Sport i rekreacija

OTIŠAO JE NAJBOLJI

Preminuo velikan hrvatske atletike Luciano Sušanj - kad je 1974. iza sebe ostavio i Steve Ovetta

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je na Europskom prvenstvu u Rimu 1974. godine osvojivši zlatnu medalju na 800 metara s rezultatom 1:44.07 što je i do danas hrvatski rekord. Luciano je u impresivnoj završnici postao prvak Europe ostavivši iza sebe trkače poput legendarnog britanca Stevena Ovetta te tada aktualnog svjetskog rekordera Talijana Macella Fiasconara


 
2 min
HINA

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je na Europskom prvenstvu u Rimu 1974. godine osvojivši zlatnu medalju na 800 metara s rezultatom 1:44.07 što je i do danas hrvatski rekord. Luciano je u impresivnoj završnici postao prvak Europe ostavivši iza sebe trkače poput legendarnog britanca Stevena Ovetta te tada aktualnog svjetskog rekordera Talijana Macella Fiasconara

U Rijeci je u 76. godini preminuo velikan hrvatske atletike i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog atletskog saveza (HAS) Luciano Sušanj, objavio je HAS.

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je na Europskom prvenstvu u Rimu 1974. godine osvojivši zlatnu medalju na 800 metara.

Godine 2002. proglašen je najboljim hrvatskim atletičarom u povijesti. Dugi niz godina obnašao je funkciju predsjednika Hrvatskog atletskog saveza, Atletskog kluba Kvarner, a bio je i dopredsjednik HOO-a.

Sušanj je rođen u Rijeci 10. studenog 1948. godine, a atletikom se počeo baviti u AK Kvarner. Kao junior nastupao je na 100 m, 400 m i 400 m prepone, a u spomenutim disciplinama osvojio je pet medalja na juniorskim prvenstvima Jugoslavije, dok je 1969. postao prvak Balkana i Jugoslavije na 400 m.

Početkom 70-tih godina pod vodstvom trenera Željka Zoze Leskovca polako se prebacuje na 800 m, a u toj disciplini 1974. godine osvaja naslov prvaka Europe u Rimu s rezultatom 1:44.07 što je i do danas hrvatski rekord.

"U fenomenalnon finalu na 800 m Luciano je u impresivnoj završnici postao prvak Europe ostavivši iza sebe trkače poput legendarnog Britanca Stevena Ovetta te tada aktualnog svjetskog rekordera Talijana Macella Fiasconara (1:43.7)," navodi HAS.

U toj završnici drugoplasirani Ovett zaostao je sekundu i 7 desetinki, a trećeplasirani Finac Taskinen desetinku sekunde više. Svjetski rekorder Fiasconaro, koji se nadao zlatu i bio je glavni favorit za zlato, završio je na šestom mjestu slomljen u snažnoj završnicu Luciana Sušnja. Ova pobjeda i rezultat vinuli su tada Sušnja u sam vrh svjetske atletike, a njegovi "okršaji" na 800 m sa Mikeom Boitom i Richardom Wolhuterom punili su tada tribine najboljih svjetskih mitinga.

Na Olimpijskim igrama u Montrela 1976. Luciano je u finalu na 800 m osvojio šesto mjesto sa 1:45.75. Osim spomenutog naslova prvaka Europe, Sušanj je osvojio i dva europska naslova u dvorani i to na 400 m u Rotterdamu 1973. i na 800 m u Gotheborgu 1974. godine. Njegov osobni rekord su 45.93 na 400 m, 1:44.07 na 800 m i 2:19.09 na 1000 m.

Osim zavidne sportske karijere Sušanj je bio i zapaženi sportski djelatnik.

Od 2000. do 2014. godine bio je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, a bio je i dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora kao i predsjednik AK Kvarner. Osim u sportu Sušenj je djelovao i u politici. U dva navrata bio je zastupnika u Hrvatskom saboru i to 1990. do1992. te ponovo 2001. godine. U svojoj rodnoj Rijeci obnašao je i dužnost zamjenika gradonačelnika od 1997. do 2005.


Nastavite čitati

(FOTO) "Vatreni" i članovi delegacije HNS-a primili odlikovanja od predsjednika Zorana Milanovića

"Očekujem da hrvatska reprezentacija nastavi tamo gdje je stala, a stala je na visokom pijedestalu uspješnosti za mali narod i malu zemlju kao što je naša i to u sportskoj i natjecateljskoj disciplini koja je iznad svih drugih disciplina zato što je u pravom smislu riječi narodna. Ona ne diskriminira i ondje ima mjesta za sve. Bitan je samo rad, težak rad i opet kada je sve to ispunjeno nije dovoljno jer mnogo veći i bogatiji od nas ulažu jednako ili više i nemaju takve rezultate," poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović prilikom dodjele odlikovanja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.