Lijep dan u Puli, gradska zelena tržnica živahna i mirisna, u ponudi na štandovima sezonsko povrće i voće, a svaka od prodavačica tvrdi da je ponuđena roba domaća, a cijene, naravno primjerene.
U našem današnjem obilasku tržnice vidljivo je da su štandovi popunjeni, kupaca ima, a prvi s kojim razgovaramo je Ivan iz Pule. Kaže da je tu sa ženom koja bira povrće za današnji ručak, a on kruži oko štandova i poručuje da se divi cijenama, pa tako i mladom poriluku od četiri eura.
- Ma ja vjerujem prodavačicama kada kažu da je sve to iz domaćeg uzgoja, također im vjerujem kada kažu da cijene ne mogu biti niže, ali svatko normalan lako može zaključiti da cijena mladog luka od šest eura za kilogram nije normalna. Rotkvica je od jednog do dva eura i to svežanj od šest do sedam komada, a to stvarno vidim kao pretjerano. Ne znam koji sve uvjeti diktiraju cijene, ali ako su u lancu dok roba ne dođe na tržište i razni nakupci i prekupci, onda je sve jasno, ali ako prodavačice imaju obiteljski uzgoj, onda bi cijene svakako trebale biti niže, a ne zacrtane što većom željom za zaradom, jer novaca ljudi imaju sve manje, poručuje Ivan.

Mladi luk drži cijenu
Puležanka Anica Franjul naglašava da su cijene katastrofalno visoke, ali ističe da je i za nedavnog posjeta Veneciji vidjela visoke cijene koje su slične našima.
- Visoke cijene su nam nažalost postale normalne, pa više niti ne idemo za tim, navikli smo se. Mi niti ne znamo je li ponuđena roba ovdje na tržnici domaća, mada sve prodavačice tvrda da je. S druge strane razumijem poljoprivrednike, i oni imaju velike troškove. Oni najmanje zarađuju, a problem je onda očito u državi, kada stvari ovako stoje, veli nam Franjul.

Anica Franjul
Zoran iz Osijeka je u obilasku pulske tržnice s obitelji, naglašava da su cijene proizvoda u odnosu na Osijek puno skuplje, te ističe primjer mladog luka.
- Ovdje je mladi luk između pet i šest eura, dok je kod nas svega tri eura, znači duplo jeftiniji, jabuke su u Osijeku dva eura po kilogramu, a ovdje ih ima i po četiri eura. Možda je ovdje kod vas sve skuplje zbog turizma. Bilo bi lijepo da jedna cijena bude za domaće ljude, a druga za turiste, što bi bilo realno, kaže nam Zoran.

Zoran s unukom
Kokošja jaja pulske Agrokoke na tržnici ne odudaraju puno od cijena po trgovačkim centrima, pa tako paket od deset jaja košta 2,9 eura, ona nešto veća se penju do 3,10 eura, dok škripavac i mladi kravlji sir dosežu zavidnih 13 eura po kilogramu.

Zavidna cijena
Nataša je redovito u kupnji na tržnici, vjeruje da je ovdje roba puno kvalitetnija od one u trgovačkim centrima, a nešto veća cijena joj ne smeta. Na upit što misli o uskršnjoj košarici koja će uskoro postati aktualna, veli da veselje tek predstoji.
- Da, uskoro dolazi Uskrs, tek onda ćete vidjeti kako cijene skaču, ovo sada je još i dobro. Svaki dan kupim i mali mac šparuga, kod njih nema oscilacija u cijeni, one su uvijek skupe, ali moja obitelj ih jako voli, a i kažu da su dobre za detoks organizma nakon zime. Sada je vrijeme mladog luka, kada se pojavi drži cijenu, ali ubrzo će to pasti, kaže nam Nataša.

Šparuge ne gube na cijeni