Politika i društvo

UČENICI NASILJE SNIMALI I DISTRIBUIRALI

Ravnateljica Emanuela Pinzan Chiavalon: "Jako nam je žao i jako smo tužni zbog ovog što se dogodilo u školi"

Školsko dvorište je iznimno veliko te dežurni učitelj u tom  trenutku nije vidio događanje s obzirom da se nalazio na drugom dijelu dvorišta te čim je uočio nasilje, odmah je poduzeo sve mjere da se prekine i zaustavi nasilno postupanje. Odmah je potražio pomoć i drugih djelatnika škole i mene na što smo odmah reagirali, rekla je ravnateljica Emanuela Pinzan Chiavalon


 
3 min
Istra24
Emanuela Pinzan Chiavalon FB profil

Školsko dvorište je iznimno veliko te dežurni učitelj u tom  trenutku nije vidio događanje s obzirom da se nalazio na drugom dijelu dvorišta te čim je uočio nasilje, odmah je poduzeo sve mjere da se prekine i zaustavi nasilno postupanje. Odmah je potražio pomoć i drugih djelatnika škole i mene na što smo odmah reagirali, rekla je ravnateljica Emanuela Pinzan Chiavalon

Nakon događaja koji je potresao cijeli Medulin, a riječ je o vršnjačkom nasilju u tamošnjoj osnovnoj školi  Dr. Mate Demarin, oglasila se i ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon. Prenosimo dio njenog priopćenja koje je proslijedila.

„Ističem izrazitu tugu i žaljenje vezano za događaj  koji su dogodio u našoj školi 9. veljače 2022. godine. Za vrijeme velikog školskog odmora, u prostoru vanjskog igrališta matične škole, počinjeno je vršnjačko nasilje nad učenikom od strane nekolicine drugih učenika.

Također, učenici su isto nasilje neovlašteno snimali i distribuirali. Školsko dvorište je iznimno veliko te dežurni učitelj u tom  trenutku nije vidio događanje s obzirom da se nalazio na drugom dijelu dvorišta te čim je uočio nasilje, odmah je poduzeo sve mjere da se prekine i zaustavi nasilno postupanje. Odmah je potražio pomoć i drugih djelatnika škole i mene na što smo odmah reagirali.

Najstrože osuđujem, u svoje ime i ime svih zaposlenika Škole ovaj događaj te svaku vrstu nasilja, kako verbalnog tako fizičkog i psihičkog. Vezano za događaj poduzimamo sve mjere i aktivnosti usmjerene prema sprječavanju i suzbijanju nasilja u okvirima ovlasti škole sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima.

Uspostavili smo aktivnu suradnju s nadležnim institucijama te ćemo prema svim sudionicima događaja, nakon utvrđenja svih činjenica, a zbog neprihvatljivog ponašanja u svrhu poticanja na odgovorno i primjereno ponašanje, primijeniti pedagoške mjere sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Škola edukacijom doprinosi smanjenju međuvršnjačkog nasilja. Upravo iz tog razloga naša Škola svakodnevno provodi aktivnosti predviđene detaljno razrađenim Školskim preventivnim programom.

U školi se, upravo za vrijeme događanja nemilog događaja, 9. veljače 2022., uz suradnju policijske službenice Odjela za prevenciju PU Istarske, provodila aktivnost prevencije vršnjačkog nasilja. Sadržaji preventivnog programa integrirani su i u redovitu nastavu, satove razrednog odjela, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, stručno usavršavanje učitelja, kao i dodatno osmišljene programe i projekte.

Mogu reći da dijelim mišljenje načelnika Općine Medulin Ivana Kirca koji je također izrazio žaljenje na nemili događaj. Shvaćam njegovu zabrinutost za sve žitelje Općine te mu na istome zahvaljujem.

Također, zahvaljujem i Općinskom vijeću te svim zaposlenicima Općine Medulin s kojima imamo izvrsnu suradnju i koji su nam uvijek na raspolaganju za svaku pomoć.

Pogotovo im zahvaljujem na sufinanciranju dodatnog standarda Škole, prvenstveno dijela stručne službe odnosno edukacijskog rehabilitatora koji svakodnevno, kao i pedagoginja, psihologinja, učitelji i svi djelatnici Osnovne škole dr. Mate Demarina, svojim radom doprinose stvaranju sigurnog, tolerantnog, poticajnog i prijateljskog okruženja.

U ovim izrazito teškim vremenima svi trebamo napraviti dodatne zajedničke napore, mi kao struka, roditelji i svi dionici odgojno-obrazovnog procesa da pomognemo i zaštitimo našu djecu.

Škola će i dalje još intenzivnije svakodnevno provoditi programe i edukacije s ciljem prevencije i smanjenja nasilja kako se nasilje ne bi više ponovilo, a s istima će detaljnije upoznati načelnika  i roditelje.

Još jednom ističem veliko žaljenje i iznimnu tugu vezano za događaj jer su njime potreseni, kako sami sudionici i njihovi roditelji  i obitelji, tako i cijela zajednica, te svi ostali učenici i djelatnici škole.

Svaka ubuduće izrečena riječ, bilo medija ili odraslih osoba, uvelike utječe na naše učenike, a posebno sada kada su u njihovoj najzahtjevnijoj razvojnoj životnoj fazi.

Želim, kao i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac te Istarska županija kao osnivač Škole, da se u našoj Školi svi osjećaju sigurno i zaštićeno te vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i djelovanjem to i postići, navela je u priopćenju ravnateljica Emanuela Pinzan Chiavalon.                                                                          


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.