Svijet

Boris Romančenko poginuo u bombardiranju

U ruskom napadu na Harkiv poginuo 96-godišnjak koji je preživio holokaust

Boris Romančenko, koji je preživio holokaust i tri nacistička koncentracijska logora, poginuo je tijekom bombardiranja ukrajinskog grada Harkiva prošlog tjedna, izvijestio je memorijalni centar Buchenwald u ponedjeljak


 
2 min
HINA
Foto: EPA/Andrzej Lange

Boris Romančenko, koji je preživio holokaust i tri nacistička koncentracijska logora, poginuo je tijekom bombardiranja ukrajinskog grada Harkiva prošlog tjedna, izvijestio je memorijalni centar Buchenwald u ponedjeljak

Boris Romančenko, koji je preživio holokaust i tri nacistička koncentracijska logora, poginuo je tijekom bombardiranja ukrajinskog grada Harkiva prošlog tjedna, izvijestio je memorijalni centar Buchenwald u ponedjeljak.

Devedesetšestgodišnji Romančenko je preživio nacističke logore Buchenwald, Dora-Mittelbau i Bergen-Belsen u vrijeme Drugog svjetskog rata.

"S užasom obavještavamo o nasilnoj smrti Borisa Romančenka u ratu u Ukrajini", objavio je memorijalni centar Buchenwald u izjavi u ponedjeljak.

Stambena zgrada u kojoj je Romančenko živio pogođena je granatom i zapalila se, stoji u izjavi.

Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, nalazi se pod teškom paljbom ruskog topništva tijekom invazije, koju ruski predsjednik Vladimir Putin naziva "posebnom vojnom operacijom"  radi demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

"Molim vas da razmislite o tome koliko toga je prošao, a ubio ga je ruski napad, koji je pogodio običnu stambenu zgradu u Harkivu. Sa svakim danom ovog rata, postaje očitije što denacifikacija njima znači", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kasno u ponedjeljak.

Romančenko je rođen 20. siječnja 1926. u blizini grada Sumi, prema izjavi memorijalnog centra Buchenwald.

Deportiran je u Dortmund 1942. godine na prisilni rad u rudnik. Nakon neuspješnog pokušaja bijega, poslan je u koncentracijski logor Buchenwald 1943., gdje je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 53.000 ljudi.

Zatim je poslan u Peenemünde na otok Usedom u Baltičkom moru na prisilni rad u njemačkom raketnom programu V2, a zatim u koncentracijske logore Dora-Mittelbau i Bergen-Belsen, stoji u izjavi.

"Užasna smrt Borisa Romančenka pokazuje koliko je opasan rat u Ukrajini za one koji su preživjeli koncentracijske logore. Žalimo zbog gubitka bliskog prijatelja", poručio je memorijalni centar u izjavi.

Romančenko je mnogo godina služio kao potpredsjednik međunarodnog odbora Buchenwald-Dora i posvetio se dokumentiranju nacističkih zločina, prema memorijalnom centru.

Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i obrane osudila su njegovu smrt.

"Putin je uspio 'postići' ono što čak Hitler nije mogao", napisalo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru.


Nastavite čitati

Svijet
 

Izraelska vojska pojačala bombardiranje širom Pojasa Gaze

Tenkovi koji se probijaju u zapadni i sjeverni dio grada, već su zauzeli istok, jug i centar * Brojke Palestinaca i UN-a pokazuju da je možda manje od 100. 000 ljudi ostalo u krajnjem zapadnom dijelu grada, koji je pružao utočište za više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze prije početka izraelskog napada početkom svibnja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.