Politika i društvo

začudna privatizacija pulskog brodogradilišta

PRODAJA ULJANIKA BEZ NATJEČAJA: Dovode li češki investitori vojnu industriju u pulski zaljev?

Iako je krajem ljeta objavljen detaljni plan javnog nadmetanja za kupnju pulskog brodogradilišta, odjednom dolazi do velike promjene: u igri je samo jedan investitor. Zašto se uopće raspravlja isključivo o ponudi koja je 50 milijuna kuna niža od početne cijene na natječaju? Tko je češkom investitoru dozvolio detaljan uvid u poslovanje Uljanika, i najvažnije, što će investitor proizvoditi usred pulskog zaljeva? Posao je pred dovršenjem, jako je puno pitanja a jako malo odgovora.


 
5 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Iako je krajem ljeta objavljen detaljni plan javnog nadmetanja za kupnju pulskog brodogradilišta, odjednom dolazi do velike promjene: u igri je samo jedan investitor. Zašto se uopće raspravlja isključivo o ponudi koja je 50 milijuna kuna niža od početne cijene na natječaju? Tko je češkom investitoru dozvolio detaljan uvid u poslovanje Uljanika, i najvažnije, što će investitor proizvoditi usred pulskog zaljeva? Posao je pred dovršenjem, jako je puno pitanja a jako malo odgovora.

Skupština vjerovnika "Uljanik brodogradilište d.d." u stečaju u četvrtak na pazinskom Trgovačkom sudu odlučuje o ponudi češke tvrke "CE Power Industries a.s." za preuzimanje većinskog udjela u pulskom Uljaniku. S obzirom da većinski udio kontrolira Republika Hrvatska, očito je da o prodaji pulskog brodogradilišta ovih dana odlučuje HDZ-ova vlada. Iz Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija dosad se nisu javno očitovali o češkoj ponudi koja je za 53 milijuna kuna manja od nedavno procjenjene vrijednosti 55-postotnog državnog udjela.

Zašto se, unatoč velikom interesu, odustalo od tendera?

Cijela procedura prodaje novoosnovane tvrtke "Uljanik brodogradnja 1856 d.o.o." prilično je čudna. Kroz medije se već mjesec dana vrši veliki pritisak da se pulsko brodogradilište proda upravo češkoj tvrtki "CE Power Industries a.s.".

Iako je tijekom ljeta najavljivan tender na kojem bi se izabrala najbolja ponuda, početkom studenog krenulo je medijsko zagovaranje da se tvrtka ipak bez natječaja proda češkoj tvrtki koja je ove godine preuzela potpunu kontrolu nad slavonskobrodskim "Đurom Đakovićem".

U isto vrijeme pulska i istarska javnost nije ni izbliza upoznata s češkim investitorima i njihovim planovima na atraktivnoj lokaciji u pulskom zaljevu.

Već i kratka analiza nedavnih medijskih, stečajnih, pa i političkih događanja, otvara brojna pitanja za koje dosad u javnosti nema odgovora.

Tijekom ljeta stečajni upravitelj "Uljanik brodogradilišta d.d." u stečaju, Loris Rak, izjavio je da za novo pulsko brodogradilište, u kojem tvrtka u stečaju ima većinsko vlasništvo, postoji veliki interes, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

Stečajni upravitelj Rak u svibnju je naveo kako je o prodaji većinskog udjela vodio razgovore s talijanskom grupacijom Ferretti, svjetski poznatim brodograditeljima specijaliziranim za gradnju luksuznih motornih jahti.

Rak je ljetos priredio detaljan plan tendera koji je predviđao mogućnost obavljanja due diligence analize, odnosno uvida u poslovanje i financije tvrtke, kao i sve ostale uvjete fer takmičenja. Taj je plan tendera nekoliko puta popravljan i kada je konačno usvojen, od njega se - odustalo.

Tko je Česima dozvolio detaljni uvid u poslovanje?

Paralelno s natječajnim planom napravljena je i procjena vrijednosti koju je potvrdila i skupština vjerovnika "Uljanik brodogradilišta d.d." u stečaju, koji je vlasnik 55 posto udjela u "Uljanik Brodogradnji 1856. d.o.o.". Skupština se usuglasila s procjenom po kojoj taj vlasnički udio vrijedi 208,3 milijuna kuna, dok cijela "Uljanik brodogradnja 1856 d.o.o."vrijedi ukupno 380 milijuna kuna.

Kada je sve bilo spremno za raspisivanje tendera sitaucija se, uz čudna objašnjenja o potrebi dodatne vrijednosne procjene - zamrznula

Početkom studenog u javnosti se pojavljuje ponuda češke tvrtke "CE Power Industries a.s." iz Ostrave, češkog grada čelika, u kojoj se za 55 posto udjela nudi 155 milijuna kuna. Ponuda vrijedi 45 dana, odnosno do kraja tjedna koji je pred nama, a iz nje je vidljivo da su Česi obavili due diligence.

