Politika i društvo

ISTARSKI LABURISTI O LOŠEM UPRAVLJANJU KAŠTIJUNA

PREDLAŽU NOVU TEHNOLOGIJU BEZ SPALJIVANJA "Kaštijunom upravlja politika, a građani loše odluke skupo plaćaju"

Računica je vrlo jednostavna. Godišnje se na Kaštijunu proizvede oko 40 tisuća tona SRF-a i 15 tisuća tona mulja. Zbrinjavanje po toni košta oko 250 eura. Iz toga proizlazi da bi se instaliranjem adekvatne tehnologije riješio i zbrinuo SRF na samom Kaštijunu kao i mulj iz pročišćivača uz ostvarenu dobit od cca 17.750 000 eura, navodi predsjednik Istarskih laburista Mario Radešić


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini
Sušionica fekalnog mulja planirana na Kaštijunu

Računica je vrlo jednostavna. Godišnje se na Kaštijunu proizvede oko 40 tisuća tona SRF-a i 15 tisuća tona mulja. Zbrinjavanje po toni košta oko 250 eura. Iz toga proizlazi da bi se instaliranjem adekvatne tehnologije riješio i zbrinuo SRF na samom Kaštijunu kao i mulj iz pročišćivača uz ostvarenu dobit od cca 17.750 000 eura, navodi predsjednik Istarskih laburista Mario Radešić

Upozoravajući na loše upravljanje županijskim Centrom za gospodarenje otpadom Kaštijun, predsjednik Istarskih laburista Mario Radešić tvrdi da Kaštijunom već godinama upravlja politika, a građani su ti koji skupo plaćaju loše i promašene odluke vezane uz loš sustav zbrinjavanja otpada u Istarskoj županiji.

Radešić navodi da je jedan od najvećih problema cijelog koncepta Kaštijuna zastarjela MBO tehnologija, a posljedično tome i nemogućnost zbrinjavanja goriva iz otpada (SRF) kojim je centar preplavaljen o samog otvaranja.

U ovom trenutku, ističe, na Kaštijunu se nalazi više od 16 tisuća baliranog SRF-a kojeg očito nitko ne želi preuzeti, dodajući da do danas nije pronađeno alternativno rješenje za zbrinjavanje tog nusprodukta koji nastaje u MBO postrojenju, čime je u pitanje doveden cijeli koncept zbrinjavanja otpada u Istri.

-I ranije smo upozoravali da je ovakav sustav neodrživ i da je rješenje primjena drugih tehnolgija koje bi adekvatno uz realan trošak riješile zbrinjavanje SRF-a. Sada već davne 2009. godine upozoravali smo da je postojeća tehnologija pogrešna i nedostatna, prezentirajući tadašnjim vlastima tehnolgiju koja se već godinama uspješno primjenjuje u Austriji i Njemačkoj.

- Konkretno, radi se o tehnologiji uplinjavanja koja je ekološki prihvatljivija od planiranog spaljivanja, te u konačnici jeftinija. Ideja je bila da investitor o svom trošku izgradi novo postrojenje za zbrinjavanje SRF-a, koje bi se nadogradilo uz postojeći MBO pogon na Kaštijunu, kazao je Radešić i dodao:

- Nažalost politika, a ne struka, odlučivala je onda, kao i danas , a narod je sve to skupo platio, pa i dalje plaća , navodi Radešić.

Istaknuo je da je do sada na Kaštijunu uloženo oko 60 milijuna eura, no s druge strane, poražavajuće je da građani i dalje trpe neugodne mirise i nova poskupljenja cijena za odvoz komunalnog otpada bez ikakvih konkretnih i konačnih rješenja.

- Problem Kaštijuna može riješiti samo struka, a ne politika koja i danas upravlja na štetu građana. Iz cijele Istre u centru se godišnje proizmeđu 35 do 50 tisuća tona baliranog SRF-a te oko 15 000 tona mulja iz pročišćivača. Kada bi se ugradila adekvatna tehnologija kojom bi proizvodili plin ili električnu energiju, mogli bi ostvariti  dodatnu vrijednost od 4 milijuna eura godišnje, što je dodatni prilog u vrijeme energetske krize, kaže Radešić. 

Mario Radešić i Damir Ilić

Ističe da je upravo zbrinjavanje SRF-a i mulja, objektivno najveći  problem na Kaštijunu, što u konačnici građani preuzimatelju plaćaju  250 eura po toni.

- Računica je vrlo jednostavna. Godišnje se na Kaštijunu proizvede oko 40 tisuća tona SRF-a i 15 tisuća tona mulja. Zbrinjavanje po toni košta oko 250 eura. Iz toga proizlazi da bi se instaliranjem adekvatne tehnologije riješio i zbrinuo SRF na samom Kaštijunu kao i mulj iz pročišćivača uz ostvarenu dobit od cca 17.750 000 eura.  Za taj se iznos građanima mogu smanjiti  troškovi računa i u konačnici riješiti smrad na koji se građani godinama žale, kaže Radešić.

Naveo je da su neka pozitivna razmišljanja u tom smjeru bila najavljivana od sada već bivšeg direktora Kaštijuna Fabia Giacomettija.

- No politika i u ovom slučaju donijela "pametnije" rješenje. Bilo je bitno smijeniti direktora i građanima podići cijenu kako bi i dalje mogli plaćati neznanje i zbrinjavanje SRF-a, zaključio je Radešić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.