Svijet

Boris Romančenko poginuo u bombardiranju

U ruskom napadu na Harkiv poginuo 96-godišnjak koji je preživio holokaust

Boris Romančenko, koji je preživio holokaust i tri nacistička koncentracijska logora, poginuo je tijekom bombardiranja ukrajinskog grada Harkiva prošlog tjedna, izvijestio je memorijalni centar Buchenwald u ponedjeljak


 
2 min
HINA
Foto: EPA/Andrzej Lange

Boris Romančenko, koji je preživio holokaust i tri nacistička koncentracijska logora, poginuo je tijekom bombardiranja ukrajinskog grada Harkiva prošlog tjedna, izvijestio je memorijalni centar Buchenwald u ponedjeljak

Boris Romančenko, koji je preživio holokaust i tri nacistička koncentracijska logora, poginuo je tijekom bombardiranja ukrajinskog grada Harkiva prošlog tjedna, izvijestio je memorijalni centar Buchenwald u ponedjeljak.

Devedesetšestgodišnji Romančenko je preživio nacističke logore Buchenwald, Dora-Mittelbau i Bergen-Belsen u vrijeme Drugog svjetskog rata.

"S užasom obavještavamo o nasilnoj smrti Borisa Romančenka u ratu u Ukrajini", objavio je memorijalni centar Buchenwald u izjavi u ponedjeljak.

Stambena zgrada u kojoj je Romančenko živio pogođena je granatom i zapalila se, stoji u izjavi.

Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, nalazi se pod teškom paljbom ruskog topništva tijekom invazije, koju ruski predsjednik Vladimir Putin naziva "posebnom vojnom operacijom"  radi demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

"Molim vas da razmislite o tome koliko toga je prošao, a ubio ga je ruski napad, koji je pogodio običnu stambenu zgradu u Harkivu. Sa svakim danom ovog rata, postaje očitije što denacifikacija njima znači", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kasno u ponedjeljak.

Romančenko je rođen 20. siječnja 1926. u blizini grada Sumi, prema izjavi memorijalnog centra Buchenwald.

Deportiran je u Dortmund 1942. godine na prisilni rad u rudnik. Nakon neuspješnog pokušaja bijega, poslan je u koncentracijski logor Buchenwald 1943., gdje je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 53.000 ljudi.

Zatim je poslan u Peenemünde na otok Usedom u Baltičkom moru na prisilni rad u njemačkom raketnom programu V2, a zatim u koncentracijske logore Dora-Mittelbau i Bergen-Belsen, stoji u izjavi.

"Užasna smrt Borisa Romančenka pokazuje koliko je opasan rat u Ukrajini za one koji su preživjeli koncentracijske logore. Žalimo zbog gubitka bliskog prijatelja", poručio je memorijalni centar u izjavi.

Romančenko je mnogo godina služio kao potpredsjednik međunarodnog odbora Buchenwald-Dora i posvetio se dokumentiranju nacističkih zločina, prema memorijalnom centru.

Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i obrane osudila su njegovu smrt.

"Putin je uspio 'postići' ono što čak Hitler nije mogao", napisalo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.