkvi , odnosno kod samog pape Urbana VIII da mu odobre izgradnju mosta od svoje vile do crkve i da taj prostor ozida, te na crkvi napravi rupu s prozorom koji se otvarao s njegove strane. Tako je "pobožni" grof mogao otvoriti prozor i slušati misu iz udobnosti svoje vile bez da se miješa sa priprostim, običnim pukom u crkvi. 

Ulazna vrata palače Schampicchio s nišom spojenom na crkvu s bočne strane

Taj labinski grof i veleposjednik koji je imao imanja po cijeloj Istri zaželio je imati privatni pristup samom bogu što je jako daleko od početne ideje kršćanstva.

Tek nakon 100 godina, jedan drugi papa je preispitujući takvu odluku zaključio da je to ipak previše za jednog smrtnika, jer takvu privilegiju nisu imali ni veći dostojnici tog vremena iz Venecije i Rima.

Zato je naredio da se na prozor postave rešetke, ali niša sagrađena na crkvenom zidu je ostala. Time je predsjednik Vijeća plemenitih Labina dokazao koliko je njegov utjecaj jači od ostalih"sitnih riba".

Naspram njega, Škugorova crkvena klupica izgleda poprilično kao amaterski potez. Prozor grofa Scampicchia i danas je vidljiv u crkvi, kao i niša spojena na crkvu. Iako nije posebno označena, jedna je od najfotografiranijih znamenitosti u starom gradu.

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije izgrađena je 1336. godine na ostacima crkve iz 11. stoljeća i nadograđivana je više puta. U njoj se nalazi šest oltara i po mišljenju mnogih povjesničara umjetnosti, među naljepšim je crkvama u Istri.

Palača Scampicchio

Stari grad Labin je sve zanimljiviji kao turistička destinacija, jer je zadržao svoju autentičnost. Tu se u zadnje vrijeme snimaju razni filmovi, spotovi i serije. Mnoge se zgrade obnavljaju, pa je tako i bivši gradonačelnik Tulio Demetlika obnovio svoju obiteljsku kuću u blizini.

Obnovljena kuća bivšeg labinskog gradonačelnika Tulia Demetlike

Taj dio Palače Scampicchio trenutno je u vlasništvu Grada Labina i u njoj se nalazi nekoliko gradskih stanova i dječji vrtić, tako da privilegiju "bliskosti" s Bogom mogu koristiti jedino djeca. 

Ako se jednog dana nađe u prodaji, zasigurno će mnogi nekretninolovci i bogataši željni statusnih simbola pohrliti u kupnju.

Postupak gradonačelnika Scampicchia do danas je ostao povijesni primjer korupcije i zlouporabe položaja i ovlasti rijetko viđen u svijetu iako je u većini povijesnih knjiga i medija taj postupak prikazan kao normalna stvar, sto je također znakovito, zar ne?!


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.