Tko im je mimo tendera dozvolio uvid u poslovanje i na taj način dao značajnu prednost pred drugim ulagačima - nije jasno.

Pored toga, potrebno je napomenuti da je ovakva javna objava ponude prilično neuobičajena. Insajderi iz brodograđevnih krugova objasnili su nam da je ovo prvi slučaj da se neka tvrtka, prije raspisivanja tendera, na ovaj način javlja i da u medijima, na sva zvona, objavljuje vrijednost svoje ponude.

Jesu li i drugi zainteresirani investitori dobili priliku za uvid u poslovanje brodogradilišta nije poznato. Neslužbeno doznajemo da nisu.

Za potrebe ovog članka nismo dobili odgovore ili pojašnjenja od stečajnog upravitelja Lorisa Raka. 

Prema pisanju Poslovnog dnevnika potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković prije mjesec dana potvrdio je kako je ponuda pristigla stečajnom upravitelju i ministru gospodarstva, koji će ponudu sada “pogledati”. Potvrdio je da je tomu prethodio sastanak s predstavnikom tvrtke, koji je ocijenio ozbiljnom.

Tenkovi, transporteri i reciklaža sirovine usred grada?

U istom članku spominje se mogućnost da Česi na kopnu (u Arsenalu) pokrenu svoje standardne poslovne djelatnosti dok bi brodogradnju na otoku preuzeo talijanski "Fincantieri S.p.A.". U svojoj ponudi kao djelatnosti koje inače obavljaju iz "CE Power industries a.s." su naveli proizvodnju vagona i drugih željezničke opreme, proizvodnju prirodnih sirovina i recikliranje istih.

Što točno znači reciklaža sirovina i kakav će ona utjecaj imati na okoliš - nije jasno.

U katalozima na stranicama tvrtke Tatra vidljiva su razna vojna vozila od kojih neka na sebi nose i topovske cijevi.

Hoće li Česi u Uljaniku proizvoditi vojnu transportnu ili borbenu opremu također nije jasno.

Iz češke tvrtke nisu željeli komentirati naše upite vezano za vrstu proizvodnje koju planiraju u pulskom zaljevu, a s obzirom na činjenicu da dosad nemaju nikakve reference u brodogradnji.

Ono što je jasno da češko preuzimanje mimo tendera ima veliku podršku direktora "Uljanik brodogradnje 1856 d.o.o." Samira Hadžića koji je, sjetimo se, nakon snažnog sindikalnog angažmana najprije ušao u HDZ, a onda, uz posvemašnje čuđenje, postao i prvi čovjek Uljanika.

"To je ozbiljan ponuđač i to je ono za što smo se borili. Krenuli smo od nule, a sada je netko prepoznao naš rad, trud i angažman te je spreman kupiti veći udio tvrtke. Stoga, smatram da ne možemo biti sretniji što se pojavio takav partner", rekao je oduševljeni Hadžić za HINU.

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac ipak je bio malo oprezniji.

-Obvezujuća ponuda češkog investitora za otkup 55 posto vlasničkog udjela u "Uljanik Brodogradnji 1856" otvorila je puno pitanja. Naime, nije poznato što bi investitor radio i radi li se o brodogradnji ili je u pitanju neka druga djelatnost, rekao je Cerovac HINI.

Dok se dio lokalnih medija pita “Što se čeka s prodajom Česima?”, stanovništvo Pule i Istre prije zaključenja ovog posla ipak zaslužuje objašnjenje što će se usred grada proizvoditi. Povratak ozbiljne industrije u Uljanik je za svaku pohvalu, ali ozbiljan ulagač svakako bi žitelje Pule trebao upoznati sa svojim planovima.

Posebno ako oni uključuju reciklažu metala i proizvodnje vojne opreme.

Lokalne političke stranke zasad nisu pokazale veliki interes, pa ni IDS koji se godinama bori protiv ponovnog pretvaranja najvećeg istarskog grada u vojno središte.

Nije naodmet pripomenuti i podatak da je tijekom sloma Uljanika tvrtku planirao preuzeti kontroverzni poduzetnik Danko Končar koji je nedavno s češkim fondom "EMMA capital" nakon 15 godina konačno pokrenuo svoju investiciju s druge strane pulskog zaljeva, na lokaciji Katarina-Monumenti. Češki fond ima 49 posto udjela u marini Polesana.

Jesu li dvije češke grupe, EMMA Capital i CE Power Industries a.s. povezane nije poznato, ali evidentno je da polako možemo početi učiti češki.


Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.