Politika i društvo

ODLUKA OBJAVLJENA NA FACEBOOK STRANICI

PROMJENA PLANA Filip Zoričić: Danas sam prihvatio amandmane SDP-a i HDZ-a. Porez za iznamljivače bit će 99,99 eura, a godišnji porez na dohodak 21 i 31 posto

" Time ćemo ići prema održivom turizmu i de-apartmanizaciji, ali u nižem iznosu od predloženog, dok će stopom godišnjeg poreza građani imati još veća mjesečna primanja te time lakše podnijeti ovu brzorastuću inflaciju kojom smo svi pogođeni. Također se nadam i vjerujem da će gradski vijećnici svih političkih opcija prihvatiti i ove mjere i proračun, ali samim time i preuzeti odgovornost prijedlogom rješenja za bolju realizaciju proračuna", stoji, među ostalim, u Zoričićevoj objavi na društvenoj mreži


 
3 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

" Time ćemo ići prema održivom turizmu i de-apartmanizaciji, ali u nižem iznosu od predloženog, dok će stopom godišnjeg poreza građani imati još veća mjesečna primanja te time lakše podnijeti ovu brzorastuću inflaciju kojom smo svi pogođeni. Također se nadam i vjerujem da će gradski vijećnici svih političkih opcija prihvatiti i ove mjere i proračun, ali samim time i preuzeti odgovornost prijedlogom rješenja za bolju realizaciju proračuna", stoji, među ostalim, u Zoričićevoj objavi na društvenoj mreži

Na samom početku sjednice pulskog Gradskog vijeća održanog ovog ponedjeljka, bez objašnjenja su s dnevnog reda uklonjene dvije važne i možda najiščekivanije točne dnevnog reda; takozvani porez za iznajmljivače, odnosno Odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu te Odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak.

Predsjednica vijeća Marija Marković Nikolovski na nekoliko je upita o razlozima ukidanja ovih točki odgovorila tek lakonski da na to ima pravo, da bi se već sutradan one pojavile na dnevnom redu sljedeće sjednice, zakazane za 6. prosinca. Ni nekoliko dana od tada, iz gradske palače nije stiglo nikakvo službeno objašnjenje razloga ove izmjene, a s predsjednicom Vijeća u nekoliko pokušaja nismo uspjeli stupiti u kontakt. Prvi glas stigao je tek danas i to od - pulskog SDP-a.

Uputivši javno priopćenje, gradski je ogranak ove stranke poručio da su odluke skinute s dnevnog reda jer ih upravo SDP nije mogao podržati. Predloženo povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače na 199,08 eura po krevetu, smatrali su previsokim pa su gradonačelniku ponudili svojih 'pet centi' i predložili upola niži iznos.

"Naš stav je kako treba postojati određeni period svojevrsne prilagodbe povećanjima. Financijski efekt s iznosom 99,00 eura po turističkom krevetu vidjet će se u narednom periodu te usporediti s infrastrukturnim potrebama grada pa sukladno tome pripremati će se politike i odluke za naredne godine, stajalo je u današnjem priopćenju pulskog SDP-a.

Svega par sati kasnije, gradonačelnik Filip Zoričić na svojoj je službenoj Facebook stranici objavio kako prihvaća ovaj prijedlog, kao i prijedloge još nekih stranaka.

"Danas sam prihvatio amandmane SDP-a i HDZ-a na dvije točke dnevnog reda, nakon provedenih konzultacija i još jedne analize prijedloga proračuna za iduću godinu:

- Odluku o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu na području Grada Pula– Pola na 99,99 eura, umjesto predloženih 199,99 eura,

- Odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Pula – Pola na 21 %, umjesto predloženih 22 %, a viša u visini od 31%, umjesto 33%.

Time ćemo ići prema održivom turizmu i de-apartmanizaciji, ali u nižem iznosu od predloženog, dok će stopom godišnjeg poreza građani imati još veća mjesečna primanja te time lakše podnijeti ovu brzorastuću inflaciju kojom smo svi pogođeni.Također se nadam i vjerujem da će gradski vijećnici svih političkih opcija prihvatiti i ove mjere i proračun, ali samim time i preuzeti odgovornost prijedlogom rješenja za bolju realizaciju proračuna.

Ovim smo, kao ozbiljna Uprava, pokazali itekakvu uključivost, jer, uz ove amandmane, podsjećam da smo prihvatili, u potpunosti ili djelomično, 66 % prijedloga svih političkih opcija:

- 60 % prijedloga proračuna Možemo,

- 50 % IDS-a,

- 18 od 22 prijedloga (82 %) Marina Lerotića,

- svih šest prijedloga HDZ-a,

- 70 % prijedloga SDP-a i

- 75 % prijedloga moje nezavisne liste", stoji u gradonačelnikovoj objavi.

Podsjetimo, gradska je uprava, prije (prvog) uvrštavanja točaka koje se odnose na poreze u dnevni red sjednice Gradskog vijeća, provela javno e-savjetovanje na kojem je odbila svih 39 mišljenja i savjeta vezanih za Odluku o paušalnom porezu za iznajmljivače.

Posebno je zanimljivo je da je među prijedlozima ponuđenim na savjetovanju o stopi poreza na dohodak odbijena strukovna sugestija Udruženja obrtnika Pule, koje je predložilo postotak vrlo sličan postotak onom kojeg je gradonačelnik danas prihvatio na sugestiju dviju stranaka. Konkretno, UOP je na javnom savjetovanju predložio 21% za višu i 32 % za nižu stopu. "Ne prihvaća se", stajalo je pod rubrikom odgovora Grada na sugestiju.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Pula
 

"TRKOM PROTIV NASILJA" na pulskoj Portarati obilježen Dan ružičastih majica

O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.