Politika i društvo

S obzirom na globalne okolnosti

Plenković: Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je Vlada i od parlamentarne oporbe dobila jasnu i čvrstu potporu za mjere u vezi s ukrajinskom krizom


 
4 min
HINA
Andrej Plenković/ Foto: HINA

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je Vlada i od parlamentarne oporbe dobila jasnu i čvrstu potporu za mjere u vezi s ukrajinskom krizom

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da su središnja tijela vladajuće stranke razgovarala o agresiji i invaziji Rusije na Ukrajinu, te da je Hrvatska vojska podignula stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na aktualne globalne okolnosti.

"Hrvatska vojska je podigla stupanj svoje pripravnosti od uobičajenog stanja obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju. S posebnom pozornošću pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, jugoistoku Europe. Nikako ne bismo željeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja", izjavio je večeras novinarima premijer Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

S te strane smo itekako angažirani politički i diplomatski. Što se tiče pripravnosti naših službi to vidite svi, i intenziteta naših aktivnosti - podigli smo svoj stupanj angažmana, naglasio je hrvatski premijer.

Upitan za komentar odluke mađarskog predsjednika da ta zemlja neće slati oružje u Ukrajinu, ali ni dopustiti da se ono prevozi preko njezinog teritorija, Plenković je rekao kako svaka država postupa na način na koji misli da je dobro.

Izvijestio je da su se o tome konzultirali s Mađarskom. "Mi smo donijeli svoje odluke, shvaćamo  koje potrebe Ukrajina ima, znamo kako je to bilo početkom 1990-tih ovdje u Hrvatskoj i svatko tu stoji iza svojih odabira i odluka. To neka oni  objašnjavaju", poručio je premijer .  

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je Vlada i od parlamentarne oporbe dobila jasnu i čvrstu potporu za mjere u vezi s ukrajinskom krizom.

"Mislim da je općenito dobro na hrvatskoj političkoj sceni da su postupno mahom svi politički akteri došli na pozicije Vlade i HDZ-a koje imamo kontinuirano kada je riječ o pitanju Ukrajine. Nije to baš bilo tako do prije nekoliko tjedana. Bilo je tu svakakvih kritika, neopravdanih, paušalnih, neinformiranih", dodao je.

Istaknuo je i da je i onome koji ništa o tome ne zna, sve postalo kristalno jasno i sada "svi dolaze na naše pozicije". 

"Hrvatska u ovoj situaciji, ovakve brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, mora biti na pravoj strani i povijesti i prava i slobode i morala. Tu nema nikakve dileme gdje Hrvatska i hrvatski narod treba biti; narod koji se toliko napatio da dođe do svoje slobode", naglasio je Plenković.      

Ukrajina jako dobro zna da joj je Hrvatska prijatelj

Poručio i da će i dalje nastaviti voditi računa, posebice o ekonomskoj i financijskoj situaciji.

"Tu posebno inzistiram na SWIFT-u, poslovanju Fortenova grupe i situacija s Sberbanke Hrvatska, o čemu ćemo vas izvještavati i sutra", kazao je.

Plenković je na novinarski upit, rekao da se danas nije čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali su u diplomatskoj komunikaciji preko naše veleposlanice u Kijevu i ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Istaknuo je i što se hrvatske pozicije tiče, Ukrajina jako dobro zna tko joj je prijatelj.

Rast hrvatskog BDP-a od 10,4 posto sjajan signal oporavka, država odigrala ulogu

Premijer Plenković također je izvijestio da su na sjednici središnjih tijela HDZ-a izrazili zadovoljstvo činjenicom da je Državni zavod za statistiku u petak objavio podatke kako je Hrvatska u 2021. imala rast BDP-a od 10,4 posto.

To smatraju sjajnim signalom oporavka hrvatskog gospodarstva, agilnosti poduzetnika, rezultata pravodobnih  i vrlo snažnih mjera koje je Vlada poduzimala u vrijeme pandemije koronavirusa te zadržavanju radnih mjesta u privatnom sektoru i podrške poslodavcima i sl. 

"Država je odigrala svoju nezaobilaznu i jedinstvenu ulogu, stala je iza hrvatskog radnika, gospodarstvenika i cijeloga sustava", kazao je.

Poručio je i da je prošla godina pokazala kako smo se munjevito vratili u pogledu gospodarskog rasta i sjajnom turističkom sezonom, ogromnim doprinosom hrvatskog izvoza, posebno zahvalivši izvoznicima koji su se još jednom, istaknuo je, kičmom hrvatskoga gospodarstva.

Plenković je kazao i da su razgovarali o agresiji i invaziji Rusije na Ukrajinu, snažnom pozicioniranju Hrvatske u njezinoj jasnoj i oštroj osudi kao i potpori paketima sankcija prema Rusiji, pomoći Ukrajini te naporima da se nađe mirno rješenje i sl.

Naglasio je i da su danas još jednom dali snažnu potporu europskoj perspektivi Ukrajini te podržali sve razgovore koji bi mogli dovesti do prekida agresije i prekida vatre. Uz to, središnja tijela HDZ-a izvijestili su o stalnim kontaktima s hrvatskom veleposlanicom u Kijevu. 

Plenković je kazao i kako su s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem dogovorili da se u srijedu ujutro održi tematska rasprava o novonastaloj  situaciji.

"Vrlo rado ću doći pred zastupnike i još jednom pojasniti našu analizu i stajališta Vlade o ovoj agresiji na Ukrajinu", rekao je premijer Plenković.


Nastavite čitati

Plavi Orkestar ovog ljeta u Opatiji i Vrsaru

Sarajevski bend, poznat po antologijskim pjesmama  "Suada", "Bolje biti pijan nego star", "Ako su to samo bile laži", izdalo je 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 milijuna primjeraka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.