Radar

krasna zemlja bespravna

Villa Evelyn: Jedna od najljepših vila za odmor u Istri je bespravno sagrađena?

Vila je jedinstvena jer se nalazi usred poljoprivrednog zemljišta, bez ikakvih građevina u okolini. Razlog ekskluzivnosti leži u činjenici da je sagrađena bespravno, najprije kao gospodarsko-poljoprivredni objekt a potom kao klasična bespravna građevina za koju je onda zatražena legalizacija. Svi prostorno-planski dokumenti vezani za vilu prepuni su spornih i protupropisnih detalja. Rješenja je izdavala Istarska županija unatoč protivljenju Općine Fažana


 
5 min
Dražen Majić
Villa Evelyn u Fažani/Facebook

Vila je jedinstvena jer se nalazi usred poljoprivrednog zemljišta, bez ikakvih građevina u okolini. Razlog ekskluzivnosti leži u činjenici da je sagrađena bespravno, najprije kao gospodarsko-poljoprivredni objekt a potom kao klasična bespravna građevina za koju je onda zatražena legalizacija. Svi prostorno-planski dokumenti vezani za vilu prepuni su spornih i protupropisnih detalja. Rješenja je izdavala Istarska županija unatoč protivljenju Općine Fažana

Villa Evelyn u Fažani smatra se jednom od najljepših istarskih vila. Okružena maslinicima, s pogledom na Brijune, bukirana je gotovo pola godine. Vila je 2018. godine dobila nagradu "Turistički cvijet" kao najbolja kuća za odmor na hrvatskoj obali.

Problem s prekrasnom vilom u vlasništvu pulske odvjetničke obitelji Pajić leži u činjenici da je napravljena bespravno, a onda i protupropisno legalizirana.

Da stvar bude gora, formalna vlasnica Evelina Pajić, državna službenica u Istarskoj županiji, zauzela je više od 1200 metara državnog zemljišta i bespravno ga ogradila zidom.

Fenomen u kojem državni službenici, na državnoj zemlji, bespravno grade privatne projekte, poseban je istarski specijalitet koji je u praksu, još prije 20 godina, uveo nekadašnji župan Ivan Jakovčić.

Nikola Pajić: Vila odiše toplinom doma!

Pulski odvjetnik Nikola Pajić, inače sin Eveline Pajić, ovako je prije dvije godine u Novom listu opisao gradnju Ville Evelyn.

– Gradili smo je kao kuću u koju smo trebali preseliti, ali je na kraju prevladala želja za ostankom u Puli. Kasnije smo ju, uz naš veliki maslinik što se nalazi na ovoj parceli, pretvorili u turistički objekt. Da, neminovno je da odiše toplinom doma, a naši gosti, koji godišnje borave ovdje i do 180 dana, to itekako cijene, pojasnio je Nikola Pajić. 

- Kako i ne bi cijenili kad je riječ o vili što pozicijom, uređenjem, dodatnim sadržajima, među kojima se posebno ističe prostor za druženje i feštanje ukopan ispod vile i iznimno dinamično oblikovani bazen, ide u red pravih bisera Mediterana, opisao je kuću vidno impresionirani novinar Novog Lista Edi Prodan.

Međutim, gradnja kuće izvan granica građevinskog zemljišta prepuna je izrazito spornih, pa čak i protuzakonitih elemenata.

Ada Damjanac odbila Pajiće

Sve je počelo 2009. godine kada su Evelina Pajić i Nevenka Alavuk kupile više parcela u vlasništvu Emilie Sanvincenti iz Vodnjana. Tijekom narednih nekoliko godina Evelina i Nevenka podijelile su kupljenu zemlju kroz nekoliko ugovora.

U travnju 2011. Evelina Pajić obraća se Istarskoj županiji radi dobivanja Rješenja o uvjetima za građenje gospodarsko-poljoprivredne građevine. Takve su građevine obično namijenjene čuvanju poljoprivrednog alata.

Tome se usprotivila tadašnja fažanska načelnica Ada Damjanac. Ona u dopisima Županiji i Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja kaže da se takvo rješenje, sukladno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, može izdati „samo za građevine prijavljenog obiteljskog gospodarstva, ako se nalazi na građevnoj čestici površine najmanje 3 hektara i udaljenoj od obalne crte najmanje 300 metara“.

Voditelj Ibrahimović ignorirao Općinu Fažana 

Damjanac je smatrala da izdavanje rješenja nije moguće i zbog činjenice da je fažanski prostorni plan „dozvoljavao graditi gospodarske građevine na pojedinačnim česticama čija je površina veća od 5000 metara“.

Evelina Pajić prijavila je površinu od 5.346 četvornih metara ali na dvije nepovezane lokacije.

- S obzirom na to da u ovom postupku nisu ispunjeni uvjeti za izdavanje rješenja o uvjetima gradnje, držimo pravno neutemeljenim izdavanje takvog rješenja, piše u dopisu tadašnje fažanske načelnice Ade Damjanac upućenom Županiji.

Međutim, Istarska županija, preciznije voditelj Upravnog odjela za prostorno uređenje Sead Ibrahimović, mišljenje fažanske načelnice ne uzima u obzir, ignorira sve navedene protupropisne činjenice i ipak izdaje rješenje.

