Život

pola stoljeća mesar, a osmišljava slastice

Slatka čarolija poznatog istarskog mesara. Bogdan Komparić osmislio delikatesnu čokoladu s pancetom i pršutom

Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali bit će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan


 
2 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Bogdan Komparić: 'Meni vrag nikad ne da mira. Vajk nešto pensan'

Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali bit će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan

Može biti s tartufima, paprom, soli, curryem, maslinovim uljem. Neki je miješaju čak i s gljivama. Kod nas u Istri, najnoviji čoko izum poznatog pulskog mesara, postaje hit među sladokuscima. Bogdan Komparić mjesecima je smišljao kako povezati istarski pršut i pancetu s tamnom čokoladom. I uspio je.

Orasi, papar, pršut...

Rezultat je delikatesna tamna čokolada s komadićima sušenog pršuta i pancete. Za pravi gastro doživljaj, Komparić je dodao i komadiće oraha, pistacija i crveni papar. Za vegetarijance definitivno nije, no za ljubitelje nesvakidašnjih okusa ovo bi mogao biti pun pogodak.

Posjetili smo Bogdana u Vodnjanu, gdje se nalazi njegovo maleno mesno carstvo. Dok nam pokazuje sušionicu mesa, Bogdan s nevjerojatnom pažnjom premješta police s pršutima i kobasicama i ponosno nam pokazuje svoje proizvode.

Kobasice s medom

Oni koja ga poznaju, dobro znaju da Komparić nikad nema mira i da je u stalnoj potrazi za novim recepturama i okusima. Nedavno je iznenadio kobasicama s medom, a prije nekoliko dana predstavio je i svoje prve  "mesne čokolade". Nespojivo? I ne baš.

Povezao se vlasnikom tvrtke VR ChocoArt Vilijem Radonićem, koji se nakon rada u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice u Torinu, vratio u Pulu i otvorio malu radnju proizvodnje čokolade.

- Meni vrag nikad ne da mira. Vajk nešto pensan. Slučajno sam prolazio kod tog dečka što radi čokolade, i malo po malo smo krenuli. Prvo smo probali s lizaljkama, ali nije uspjelo, i nakon nekog vremena odlučili smo se za čokolade. Ispalo je super, priča nam Bogdan.

- Osmislili smo dvije vrste. Ova je čokolada zdrava, ne deblja i nema šećera. Na njoj se nalaze dehidrirani komadići pršuta i pancete. Svi koji su probali, oduševljeni su okusima. Nakon avanture s čokoladom, ne znam što bih još trebao izmisliti, ali biti će toga još, ne brinite. Volim istraživati i eksperimentirati. U početku su i moji doma mislili da sam poludio. A kada su probali prve kockice, priznali su da je dobro, kaže Bogdan.

Posao radi s velikom ljubavi i trud mu se isplatio

- Ljudi cijene kada se trudiš i daješ sto posto od sebe. Definitivno ću se morati upisati u nekakvo društvo inovatora, jer stalno nešto smišljam i isprobavam, kaže nam u šali Bogdan koji se mesarstvom bavi već pola stoljeća.

- Ja sam mesar od svoje 15-te godine. Radim više od pedeset lit. Brat je krenuo prvi, i ja brzo za njim. Sada je prošlo 50 godina od kada sam kao mali počeo prodavati meso na Susku kao naučnik. Sretan sam što su i djeca prihvatila ovaj posao i krenula mojim stopama. Ponosan sam što je tradicija ostala u obitelji.

Komparić je već dobro poznato lice na istarskoj mesarskoj sceni. Cijela obitelj dugi niz godina radi ovaj posao koji nije lagan.

- Da bi bio mesar, to moraš voljeti. Sve se manje mladih odlučuje za ovo zanimanje, i to me žalosti. U Istri više nema životinja. Kravu, telce i svinje današnja djeca vide jedino na televiziji. Mesari dobro žive i plaće su dobre, ali malo je onih koji se odluče baviti ovim poslom, kaže Bogdan.

Komparić je nedavno osmislio i praktična burger pakiranja s pecivima - idealna za zabave, druženja i brzi ručak.

- Ideju mi je dao jedan prijatelj. Najviše zbog djece koja obožavaju mini burgere. Unutra je najfinije meso, a peciva su domaća i uvijek friška iz Galižane, kaže nam Bogdan.


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO I VIDEO) BICIKLOM DO VISINE MT. EVERESTA Odvezavši se 33 puta na Skitaču, Mario Pustijanac svladao ukupni uspon od 8.848 metra

"Everesting" je namijenjen trkačima i biciklistima i smatra se jednim od najtežih izazova u ovim sportovima. Uspon je moguće ostvariti na bilo kojem terenu, brdu ili planini, a osnovni je uvjet da se do cilja stigne bez pauza za spavanje * Cijeli je podvig, započet nešto prije 6 sati ujutro, trajao 15.5 sati, od čega je same vožnje bilo oko 13.5 sati ili, kako kaže Pustijanac "cijela jedna vječnost"

Istra
 

GROŽNJAN: Započela dvodnevna konferencija o komunikacijama u zdravstvu

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković naglasio je kako prema iskustvima nekih susjednih država, liste čekanja, kao najaktualnije pitanje u zdravstvu, nastaju kao rezultat pada produktivnosti rada, a ne toliko zbog pada broja liječnika i razvoja medicinske tehnologije odnosno rasta broja medicinskih usluga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.