republika - dugi
Život

pola stoljeća mesar, a osmišljava slastice

Slatka čarolija poznatog istarskog mesara. Bogdan Komparić osmislio delikatesnu čokoladu s pancetom i pršutom

Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali bit će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Bogdan Komparić: 'Meni vrag nikad ne da mira. Vajk nešto pensan'

Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali bit će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan

Može biti s tartufima, paprom, soli, curryem, maslinovim uljem. Neki je miješaju čak i s gljivama. Kod nas u Istri, najnoviji čoko izum poznatog pulskog mesara, postaje hit među sladokuscima. Bogdan Komparić mjesecima je smišljao kako povezati istarski pršut i pancetu s tamnom čokoladom. I uspio je.

Orasi, papar, pršut...

Rezultat je delikatesna tamna čokolada s komadićima sušenog pršuta i pancete. Za pravi gastro doživljaj, Komparić je dodao i komadiće oraha, pistacija i crveni papar. Za vegetarijance definitivno nije, no za ljubitelje nesvakidašnjih okusa ovo bi mogao biti pun pogodak.

Posjetili smo Bogdana u Vodnjanu, gdje se nalazi njegovo maleno mesno carstvo. Dok nam pokazuje sušionicu mesa, Bogdan s nevjerojatnom pažnjom premješta police s pršutima i kobasicama i ponosno nam pokazuje svoje proizvode.

Kobasice s medom

Oni koja ga poznaju, dobro znaju da Komparić nikad nema mira i da je u stalnoj potrazi za novim recepturama i okusima. Nedavno je iznenadio kobasicama s medom, a prije nekoliko dana predstavio je i svoje prve  "mesne čokolade". Nespojivo? I ne baš.

Povezao se vlasnikom tvrtke VR ChocoArt Vilijem Radonićem, koji se nakon rada u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice u Torinu, vratio u Pulu i otvorio malu radnju proizvodnje čokolade.

- Meni vrag nikad ne da mira. Vajk nešto pensan. Slučajno sam prolazio kod tog dečka što radi čokolade, i malo po malo smo krenuli. Prvo smo probali s lizaljkama, ali nije uspjelo, i nakon nekog vremena odlučili smo se za čokolade. Ispalo je super, priča nam Bogdan.

- Osmislili smo dvije vrste. Ova je čokolada zdrava, ne deblja i nema šećera. Na njoj se nalaze dehidrirani komadići pršuta i pancete. Svi koji su probali, oduševljeni su okusima. Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali biti će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan.

Posao radi s velikom ljubavi i trud mu se isplatio

- Ljudi cijene kada se trudiš i daješ sto posto od sebe. Definitivno ću se morati upisati u nekakvo društvo inovatora, jer stalno nešto smišljam i isprobavam, kaže nam u šali Bogdan koji se mesarstvom bavi već pola stoljeća.

- Ja sam mesar od svoje 15-te godine. Radim više od pedeset lit. Brat je krenuo prvi, i ja brzo za njim. Sada je prošlo 50 godina od kada sam kao mali počeo prodavati meso na Susku kao naučnik. Sretan sam što su i djeca prihvatila ovaj posao i krenula mojim stopama. Ponosan sam što je tradicija ostala u obitelji.

Komparić je već dobro poznato lice na istarskoj mesarskoj sceni. Cijela obitelj dugi niz godina radi ovaj posao koji nije lagan.

- Da bi bio mesar, to moraš voljeti. Sve se manje mladih odlučuje za ovo zanimanje, i to me žalosti. U Istri više nema životinja. Kravu, telce i svinje današnja djeca vide jedino na televiziji. Mesari dobro žive i plaće su dobre, ali malo je onih koji se odluče baviti ovim poslom, kaže Bogdan.

Komparić je nedavno osmislio i praktična burger pakiranja s pecivima - idealna za zabave, druženja i brzi ručak.

- Ideju mi je dao jedan prijatelj. Najviše zbog djece koja obožavaju mini burgere. Unutra je najfinije meso, a peciva su domaća i uvijek friška iz Galižane, kaže nam Bogdan.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.