republika - dugi
Politika i društvo

IDE NOVI NATJEČAJ

Propao natječaj za ravnatelja Lučke uprave Poreč iako je ponuda jednog kandidata bila 'pravodobna i potpuna'. Za šefovsku fotelju javio se i bivši županijski pročelnik Duško Kišberi

Kandidat koji je ispunjavao uvjete nije ostavio onaj dojam koje je Upravno vijeće očekivalo, posebice jer je taj kandidat djelatnik Županije i upoznat je s radom Lučke uprave, pa se od njega očekivalo više, kazao je predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Poreč Rober Momić


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Kandidat koji je ispunjavao uvjete nije ostavio onaj dojam koje je Upravno vijeće očekivalo, posebice jer je taj kandidat djelatnik Županije i upoznat je s radom Lučke uprave, pa se od njega očekivalo više, kazao je predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Poreč Rober Momić

Kada je na prošlotjednom svečanom otvaranju luke Santa Marina u Taru ravnatelj Lučke uprave Poreč  Branko Curić rekao da odlazi u mirovinu, jasno je bilo da je tu odluku već ranije donio i da ustanova pod kontrolom Istarske županije već priprema novog kandidata koji će nakon Curića preuzeti ravnateljsku funkciju tamošnje Lučke uprave.

Javna je tajna da se na vodećim pozicijama unutar Lučkih uprava pa i Upravnim vijećima koja ih kontroliraju, godinama kadrovira po stranačkom ključu, pa tako i nije neka novost da u tome veliku ulogu ima i IDS čiji su članovi na raznim čelnim funkcijama.

Lučka Uprava svojevrsni je rasadnik IDS-ovih kadrova, o čemu najbolje svjedoči i primjer iz Rovinja. Kada smo o stranačkoj pripadnosti novog ravnatelja Lučke uprave Rovinj Rudolfa Marića pitali predsjednika tamošnjeg Upravnog vijeća, ujedno i predsjednika IDS-ove podružnice u Rovinju Marčela Mohorovića, on nam to jednostavno pitanje nije odgovorio, rekavši da ćemo sve doznati kada Marićevo imenovanje bude i službeno. Podsjetimo, Rudolf Marić na toj je funkciji naslijedio Donalda Schiozzija, koji je zbog afere POS dao ostavku na toj poziciji i napustio IDS.

Ravnatelji IDS-ovci

U međuvremenu je Rudolf Marić objavio imovinsku karticu u kojoj crno na bijelo poše da je i on član IDS-a.

Član iste te stranke je još uvijek aktualni ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić kojem je još krajem prošle godine istekao četverogodišnji mandat.

Iako je Curić već bio na odlasku, a Upravno vijeće na vrijeme, još u listopadu 2023. godine raspisuje natječaj za novog ravnatelja ili ravnateljicu, sve je palo u vodu. Obrazloženje Upravnog vijeća i nije baš precizno argumentirano, dapače, nema navedenog konkretnog razloga zašto su se odlučili ponoviti cijeli postupak i raspisati novi natječaj za ravnatelja ili ravnateljicu. 

Branko Curić nije uspio otići u mirovinu. Mandat mu je produljen do kraja lipnja

Dakle, na natječaj raspisan još 20. listopada 2023. godine stižu dvije kandidature koje je Upravno vijeće temeljito obradilo. Na natječaj se javlja bivši županijski pročelnik za gospodarstvo Duško Kišberi, ali i viši stručni suradnik za pomorstvo zaposlen unutar županijskog Odsjeka za pomorstvo, promet i infrastrukturu Damir Rudela. Iako je kandidatura Damira Rudele prethodno dobila zeleno svjetlo, na kraju je taj kandidat ispao iz igre.

"Prijava kandidata Damira Rudele pravodobna je i potpuna. Prijava Duška Kišberija pravodobna je, no nepotpuna, stoga nisu ostvarene zakonske pretpostavke da se o toj prijavi glasa, odnosno odlučuje“, piše u obrazloženju Upravnog vijeća.

