Politika i društvo

SVAKA ŠKUŽA DOBRO DOĐE

KORAK DO ZASTARE Zbog Istre24 odgođeno još jedno ročište u slučaju pazinskih IDS-ovaca protiv kojih je DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO OPTUŽNICU PODIGLO PRIJE ŠEST GODINA

U takvoj atmosferi gdje se sutkinja u svojoj sudnici prije početka ročišta obrušila na novinarku i medije, njezino je izuzeće prvi zatražio odvjetnik Dragana Šiprake, Dino Čekada, koji je konstatirao da bi se zbog medijskih natpisa eventualna oslobađajuća presuda mogla dovesti u korelaciju sa stranačkom pripadnošću Šiprake. Ovdje se ne sudi stranci, naglasio je Čekada


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

U takvoj atmosferi gdje se sutkinja u svojoj sudnici prije početka ročišta obrušila na novinarku i medije, njezino je izuzeće prvi zatražio odvjetnik Dragana Šiprake, Dino Čekada, koji je konstatirao da bi se zbog medijskih natpisa eventualna oslobađajuća presuda mogla dovesti u korelaciju sa stranačkom pripadnošću Šiprake. Ovdje se ne sudi stranci, naglasio je Čekada

Gotovo šest godina otkako je zbog sumnje da su sudjelovali u izvlačenju novca iz pazinskog poduzeća Vladimir Gortan, Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv pazinskog poduzetnika Igora Ćusa, bivšeg čelnika pazinskog IDS-a i dugogodišnjeg direktora gradskog poduzeća Usluga-odvodnja Dragana Šiprake, te još četiri osobe, jučer se na Općinskom sudu u Puli trebala održati prva rasprava, ali i ova je odgođena, a na optuženičkoj se klupi našla – Istra24.

Izuzeće sutkinje zbog medijskog pritiska

ODO je, podsjetimo, optužnicu podignuo još u lipnju 2017. godine. Pulski Općinski sud potvrdio ju je iste godine u listopadu. No, do danas nije održano niti jedno jedino ročište. Ovo zadnje, zakazano za jučer, zato što je pet od šest okrivljenika/ca tražilo izuzeće uređujuće sutkinje Tanje Skandel Monas zbog, ukratko, „medijskog pritiska“ (Istre24).

Naime, branitelji Dragana Šiprake, tadašnje financijske direktorice u Vladimiru Gortanu Gracijele Rudan, bivšeg pravnika u istom društvu, danas pročelnika Grada Pazina Elvisa Klimana, šefa gradilišta Gorana Milohanića i Elvisa Fornažara tražili su izuzeće sutkinje Tanje Skandel Monas ne zato što smatraju da je pristrana, nego zato što bi, zbog medijskih napisa koji su prethodili ovom ročištu, javnost mogla steći takav dojam.

Time su se referirali na tekstove koje je Istra24 objavila unazad mjesec dana, a u kojima smo ovaj slučaj problematizirali upravo zato što se godinama nije održalo niti prvo ročište iako, prema kaznenom zakonu, optužbe za kazneno djelo krivotvorenja isprave, za što se tereti Ćus, kazneno djelo poticanja krivotvorenja, koje je navodno počinio Šipraka, te za krivotvorenja i pomaganje krivotvorenja za koje državno odvjetništvo optužuje Rudan, Klimana i Fornažara, u zastaru odlaze 31. listopada ove godine.

Uznemirena sutkinja Tanja Skandel Monas

Istra24 je, pojašnjenja radi, na koncu otvorila i pitanje je li sutkinja tražila izuzeće iz ovog predmeta s obzirom na to da je njezina majka članica iste stranke kao i Ćus i Šipraka. Napomenuli smo, međutim, da njezin možebitni zahtjev za izuzećem možda uopće ne bi bio prihvaćen.

