Politika i društvo

ulaže se 320 milijuna kuna

Povećanje naknada za rad udomitelja i opskrbnina za potrebe korisnika

Udomitelju koji obavlja tradicionalno udomiteljstvo naknada je uvećana na 1.350 kuna po smještenom djetetu i mlađoj punoljetnoj osobi (prije je bila 830 kuna), a za smještaj odrasle osobe uvećana je na 1.000 kuna po smještenom korisniku (prije je bila 625 kuna)


 
1 min
HINA
Nacionalni susret udomiteljskih obitelji/ Slavko Midzor/PIXSELL

Udomitelju koji obavlja tradicionalno udomiteljstvo naknada je uvećana na 1.350 kuna po smještenom djetetu i mlađoj punoljetnoj osobi (prije je bila 830 kuna), a za smještaj odrasle osobe uvećana je na 1.000 kuna po smještenom korisniku (prije je bila 625 kuna)

Povećavaju se naknade za rad udomitelja i opskrbnine za potrebe korisnika, za što će se u ovoj godini uložiti ukupno 320 milijuna kuna, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministarstvo je donijelo odluke o visini naknade za rad udomitelja i visini opskrbnine za potrebe korisnika na temelju Zakona o udomiteljstvu, izglasanom u Hrvatskom saboru krajem siječnja.

Odluke su donesene u sklopu reforme sustava socijalne skrbi, sa ciljem povećanja broja udomitelja i djece u udomiteljskim obiteljima, poboljšanja kvalitete skrbi u udomiteljskim obiteljima, te radi sprječavanja institucionalizacije.

Udomitelju koji obavlja tradicionalno udomiteljstvo naknada je uvećana na 1.350 kuna po smještenom djetetu i mlađoj punoljetnoj osobi (prije je bila 830 kuna), a za smještaj odrasle osobe uvećana je na 1.000 kuna po smještenom korisniku (prije je bila 625 kuna).

Udomitelju koji obavlja standardno udomiteljstvo naknada je uvećana na 4.000 kuna (prije je bila 2.500 kuna).

Za specijalizirano udomiteljstvo udomitelju sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem naknada iznosi 4.500 kuna, udomitelju sa završenim preddiplomskim sveučilišnim studijem ili stručnim studijem povećava se na 6.000 kuna (prije je bila 5000 kuna), a udomitelju sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem povećava se na 7.500 kuna (prije je bila 6.500 kuna).

Odlukom o visini opskrbnine za potrebe korisnika povećana je opskrbnina za dijete do treće godine na 2.525 kuna (prije je iznosila 2.100 kuna), dijete od treće do sedme godine na 2.600 kuna (prije je bila 2..000 kuna), dijete od sedme godine i mlađu punoljetnu osobu na 2850 kuna (prije je iznosila 2.000 kuna) te za HIV pozitivno dijete i mlađu punoljetnu osobu na 6250 kuna.

Za odraslu pokretnu osobu naknada se povećava na 2.250 kuna (prije je bila 1800 kuna), za polupokretnu osobu na 2.350 kuna (prije je iznosila 2000 kuna) te za nepokretnu osobu na 2500 kuna (prije je bila 2.400 kuna), navodi Ministarstvo.


Nastavite čitati

Šušković: Trenutno štrajka oko 5.000 pravosudnih djelatnika

''Danas je još i bolje raspoloženje među štajkašima nego prvog dana štrajka. Obavljaju se samo hitni poslovi, dok ostatak djelatnika ne radi'', kazala je Šušković za Hinu, istaknuvši da od početka štrajka u ponedjeljak u 7 sati do danas u podne nije stigla konkretna ponuda iz Vlade

Noćas hakirane internetske stranice HAK-a

HAK je izvijestio kako će tijekom dana podnijeti prijavu policiji zbog hakerskog napada te da će informirati javnost o ponovnom uspostavljanju svih HAK-ovih sadržaja i usluga na internetskim stranicama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.