Politika i društvo

Još manje od deset dana do roka za iseljenje

Negodovanje stanara samačkih stanova: Pristali smo na preseljenje, ali zato što nemamo gdje. Ne znamo ni gdje idemo

Novi smještaj u Japodskoj 80, u vlasništvu je poduzetnika Pere Kordića, a u njemu se nalazi 47 soba, od kojih je većina namijenjena smještaju dviju osoba, a ima i nekoliko u kojima mogu biti tri korisnika. Kuhinju i sanitarni čvor, stanari bi, kao i u ovim trenutnim derutnim stanovima, također trebali dijeliti, što izaziva negodovanje većine njih jer se ne uspijeva održati čistoća i zadržati intimnost prostora


 
3 min
Matea Čelebija

Novi smještaj u Japodskoj 80, u vlasništvu je poduzetnika Pere Kordića, a u njemu se nalazi 47 soba, od kojih je većina namijenjena smještaju dviju osoba, a ima i nekoliko u kojima mogu biti tri korisnika. Kuhinju i sanitarni čvor, stanari bi, kao i u ovim trenutnim derutnim stanovima, također trebali dijeliti, što izaziva negodovanje većine njih jer se ne uspijeva održati čistoća i zadržati intimnost prostora

Svega desetak dana preostalo je do krajnjeg roka za preseljenje stanara iz pulskih samačkih domova, čiji se problemi i neprilike unazad nekoliko mjeseci, ne stišavaju.

Kako smo pisali ranije ovog mjeseca, gradske vlasti, po obećanju, našle su u Japodskoj ulici drugi smještaj za stanare samačkih domova, no, kako saznajemo, oni još uvijek nisu vidjeli te stanove, a znaju samo da će morati dijeliti sobe, što su dočekali s negodovanjem.

Stanari će dijeliti sobe, ali i kupaonice i zahode

- Prisiljeni smo otići u novi smještaj jer nemamo gdje drugo, kazao nam je Nedjeljko Hrnić, stanar s mjesečnim primanjima od samo 920 kuna, koji ovdje živi tri godine, otkako mu je, zbog gangrene, amputirana lijeva noga.

- Ponuđene su nam sobe za dvoje, a godinama ovdje živimo sami, to je jedini mir koji imamo. Opet ćemo morati dijeliti i kuhinju i zahod, što je užas. Nema nikakvog napretka za nas, kazao nam je Hrnić požalivši se da, s obzirom na to da nosi protezu, nije mu ugodno biti s nekim u sobi jer ju često mora skidati, prati, ali i previjati ostatak noge.

Slavko Stanković ovdje živi dvadeset godina i kako kaže, potpisao je pristanak za preseljenje u Japodsku ulicu, ali samo zato što zna da nema drugog izbora.

- Nitko nas ništa nije pitao niti nam pokazao gdje trebamo ići, a za deset dana moramo iseliti, kazao je Stanković.

Krunoslav Maraus također je pristao na preseljenje iz istih razloga kao i Slavko.

- Nemam gdje. Nekoć sam živio na Verudi i mogao sam si sam plaćati stan jer su tada cijene još uvijek bile normalne. Kada su porasle cijene nekretnina i od mene se tražilo da plaćam veću stanarinu, što si nikako nisam mogao priuštiti i tako sam i završio ovdje prošle godine u studenom, kazao nam je.

Ante Barbarić ratni je vojni invalid i ovdje živi četiri godine.

- Prije ovih stanova živio sam u kamp kućicama i kada su one izgorjele, došao sam ovdje. Jako sam nezadovoljan pregovorima oko selidbe u nove stanove. Ne znamo što nas čeka, ovdje živimo sami, a tamo ćemo, koliko znam, morati dijeliti sobe, s čim se nikako ne slažem, rekao je.

Cerovac: Stanari trebaju znati gdje idu

Predsjednik Jadranskog sindikata, Boris Cerovac, objasnio nam je da su stanari pisanim putem obavješteni o uvjetima novih stanova, ali da još nitko od njih nije vidio kako ti stanovi izgledaju. On smatra da i zbog toga najviše negoduju.

- Stanari su dobili ponudu koje nudi prenoćište u Japodskoj ulici i jedan dio njih je ponudu prihvatio, ali imaju želju pogledati stanove prije preseljenja. Radi se o ponudi po kojoj bi dva stanara trebala dijeliti jednu sobu, a plaćalo bi se 1.200 kuna po osobi mjesečno, bez obroka. Stanari trebaju obići novi smještaj i sami se izjasniti žele li se tamo preseliti ili ne, ali isto tako treba vidjeti kako zbrinuti ostale stanare koji odbiju preseljenje, kazao nam je Cerovac dodavši da će tridesetak stanara ostati u smještaju kod Ilije Lovrića, a to su većinom radnici.

Novi smještaj u Japodskoj 80, u vlasništvu je poduzetnika Pere Kordića, a u njemu se nalazi 47 soba, od kojih je većina namijenjena smještaju dviju osoba, a ima i nekoliko u kojima mogu biti tri korisnika. Kuhinju i sanitarni čvor, stanari bi, kao i u ovim trenutnim derutnim stanovima, također trebali dijeliti, što izaziva negodovanje većine njih jer se ne uspijeva održati čistoća i zadržati intimnost prostora.


FOTO: I24

Nastavite čitati

Pula
 

BRAVO EMA I DIEGO! Šestaši iz škole Kaštanjer pronašli snop novčanica, javili policajcu, a on ih pohvalio u školi. Policajac Šime Matak:' Ova su djeca moji junaci dana'

Danas smo nažalost većinom fokusirani na loše vijesti, pokude i primjere lošeg ponašanja, dok se primjerne i dobre stvari premalo ističu i uzimamo ih zdravo za gotovo. Mišljenja sam da upravo takve stvari treba isticati, ukazivati na njih i poticati ih. Ovo je  jedna pozitivna priča o Emi i Diegu, dvoje primjerne i poštene djece koji su svojim primjerom pokazali dobar kućni i školski odgoj, ispričao nam je policajac Šime Matak

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.