Politika i društvo

kadrovska rošada

Plenković najavio rekonstrukciju vlade

"Sva tijela stranke dala su mi potporu za promišljanja o rekonstrukciji vlade kako bismo u zadnje 2,5 godine našeg mandata krenuli osnaženi, osvježeni u ispunjavanju našega programa i realizaciji svih ciljeva koji su pred Hrvatskom", rekao je Plenković


 
3 min
HINA
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

"Sva tijela stranke dala su mi potporu za promišljanja o rekonstrukciji vlade kako bismo u zadnje 2,5 godine našeg mandata krenuli osnaženi, osvježeni u ispunjavanju našega programa i realizaciji svih ciljeva koji su pred Hrvatskom", rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković izvijestio je danas da su mu članovi Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a na zajedničkoj sjednici dali mandat za rekonstrukciju vlade, ne otkrivajući rokove, imena i broj ministara koje bi obuhvatila.

"Sva tijela stranke dala su mi potporu za promišljanja o rekonstrukciji vlade kako bismo u zadnje 2,5 godine našeg mandata krenuli osnaženi, osvježeni u ispunjavanju našega programa i realizaciji svih ciljeva koji su pred Hrvatskom", rekao je Plenković nakon zajedničke sjednice stranačkih tijela u Karlovcu.

"Budući da sam danas dobio mandat da krenemo u promišljanja o tome, dopustit ćete mi da uzmem i vrijeme i analizu za sve korake koji će se poduzimati", rekao je.

Smatram da je u novim okolnostima i izazovima koje Hrvatska ima dobro napraviti određene promjene

U medijima se kao potencijalni kandidati za smjenu spominju ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramiščak, ministra rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević.

Plenković smatra da temu rekonstrukcije Vlade generiraju mediji, rekavši da na HDZ-ovim stranačkim tijelima nisu govorili konkretno ni o kome, ni o brojevima niti o kalendaru.

"Smatram da je u novim okolnostima i izazovima koje Hrvatska ima dobro napraviti određene promjene, ići u određena osvježenja, osnažiti Vladu i rješavati probleme s novim entuzijazmom i energijom", rekao je Plenković.

Šira rekonstrukcija Vlade najvjerojatnije oko Uskrsa

Potpredsjednik HDZ-a i  župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić rekao je pak medijima da bi se šira rekonstrukcija Vlade trebala dogoditi u idućih mjesec dana, najvjerojatnije oko Uskrsa.

Plenković je ustvrdio da su njegovi odnosi s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU-a Natašom Tramiščak jako dobri i da nemaju nikakvih problema.

Ako je postojala neka prijetnja koja je išla prema njoj, koja je članica Vlade, žena i ima njegovo povjerenje - tada smatra da je to trebao znati.

Tramiščak, s kojom je razgovarao prošlog utorka, rekla je da ga nije htjela time opterećivati jer svi imaju puno posla. Poručio je kako njega prije svega interesira njezina sigurnost, može li joj pomoći policija, ministar unutarnjih poslova ili on.

"Mi smo demokratska stranka koja dopušta sve normalne oblike komunikacije. Ovo je situacija koju smatram vrlo bitnom temom, za koju bi mi bilo draže da sam znao odmah kada se pojavila, a ne da za to saznam nekoliko mjeseci kasnije, i to kroz medije", kazao je.

Prijete nam non stop, prijetnje će ispitati policija

Poručio je da će prijetnje ispitati policija dodavši kako i on, kao i ministrica Tramiščak, dobiva prijetnje. "Non stop dobivamo prijetnje", kazao je.  

Plenković je negativno odgovorio na upit je li čuo navodnu izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića kako ne bi htio biti više u Vladi, kazavši da je Ćorić "danas bio jedan od najaktivnijih i najagilnijih sudionika sastanka parlamentarne većine". 

U Hrvatsku do danas došlo oko 11.000 Ukrajinaca

Negirao je i da je danas imao poseban sastanak s Anušićem rekavši da su prije sastanka vodstva stranke imali sastanak užeg kruga, kao i uvijek.    

Izvijestio je da su razgovarali o globalnim okolnostima, europskim i nacionalnim temama te posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, zbog čega je u Hrvatsku do danas došlo oko 11.000 Ukrajinaca.

Također su razgovarali o velikom rastu cijena energenata, a Vlada će nastaviti sa naporima koji će tu situaciju, u kontekstu strateških odluka  na razini EU-a da se napuštaju energenti koji dolaze iz Rusije, nastojati premostiti povećanjem vlastite proizvodnje i različitim drugim dobavnim pravcima.

Plenković je najavio da će HDZ 14. svibnja dostojanstveno obilježiti stotu obljetnicu rođenja prvog predsjednika stranke i Hrvatske Franje Tuđmana, a 11. lipnja održat će se Opći sabor stranke u dvorani "Vatroslav Lisinski".


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.