Prvookrivljeni Igor Ćus

U sudnici se obrativši gore potpisanoj novinarki, autorici tekstova o ovom slučaju, sutkinja Skandel Monas prva je pokrenula priču o medijima, poručivši da novinarkin pokušaj stupanja s njom u kontakt smatra neprihvatljivim. Potom je od novinarke zapovjednim, ali i uznemirenim tonom zatražila da joj se više nikada ne javlja. S lista papira pročitala je SMS poruku koju joj je novinarka uputila sa zamolbom da joj se javi za izjavu, s obzirom na to da Skandel Monas na pozive nije odgovarala. Na pitanje potpisnice ovog članka je li ovdje na suđenju ona, a ne Šipraka i ostali, sutkinja joj je ipak odgovorila da nije.

Nakon te 'rasprave', u takvoj atmosferi gdje se sutkinja u svojoj sudnici prije početka ročišta obrušila na novinarku i medije, njezino je izuzeće prvi zatražio odvjetnik Dragana Šiprake, Dino Čekada, koji je konstatirao da bi se zbog medijskih natpisa eventualna oslobađajuća presuda mogla dovesti u korelaciju sa stranačkom pripadnošću Šiprake.

Prvookrivljeni nije tražio izuzeće

- Ovdje se ne sudi stranci. Ovdje nije oštećen ni državni, ni javni, ni lokalni proračun, rekao je.

Tom su se zahtjevu pridružili i ostali odvjetnici i okrivljenici. Branitelj trećeokrivljene Gracijele Rudan istaknuo je pritom da je suprug njegove klijentice bio istaknuti član stranke, predsjednik IDS-a Žminja, a u zapisnik je ušlo da je „upravo zbog medijskog pritiska na sud prijedlog kolege opravdan i da bi se nastavkom suđenja pod sutkinjom Tanjom Skandel Monas u javnosti stvorio dojam pristranosti“.

Na pitanje sutkinje ima li što za reći, prvookrivljeni Igor Ćus rekao je da cijeli slučaj u medije dospio upravo zato što se godinama nije održalo nijedno ročište. Skandel Monas ga je upitala kada je prijavio slučaj, na što joj je Ćus odgovorio "prije osam godina", a potom je, ne spomenuvši sve razloge dosadašnjih odgoda, sutkinja kazala: "Vas je puno, dvije godine je sudnica bila osigurana samo za hitne istražne predmete. Jednom vi niste došli, izdala sam nalog za vaše dovođenje".

Iako također IDS-ovac, Ćus, za razliku od ostalih, nije tražio izuzeće sutkinje.

Skandel Monas je, između ostalog, konstatirala: „Da sam smatrala da se trebam izuzeti, izuzela bih se, jer u svojoj karijeri nisam sudila niti jedan predmet u kojem nekoga poznajem“.

Prijedlog za izuzećem sutkinje dostavit će se predsjednici suda Mirjani Sinčić Kocijančić koja će o tome donijeti svoj sud. Iduće ročište sazvat će se nakon njezine odluke. Sutkinja Tanja Skandel Monas je, kako su nam već ranije potvrdili sa suda, zatražila razrješenje od obavljanja sudačke dužnosti sa 17. svibnjem ove godine.

Spomenimo i da su se osim Istre24 ovim slučajem svojedobno bavili i drugi mediji, primjerice Glas Istre i Jutarnji list. Svi su naglasili stranačku pripadnost Dragana Šiprake. Činjenica je, međutim, da je jedino Istra24 napisala da se u gotovo šest godina nije održala niti jedna rasprava. Također smo jedini obratili pažnju na to kako je Šipraka u vrijeme kada je gradonačelnik Pazina bio njegov stranački kolega Renato Krulčić, nakon podignute optužnice bez natječaja iz jednog gradskog poduzeća uhljebljen u drugo gradsko poduzeće, u kojem radi i dan danas, kao, naravno, direktor.


Nastavite čitati

Istra
 

DAN OTVORENIH VRATA VINSKIH PODRUMA Poznati vinari širom otvorili vrata svojih podruma

Dan otvorenih podruma je jedan lijepi event koji obogaćuje istarski vinsku scenu. Uz najavu moguće je dogovoriti osobnu edukaciju o našim vinima i proizvodnji. Pokušavamo gostima objasniti koje su naše vodilje i koje su naše strasti. Osim toga, može se samo doći i popiti čašu vina i uz DJ-a uživati u danu, rekao nam enolog Marko Krstačić iz vinarije Medea

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.