Politika i društvo

KOMENTAR DRAŽENA MAJIĆA

Svečano otvorenje preskupog terena čija je gradnja podijelila Pulu

U dijelu političke scene i prijateljskim medijima nametnuo se narativ da je bilo kakvo propitkivanje brojnih spornih detalja i očitih nezakonitosti znak nedostatka ljubavi prema djeci koja će taj teren koristiti. Nametao se izbor ili stabla ili djeca, kao da nije moguće paziti na stabla i voljeti djecu. Stabla su na koncu posječena, a dječja sreća biti će triput skuplja


 
3 min
Dražen Majić

U dijelu političke scene i prijateljskim medijima nametnuo se narativ da je bilo kakvo propitkivanje brojnih spornih detalja i očitih nezakonitosti znak nedostatka ljubavi prema djeci koja će taj teren koristiti. Nametao se izbor ili stabla ili djeca, kao da nije moguće paziti na stabla i voljeti djecu. Stabla su na koncu posječena, a dječja sreća biti će triput skuplja

Danas se svečano otvara kontroverzno nogometno igralište na Valkanama, projekt koji je, skupa s projektom susjednog hotela, dubinski podijelio Pulu. Nekoliko je spornih momenata.

Prije svega lokacija. Iako je pedesetak metara dalje postojalo igralište na kojem se se svojedobno igrali i prvoligaški mečevi, taj je teren pretvoren u turističku zonu na zahtjev investitora koji je cijelo područje stekao krajnje sumnjivom privatizacijom. Kroz naše istraživačke članke utvrdili smo da zemlja na Valkanama nikad nije plaćena kao i da, s obzirom na svoj sportsko-rekreativni karakter, nikad ni nije smjela biti privatizirana.

Iako je sa svim spornim detaljima upoznato i pulsko županijsko odvjetništvo, te brojne druge nadležne institucije, od pravosudnog propitikivanja cijele priče zasad ništa.

Pogodovalo se i višestrukim izmjenama prostornih planova. Nakon svega, na mjestu tog igrališta gradit će se hotel čija su veličina i kapaciteti tijekom petnaestak godina narasla 4 (četiri) puta. Željama investitora udovoljavale su sve vlasti pa tako i ova Filipa Zoričića.

Zbog izmjena prostornog plana koji bi konačno onemogućio gradnju Hotela Valkana raspisan je i referendum na koji je izašlo više od 11.000 stanovnika Pule. Referendum nije prošao jer je to u današnjim uvjetima gotovo nemoguće, ali protiv hotela bilo je 9.700 građana i građanki Pule.

Početak radova na igralištu pokazao je da treba posjeći stotinjak stabala što je izazvalo bijes zelenih aktivista koji su svojim tijelima počeli braniti stabla. Otkrili smo da je sječa stabala nezakonita, što je za nekoliko mjeseci stopiralo radove.

Istovremeno se pokazalo i da sam teren na kojem je igralište nije u vlasništvu Grada Pule već Republike Hrvatske koja je pokrenula sudski spor.

Međutim, šumarski inspektor Šen u prilično čudnim okolnostima odredio je da se sa sječom stabala može nastaviti, država se oko terena nagodila s gradom, na teren su izašli skupo plaćeni pistolerosi i, pokazalo se, nezakonito zaustavili aktiviste. Naravno, policija je pohapsila aktiviste.

U međuvremenu se zbog ukletog terena i susjednog hotela raspala i pulska vladajuća koalicija.

U dijelu političke scene i prijateljskim medijima nametnuo se narativ da je bilo kakvo propitkivanje brojnih spornih detalja i očitih nezakonitosti znak nedostatka ljubavi prema djeci koja će taj teren koristiti. Nametao se izbor ili stabla ili djeca kao da nije moguće voljet i stabla i djecu. Stabla su na koncu posječena, a dječja sreća biti će triput skuplja.

Cijena gradnje nogometnog terena najprije je s 550.000 eura porasla na oko 800.000 eura a zatim na gotovo 1.500.000 eura što baca nemalu fleku na današnji čin otvorenja. Peripetija ni sad ne nedostaje jer teren se otvara ali gradsko vijeće treba tek za tjedan dana odobriti povećanje budžeta za više od 400.000 eura.

Ali to nije sve, rekli bi u televizijskom marketingu na bratskoj televiziji N1.

Gradski novac (400.000 eura) ulaže se i u obližnju plažu pod budućim hotelom pa je teško povjerovati da će budući beach bar i plažne rekvizite držati itko drugi osim moćnih vlasnika Hotela Valkane.

Kako bilo, investitori u Hotel Valkane največi su pobjednici. Na račun građana uredili su okolicu hotela, napravili stazu kroz šumu (dodatnih 100.000 eura) zbog koje su također posječena brojna stabla. Sada je na redu izmještanje pročistača jer nemoguć je suživot luksuza i pulskih govana. To će nas izmještanje također koštati nekoliko milijuna javnih eura.

Gradonačelnik Zoričić danas će svečano otvoriti nogometni teren koji je više od svega obilježio njegov mandat. Izbori su za točno godinu dana i oni će pokazati je li umjetno igralište na Valkanama Zoričićev uspjeh ili poraz.


Nastavite čitati

Pula
 

Iz Grada Pule poručuju: Trenutno nemamo 2,5 milijuna eura, postupno povećanje plaća odgojiteljima nudimo u roku dvije godine

Plaće u vrtićima, do dolaske ove gradske uprave, nisu se povećavale ni dirale punih deset godina. Mi smo u ove tri godine povećali plaće za 30 posto i ponudili još 40 posto kroz dvije godine. Zakon treba poštivati i to je neupitno, ali država ustanovi Zakon da plaće učitelja i odgajatelja moraju biti iste, ali ne financiraju odgajatelje, i onda mi moramo pratiti taj ritam. No, državi je puno lakše naći sredstva nego gradu, upozorava pulski gradonačelnik Filip Zoričić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.