Politika i društvo

NJIMA SE DAJE ŠAKOM I KAPOM

Županija se pohvalila da je u deset godina pulskom Sveučilištu dala 7 milijuna kuna. Skromni su, Istarskom veleučilištu su u devet godina dali 50,5 milijuna

Netom prije lokalnih izbora, u ožujku 2021. godine tadašnji pulski gradonačelnik Boris Miletić, a današnji župan, iz gradskog je proračuna dodijelio 300 tisuća kuna za „redovnu djelatnost kao i za povećanje kvalitete nastave“. Samo koji mjesec prije te Miletićeve odluke, Istarskom je veleučilištu, ex Politehnici, zabranjeno upisivati studente na sve studijske programe zbog revizijskog izvješća Agencije za znanost i visoko obrazovanje kojim je, uz ostalo, utvrđena loša kvaliteta izvedbe studijskih programa


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Netom prije lokalnih izbora, u ožujku 2021. godine tadašnji pulski gradonačelnik Boris Miletić, a današnji župan, iz gradskog je proračuna dodijelio 300 tisuća kuna za „redovnu djelatnost kao i za povećanje kvalitete nastave“. Samo koji mjesec prije te Miletićeve odluke, Istarskom je veleučilištu, ex Politehnici, zabranjeno upisivati studente na sve studijske programe zbog revizijskog izvješća Agencije za znanost i visoko obrazovanje kojim je, uz ostalo, utvrđena loša kvaliteta izvedbe studijskih programa

Istarska županija pohvalila se u subotu svojom financijskom potporom Sveučilištu Jurja Dobrila u Puli, naglasivši da je u proteklih deset godina ta visokoškolska ustanova iz županijskog proračuna dobila preko sedam milijuna kuna.

Bravo, pohvalno. Obrazovanje je jedno od stupova prosperitetnog društva. Tim je više nejasno zašto je Županija skromna kada treba osvijetliti svoja pozamašna financijska upumpavanja u jednu drugu visokoškolsku ustanovu – Istarsko veleučilište, nekoć znano i kao Politehnika.

Krizna 2021. godina

Za Politehniku je, naime, Županija zaista odriješila kesu. U devet godina čak 50,5 milijuna kuna proračunskog novca. Samo za ovu, 2022. godinu, bilo je predviđeno 6,3 milijuna kuna, ali je rebalansom to podebljano za još milijun i pol kuna pa je izgledno da će Istarsko veleučilište na kraju dobiti 7,8 milijuna kuna.

Doduše, ex Politehnici je Županija osnivač, pa je izgledno da će ustanovu koju je osnovala i financirati. Drugo je pitanje je li ta ustanova zaslužila tako izdašnu pomoć. Stoga valja napomenuti da su se ti milijunski iznosi iz godine u godinu, a što drugo nego - povećavali.

Tako je 2013. bilo dovoljno 2,9 milijuna kuna, 2014. 3,2 milijuna kuna, 2015. 4,8 milijuna kuna, 2018. 6,6 milijuna kuna, dok je prošle godine bilo planirano 6,1 milijuna kuna, ali je rebalansom taj iznos povećan na rekordnih osam milijuna kuna.

Istarsko veleučilište u Puli

Rebalans je lani, treba spomenuti, usvojen u studenom, kada je župan već bio Boris Miletić (tada još uvijek IDS-ov, a danas nezavisni), koji se ni ranije kao pulski gradonačelnik nije susprezao od financiranja Politehnike.

Tako je netom prije lokalnih ozbora, u ožujku 2021. godine Miletić iz gradskog proračuna dodijelio 300 tisuća kuna za „redovnu djelatnost kao i za povećanje kvalitete nastave“. Samo koji mjesec prije te Miletićeve odluke, Istarskom je veleučilištu zabranjeno upisivati studente na sve studijske programe zbog revizijskog izvješća Agencije za znanost i visoko obrazovanje kojim je, uz ostalo, utvrđena loša kvaliteta izvedbe studijskih programa. Lani u srpnju je upis studenata ipak dozvoljen, a rok za uklanjanje nedostataka produžen s jedne na tri godine.

Kvote velike, odaziv skroman - broj studenata u padu

Prema statistici stranice Studij.hr te je godine na ljetnom upisnom roku vanredni preddiplomski studij mehatronike imao upisnu kvotu od 20 mjesta, a prijavilo se tek 12 studenata, od kojih je taj studij na Istarskom veleučilištu kao svoj prvi izbor navelo pet osoba. Na jesenskom roku je od 20 mjesta ostalo čak 18, a pristiglo je devet prijava. Na redovnom studiju mehatronike je kvota na ljetnom roku bila 30, a prijavilo ih se devet, dok je na jesenskom ostalo 27 mjesta na kojih se prijavilo 11 osoba.

Brojke Agencije za znanost i visoko obrazovanje pak govore da je na Politehnici, na svim studijskim programima, broj upisanih studenata od akademske godine 2013/2014 do 2018/2019 varirao od 140 (2014/2015) do 217 (2013/2014). Tako je 2018/2019. godine na Politehnici bilo upisano 205 studenata, a godinu dana kasnije, 2020. godine, barem prema podacima iz Strategije razvoja Istarskog veleučilišta, samo 81.

Tu je nužno podsjetiti da je upravo 2018. godine, nakon upisnih rokova, smijenjen tadašnji dekan Davor Mišković da bi Politehnika otad ušla u nestabilno razdobolje, u kratkom roku promjenivši nekoliko dekana, od Borisa Marjanovića, preko Daria Matike, do, na koncu, današnjeg IDS-ovca Daglasa Korace, koji se tamo ustoličio u listopadu 2020. godine, nakon što je predsjedavao Upravnim vijećem te ustanove.

Prije nego što je Istarska županija 2013. u preuzela financiranje tadašnje Politehnike, Grad Pula je, primjerice, 2012. godine također „donirala“ 300 tisuća kuna. I tada je gradonačelnik bio Boris Miletić.

Što se tiče ovogodišnjih troškova Istarskog veleučilišta koje, dakle, vodi bivši predsjednik umaškog IDS-a i nekadašnji pomoćnik ministra turizma, Daglas Koraca, vidljivih u javnoj nabavi gotovo najveći iznos je otišao na usluge promidžbe i informiranja – 111 tisuća kuna.

Tko je točno plaćen tim iznosom, iz Istarskog veleučilišta nam nisu odgovorili. Uputili su nas na službenika za informiranje, iako je ranije na medijske upite dekan Daglas Koraca odgovarao bez problema. Zašto se to promijenilo također nismo uspjeli doznali. Odgovor na taj upit, naime, nismo dobili.

No, PR je, moguće je, ipak malčice urodio plodom zato što se ove godine na ljetnom roku na izvanredni studij mehatronike koji je imao kvotu od 20 mjesta prijavilo 17 osoba, a na redovni, s kvotom 30, njih čak 40. Međutim, koliko je vidljivo, u jesenskom terminu je na vanrednom studiju ostalo 16 mjesta, a na redovnom čak 22, što znači da su mnogi putem ipak odustali od školovanja na toj visokoškolskoj ustanovi. Tome u prilog govori i činjenica da Istarsko veleučilište bilo primorano raspisati i treći rok upisa.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.