Politika i društvo

uoči superizborne godine

Liberali žele izaći na izbore u osam jedinica i osvojiti 10-ak mandata

Navode da im je potencijalni partner i stranka AP Marka Jelića, dok su svi dosadašnji pokušaji dogovora s Centrom i Ivicom Puljkom završili neuspjehom


 
2 min
HINA

Navode da im je potencijalni partner i stranka AP Marka Jelića, dok su svi dosadašnji pokušaji dogovora s Centrom i Ivicom Puljkom završili neuspjehom

Ujedinjene liberalne stranke žele izići na izbore u osam izbornih jedinica i osvojiti desetak mandata, piše danas Jutarnji list, navodeći da im je potencijalni partner i stranka AP Marka Jelića, dok su svi dosadašnji pokušaji dogovora s Centrom i Ivicom Puljkom završili neuspjehom.

Savez liberalnih stranaka koje danas u Samoboru potpisuju predizbornu koaliciju (IDS, PGS, Fokus i Reformisti) i tako formaliziraju dogovor da će sa zajedničkim listama izaći na izbore za zastupnike u Saboru te na europarlamentarne izbore time ne zaključuju razgovore, niti podvlače crtu pod popis stranaka koje će se boriti za glasove birača centra.

Aktualna koalicija izaći će sa svojim listama u šest izbornih jedinica, a nadaju se da bi se mogli protegnuti još na dvije, što bi značilo da bi nastupili u osam od ukupno deset izbornih jedinica i mogli računati na desetak saborskih mandata.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus, najavljujući potpisivanje sporazuma, rekao je da u 8. izbornoj jedinici, gdje već imaju sporazum s PGS-om, njihova lista dobiva najmanje tri mandata te tvrdi da im se smiješi i četvrti. IDS i PGS će imati svoje kandidate i u 7. izbornoj jedinici koja obuhvaća Matulje, Viškovo, Kastav, ali i Petrinju i Sisak, gdje će listu upotpuniti kandidatima Reformista Radimira Čačića.

Čačić bi im trebao biti adut u 3. izbornoj jedinici koja obuhvaća Zagorje, Međimurje i Varaždinsku županiju. Bilo je govora i o tome da se pregovara s međimurskim županom Matijom Posavcem i njegovom Nezavisnom platformom Sjever, koju uz njega čine gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, no od toga nema ništa.

Nezavisna platforma Sjever ne želi, tvrde glavni ljudi tog političkog projekta, sklapati politički savez s Čačićem jer im "ništa ne može donijeti", a na jednak način razmišljaju o Fokusu. Tu je dodatna prepreka to što je Fokus u nekim sredinama u Međimurju izravna politička konkurencija županu Posavcu.

Međutim, liberalni savez četiriju stranaka velike nade polaže u Fokus u drugim sredinama. Od čelnih ljudi, Darija Zurovca, Davora Nađija i drugih, očekuje se da povuku u 1., 2. i 6. izbornoj jedinici, odnosno u tri izborne jedinice koje presijecaju grad Zagreb, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.