Sead Ibrahimović legalizira bespravnu vilu

Dvije godine kasnije Evelina Pajić mijenja plan i taktiku. Neizgrađena gospodarsko-poljoprivredna građevina pretvara se u vilu, pa Pajići Istarskoj županiji prijavljuju značajno veću bespravno sagrađenu kuću s bazenom tražeći legalizaciju.

Na ortofoto snimku iz 2011., jedinom relevantnom dokumentu za legalizaciju, vidljivi su samo temelji nekog objekta i to na potpuno drugoj lokaciji od današnje Ville Evelyn.

Sead Ibrahimović kao voditelj županijskog odjela izdaje rješenje da je izgrađena vila bila na tom mjestu 2011. godine, unatoč ortofoto snimci koja pokazuje drugačije.

Tijekom 2014., Evelina Pajić plaća 25 tisuća kuna i legalizira vilu.

Je li legalizacija bespravne kuće u Peroju bila uvjet za ozakonjenje vile Pajićevih? 

Paralelno, u isto vrijeme, tijekom ljeta 2013., Sead Ibrahimović i njegova prijateljica Ingrid Sudar Piralić grade bespravni objekt na državnoj zemlji u Peroju koji je pod prostorno-planskom kontrolom Grada Vodnjana.

Podsjetimo, vodnjanski kumovi Klaudio Vitasović i Goran Pajić dvadeset su godina suvereno vladali Gradom Vodnjanom, a bez njihovog amena nije se moglo ništa učiniti. Pajić je kao vanjski savjetnik vodio pravne poslove grada i za taj posao godišnje plaćan 500.000 kuna.

Kako smo već pisali, u procesu legalizacije, pročelnik Odjela za prostorno uređenje Grada Vodnjana Damir Janko nezakonito je legalizirao bespravnu gradnju Ibrahimovićeve prijateljice, iako je bilo jasno da je bespravni objekt sagrađen na državnoj zemlji te da nije vidljiv na ortofoto snimci 2011. godine.

Osobe iz vodnjanske gradske uprave potvrdile su nam da je Ibrahimović osobno vodio cijeli postupak legalizacije, kao i da je Janko osobno potpisao dokument jer ga nitko drugi nije želio potpisati.

Je li legalizacija perojske kuće bila uvjet za legalizaciju fažanske kuće Pajićevih pitanje je koje se hipotetski logično nameće.

Ima li u Istri smisla poštovati zakone?

Da stvar bude gora, Pajići su u Fažani uzurpirali više od 1.200 četvornih metara državne zemlje kraj svoje vile i ogradili je bespravnim zidom. Na državnoj su zemlji zasadili masline iako s državom nisu sklopili nikakav ugovor što nam je potvrđeno u Općini Fažana.

Obitelj Pajić uzurpirala je više od 1000 četvornih metara državne zemlje

Evelina Pajić zaposlena je kao viša stručna suradnica u Istarskoj županiji, u Upravnom odjelu za turizam na poslovima kategorizacije turističkih objekata.

Istarska županije je Villu Evelynu kategorizirala s 4 zvjezdice, a vila je višestruko nagrađivana kao najbolja kuća za odmor.

Bi li Pajići nagrade dobili da su sve radili po zakonu? Jesu li bespravnom gradnjom i nezakonitom legalizacijom zapravo nelojalna konkurencija onima koji grade u skladu sa zakonom na lokacijama gdje je gradnja dozvoljena? Ima li uopće u Istri smisla poštovati zakone?

Obitelj Pajić nije željela komentirati nijednu od spornih situacija.


Nastavite čitati

Istra
 

STEVE JOBS COME SAN FRANCESCO, TUTI DUE I GAVEVA UNA "START UP" E UNA "MISSION": Sai volte va finir che sacro e profano xe la stesa roba

Sia San Francesco, sia Steve Jobs, i se ga conquistado una sua “feta de mercato”, un “target” preciso de gente che iera stufa dela normalità e che la voleva qualcosa de diferente: per farse bei ai oci de Dio i seguaci de San Francesco, per farse bei ai oci dei altri i seguaci de Steve Jobs * Sia l’ordine de San Francesco, sia la dita de Jobs, le xe diventate in pochisimo tempo vere e proprie multinazionali, con centinaia de conventi francescani in tuta l’Europa nel giro de pochi anni, e milioni de persone che improvisamente le se ga ritrovà col telefonin Aifon in scarsela

Istra
 

REAGIRANJE Stanislav Mrkobrada i Martina Klarić: "Ovo je zloporaba, korištenje Sustava po volji i nahođenju načelnika Vrsara"

"S tim gospodinom Općinskim načelnikom nikada, niti supruga, niti ja, nismo nikada ni kurtoazni pozdrav razmijenili, a kamo li što drugo, nikada nismo ništa tražili ili zahtijevali, ni kao obitelj, ni ponaosob, nikada od Općine Vrsar-Orsera, bilo koga drugoga iz Općine ili njega, niti kao Općinskog načelnika ni kao osobe imenom Ivan Gerometta. Stoga je posvema nerazumljiv i navod Općinskog načelnika kako su uvijek imali nekakvih problema sa mnom ili obitelji" kažu reagiranju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.