Politika i društvo

GOSPODARSKO KORIŠTENJE OPĆEG DOBRA

KONCESIJA VRIJEDNA ŠEST MILIJUNA KUNA: Kamenolom u Valturi ponovno eksploatiraju zatvorenici kaznionice

Kaznionica Valtura najveću dobit ostvaruje upravo kroz kamenolom. Iz tog rudnika zatvorenici godišnje proizvedu 35 do 45 tisuća kubnih metara kamena i kamenih frakcija koje kasnije prodaju


 
1 min
Chiara Bilić

Kaznionica Valtura najveću dobit ostvaruje upravo kroz kamenolom. Iz tog rudnika zatvorenici godišnje proizvedu 35 do 45 tisuća kubnih metara kamena i kamenih frakcija koje kasnije prodaju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obnovilo je u srpnju valturskoj kaznionici koncesiju za kamenolom u Valturi u vrijednosti od šest milijuna kuna.

Riječ je o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina, odnosno za eksploataciju tehničko-građevnog kamena. Kamenolom, eksploatacijsko polje, nalazi se i na području Pule i na području općine Ližnjan. U odluci o davanju koncesije nije naveden do rok do kojeg se to opće dobro može gospodarski koristiti.

Naime, jedina kaznionica otvorenog tipa u Hrvatskoj – Kaznionica u Valturi – već godinama eksploatira tamošnji kamenolom. Štoviše, prema pisanju medija, najveća dobit ostvaruje se upravo kroz kamenolom. Iz tog rudnika zatvorenici godišnje proizvedu 35 do 45 tisuća kubnih metara kamena i kamenih frakcija koje kasnije prodaju.

Tako je Tportal prošle godine pisao da je Kaznionica Valtura u 2020. godina poslovala bolje od svih ostalih kaznionica u Hrvatskoj. Prema financijskom izvještaju, te je godine kaznionica ostvarila 27 milijuna kuna prihoda te je godinu završila s 6,4 milijuna kuna plusa. Lanjske godine je pak prihoda bilo nešto manje, 25,6 milijuna kuna. S obzirom na to da su rashodi iznosili 30,6 milijuna kuna, ali i da je prebačen plus iz prethodne godine, kaznionica u Valturi je 2021. imala 1,5 milijuna kuna plusa.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.