Život

pola stoljeća mesar, a osmišljava slastice

Slatka čarolija poznatog istarskog mesara. Bogdan Komparić osmislio delikatesnu čokoladu s pancetom i pršutom

Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali bit će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Bogdan Komparić: 'Meni vrag nikad ne da mira. Vajk nešto pensan'

Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali bit će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan

Može biti s tartufima, paprom, soli, curryem, maslinovim uljem. Neki je miješaju čak i s gljivama. Kod nas u Istri, najnoviji čoko izum poznatog pulskog mesara, postaje hit među sladokuscima. Bogdan Komparić mjesecima je smišljao kako povezati istarski pršut i pancetu s tamnom čokoladom. I uspio je.

Orasi, papar, pršut...

Rezultat je delikatesna tamna čokolada s komadićima sušenog pršuta i pancete. Za pravi gastro doživljaj, Komparić je dodao i komadiće oraha, pistacija i crveni papar. Za vegetarijance definitivno nije, no za ljubitelje nesvakidašnjih okusa ovo bi mogao biti pun pogodak.

Posjetili smo Bogdana u Vodnjanu, gdje se nalazi njegovo maleno mesno carstvo. Dok nam pokazuje sušionicu mesa, Bogdan s nevjerojatnom pažnjom premješta police s pršutima i kobasicama i ponosno nam pokazuje svoje proizvode.

Kobasice s medom

Oni koja ga poznaju, dobro znaju da Komparić nikad nema mira i da je u stalnoj potrazi za novim recepturama i okusima. Nedavno je iznenadio kobasicama s medom, a prije nekoliko dana predstavio je i svoje prve  "mesne čokolade". Nespojivo? I ne baš.

Povezao se vlasnikom tvrtke VR ChocoArt Vilijem Radonićem, koji se nakon rada u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice u Torinu, vratio u Pulu i otvorio malu radnju proizvodnje čokolade.

- Meni vrag nikad ne da mira. Vajk nešto pensan. Slučajno sam prolazio kod tog dečka što radi čokolade, i malo po malo smo krenuli. Prvo smo probali s lizaljkama, ali nije uspjelo, i nakon nekog vremena odlučili smo se za čokolade. Ispalo je super, priča nam Bogdan.

- Osmislili smo dvije vrste. Ova je čokolada zdrava, ne deblja i nema šećera. Na njoj se nalaze dehidrirani komadići pršuta i pancete. Svi koji su probali, oduševljeni su okusima. Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali biti će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan.

Posao radi s velikom ljubavi i trud mu se isplatio

- Ljudi cijene kada se trudiš i daješ sto posto od sebe. Definitivno ću se morati upisati u nekakvo društvo inovatora, jer stalno nešto smišljam i isprobavam, kaže nam u šali Bogdan koji se mesarstvom bavi već pola stoljeća.

- Ja sam mesar od svoje 15-te godine. Radim više od pedeset lit. Brat je krenuo prvi, i ja brzo za njim. Sada je prošlo 50 godina od kada sam kao mali počeo prodavati meso na Susku kao naučnik. Sretan sam što su i djeca prihvatila ovaj posao i krenula mojim stopama. Ponosan sam što je tradicija ostala u obitelji.

Komparić je već dobro poznato lice na istarskoj mesarskoj sceni. Cijela obitelj dugi niz godina radi ovaj posao koji nije lagan.

- Da bi bio mesar, to moraš voljeti. Sve se manje mladih odlučuje za ovo zanimanje, i to me žalosti. U Istri više nema životinja. Kravu, telce i svinje današnja djeca vide jedino na televiziji. Mesari dobro žive i plaće su dobre, ali malo je onih koji se odluče baviti ovim poslom, kaže Bogdan.

Komparić je nedavno osmislio i praktična burger pakiranja s pecivima - idealna za zabave, druženja i brzi ručak.

- Ideju mi je dao jedan prijatelj. Najviše zbog djece koja obožavaju mini burgere. Unutra je najfinije meso, a peciva su domaća i uvijek friška iz Galižane, kaže nam Bogdan.


Nastavite čitati

Istra
 

Laže li koza, ili laže rog? 'Misterij' osobne iskaznice protresao umaško Gradsko vijeće, Pula se priprema za drugi pokušaj prolaska rebalansa

Razgovarali smo s IDS-ovim  kandidatom za načelnika Fažane, bivšim dugogodišnjim direktorom Pulaprometa  Igorom Škatarom. Neće graditi kampanju na sukobu s aktualnim SDP-ovim načelnikom Radomirom  Koraćem * Nastavljaju se poslovni problemi obitelji Banko iz Tinjana. Stečajni postupci u njihovim tvrtkama pokazuju da su uz višemilijunske dugove sami sebi davali milijunske pozajmice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.