U istom zapisniku navodi se kako na sjednici Upravnog vijeća Lučke uprave Poreč 4. prosinca 2023. godine nije donijeta odluka o izboru i imenovanju ravnatelja Lučke uprave Poreč, jer su članovi Upravnog vijeća glasali izjednačeno (dva za, dva protiv). Konkretno, za kandidata Damira Rudelu nije glasala većina članova Upravnog vijeća. 

Nije objašnjeno kako je koji član Upravnog vijeća dizao ruku, a nema ni podrobnijeg obrazloženje zašto kandidat čija je prijava zadovoljila uvjete na kraju nije i izabran.

Dodajmo, da je član Upravnog vijeća Lučke uprave Poreč i Robert Velenik, inače predsjednik Kluba IDS-a u županijskoj Skupštini. Tu su još i Zdenko Mihaljević kao predstavnik Lučke kapetanije, Sanjin Kristofić, predstavnik koncesionara i član Veljko Jelovac.

Pitali smo predsjednika Upravnog vijeća Roberta Momića, ujedno i predsjednika Obrtničke komore Istarske županije za pojašnjenje te što je to točno bilo sporno kod glasanja.

- Kandidat koji je ispunjavao uvjete nije ostavio onaj dojam koje je Upravno vijeće očekivalo, posebice jer je taj kandidat djelatnik Županije i upoznat je s radom Lučke uprave, pa se od njega očekivalo više. Zbog toga se odlučilo produžiti ugovor trenutnom ravnatelju Curiću, kazao je Momić, dodajući da će kroz par dana biti raspisan novi natječaj.

Rober Momić (lijevo) nedavno je na sva usta ishvalio napore Plenkovićeve Vlade oko ulaganja u projekte. Susret u Taru.

Kišberi dva put izvisio na natječaju

Što se tiče kandidature Duška Kišberija, bivšeg županijskog pročelnika za gospodarstvo ali i nekadašnjeg šefa kabineta IDS-ovog župana Valtera Flege, ovo mu je već drugi neuspjeli pokušaj zapošljavanja u javnom sektoru nakon što je otišao iz Županije.

Prije natječaja za ravnatelja Lučke uprave Poreč, Kišberi se javio i na natječaj za direktora pazinske komunalne tvrtke Usluga, no ni tamo nije prošao. Potonji je nedavno dobio i privolu Gradskog vijeća Vodnjana o kupnji zemljišta u naselju San Antonio,  za što je spreman platiti 250 tisuća eura. Osim što mu je javni sektor ipak prirastao k srcu, Kišberi je krajem veljače 2023. godine otvorio i svoju privatnu konzultantsku tvrtku pod nazivom Dux Advisory sa sjedištem u Poreču. Nova firma bivšeg pročelnika registrirana je za za savjetovanje i upravljanje, a zasad je Kišberi jedini zaposlenik i direktor.  

U svakom slučaju, slijedi novi ponovljeni natječaj za buduće vodstvo Lučke uprave Poreč. Zanimljiv je i podatak o plaći još uvijek aktualnog ravnatelja Branka Curića kojem je plaća krajem siječnja 2023. godine iznosila 1.866 eura dok mu je u veljači ove godine narasla na 2.500 eura.


Nastavite čitati

Istra
 

Arhitektonsko-urbanistički sklad istarskih naselja žrtvuje se na oltaru turizma i apartmanizacije

Ližnjan pošto poto želi izgledati kao Medulin, smislenoj arhitekturi i estetskim mjerilima je i ovo mjesto na jugu Istre u dobroj mjeri odavno reklo zbogom * Filip Zoričić htio smanjiti cijene parkiranja u Puli, ali je Pula Parking bio protiv * Objavili smo ekskluzivni videointervju s legendarnim automobilistom Marijom Andrettijem * Sutra objavljujemo "znakovite" odgovore IDS-a na naša predizborna pitanja, ispričat ćemo priču o jednom zidiću, jednoj mački i pucnju te kroz primjer iz Žminja pokazati kako se može dobro poslovati i u središnjoj Istri * Donosimo i razgovor s Rozalijom Javoran, dobitnicom Grba Grada Pule

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.