Politika i društvo

'Prijedlog treba doraditi'

Oporba o Mostovoj interpelaciji: Prijedlog treba doraditi, Vlada s mjerama kasni

Sandra Benčić (Možemo) smatra kako bi oporba trebala zajednički intervenirati, no ističe da je interpelacija spor instrument i zbog poslovničkih rokova na dnevni će red doći za dva mjeseca, a pitanje je hoće li i tada


 
2 min
HINA

Sandra Benčić (Možemo) smatra kako bi oporba trebala zajednički intervenirati, no ističe da je interpelacija spor instrument i zbog poslovničkih rokova na dnevni će red doći za dva mjeseca, a pitanje je hoće li i tada

Saborska oporba, koja se u ponedjeljak sastala kako bi razgovarala o prijedlogu Mostove interpelacije o radu Vlade vezano za rastuće cijene energenata, poručila je kako taj prijedlog treba doraditi te kako Vlada kasni s mjerama za obuzdavanje inflatornog udara.

„Mislim da smo svi svjesni da je kriza s inflacijom koja se sada događa nešto na što svi trebamo usmjeriti pažnju i uložiti energiju kako bi se njene posljedice ublažile“, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Izrazio je zadovoljstvo što „probni balon određenih mjera“ koji je pustila vladajuća većina idu u smjeru koji je SDP inicirao, no naglašava kako ono što je u nedjelju objavljeno nije dovoljno.

„Tamo nema mjera koje bi se odnosile na umirovljenike, nema ni govora o tome da bi se promijenio način obračuna PDV-a na trošarine na energente i, što je ključno, nismo čuli niti 'a' kako ćemo se nositi s drugim inflatornim udarom koji nam dolazi ove godine, vezan uz uvođenje eura“, istaknuo je Grbin koji Vladu proziva za kašnjenje.

„Stoga su potrebne mjere odmah i sada, a Vlada već sada kasni i svaki dan je u ovom trenutku bitan i zato očekujemo da će se ovaj tjedan napokon objaviti nešto konkretno što bi u najkraćem mogućem roku moglo biti usvojeno u Saboru“, naglasio je.

Smatra i kako svi moraju podržati mjere koje ublažavaju inflatorni udar, neovisno o tome iz koje političke opcije dolazi inicijativa.

„Ako je mjera dobra i pridonijet će poboljšanju standarda naših građana, dovesti do smanjenja inflatornog pritiska i osigurati da ljudi imaju koju kunu više u novčaniku, naša je obveza to podržati i to što prije“, kazao je predsjednik SDP-a.

Benčić: Interpelacija je spor instrument

Sandra Benčić (Možemo) smatra kako bi oporba trebala zajednički intervenirati, no ističe da je interpelacija spor instrument i zbog poslovničkih rokova na dnevni će red doći za dva mjeseca, a pitanje je hoće li i tada.

„Dobro je imati tu interpelaciju u proceduri, ali razmatrat ćemo i neke opcije koje bi bile brže i natjerale Vladu da što brže reagira na rast cijene energenata, ali i inflaciju općenito, jer nismo vidjeli da će sprečavanja udara inflacije biti pokriven setom mjera koje Vlada predlaže, osim smanjenja PDV-a“, kazala je Benčić.

Izrazila je bojazan da smanjenje PDV-a na hranu neće funkcionirati, ako uz to ne idu  dodatne mjere poput kontrole cijena i ekstraprofita.  

Vlada gasi požar lončićem vode

Anka Mrak Taritaš (Glas) Vladu proziva da voli probleme „stavljati pod tepih“, podsjeća da su druge zemlje problem rasta cijena energenata krenule rješavati još jesenas. „Mi smo došli do veljače, vidjet ćemo što će Vlada predložiti, no mislimo da još niz stvari treba doraditi, oporba će ići sa različitim modelima kako prisiliti Vladu da radi“, najavila je.

 Kad je riječ o Mostovu prijedlogu, kaže da ga treba doraditi i „onda pokazati da oporba radi, da ima ideje, da zna kako treba raditi“.

 Suglasna je da Vlada kasni sa mjerama, da je trebala smanjiti PDV na plin i električnu energiju, već osigurati vaučere za socijalno ugrožene.

„Gori požar, a Vlada ima lončić vode za gašenje“, slikovita je bila zastupnica koja poručuje da Vlada treba predložiti dugoročne mjere.

I Marko Milanović Litre (HS) ističe kako je krajnje vrijeme da se po pitanju energetike nešto napravi, da zadnjih 30 godina imamo politike koje nisu donosile sustavna rješenja.

„Fali širi konsenzus u kojem bi pokušali napraviti da Hrvatska bude energetski samodostatna“, kazao je.

 Interpelaciju Mosta je tek u doradi, imat ćemo svoje prijedloge i nakon toga možemo raspravljati, a čekamo i Vladine mjere, dodao je.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Do konca godine etički kodeks za saborske zastupnike

Zbog činjenice da je ponašanje hrvatskih zastupnika najvećim dijelom 'pokriveno' Poslovnikom i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, dio političke javnosti i samih zastupnika pita se koja se svrha još jednog dokumenta? Među takvima je i Arsen Bauk (SDP) koji ističe da ne vidi potrebu donošenja posebnog etičkog kodeksa, ali i najavljuje da će, „uz određenu sumnju i skepticizam“, ipak ostati otvoren za dobre prijedloge o kodeksu

SAMO U HRVATSKOJ U srcu Parka prirode Velebit s radom počinje kamenolom

Da se tamo otvara kamenolom je zaključak do kojeg smo došli kada smo telefonski kontaktirali tvrtku Kamen d.o.o sa sjedištem u Obrovcu, a koja je na stranici Posao.hr objavila natječaj za posao radnika u kamenolomu. Praveći se da smo zainteresirani za posao, iz tvrtke su nam potvrdili da je riječ o navedenoj lokaciji na kojoj su počeli radovi. Eksploatacijsko polje posjetili smo i sami te uočili kako je ispred kamenoloma postavljena rampa, te kako su komadi stijena označeni posebnim oznakama

Uz Međunarodni dan zaštite životinja: Osniva se povjerenstvo za izmjene Zakona o zaštiti životinja

„Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, istaknula je ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Ivana Lunku

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.