Obilazak Peroja sredinom svibnja znači da su pripreme za turističku sezonu već naveliko krenule, apartmanizacija je u punom tijeku i mnogima se to čini kao najbolji i najlakši put do toliko željene zarade.
Novi apartmani niču po cijelom Peroju i njegovom priobalju dugačkom dva i pol kilometra.
Centar Peroja
Kako se takav način života odražava na starosjedioce, rekao nam je Nikola Škoko. tajnik Društva perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, koji spominje vizionarstvo koje je još prije petnaestak godina pokazao Franci Blašković s 'Ligom za borbu protiv turizma'.
- Došli smo do situacije da je Francijeva Liga za borbu protiv turizma postaje stvarnost i želja. Došli smo do točke kada se na svim poljima turizma pogoduje turistima i onima koji imaju direktnu korist od toga. Ako je turistima naša stara plaža dobra ovako izravnata sa šljunkom, oni će im to priuštiti i napraviti. Potpuno su nestale škrape i stijene. Što se tiče restauracije molova na plaži Martulini, uništava se duh Peroja jer ovo nisu više oni stari molovi. Ovdje su kroz povijest bili Mlečani, Francuzi, Austro-Ugari. Svi su oni otišli, a znamo da je baš za vrijeme Austro-Ugarske monarhije došlo do najvećeg procvata ovog područja. Dolazim do zaključka, ako nestane turizam, Istra se vraća u srednji vijek. Industrija nam je minimalizirana, te je i ona okrenuta turizmu, poručuje Škoko o vezanosti za turizam koji nije prilagođen potrebama mještana.
Škoko osim ovoga ukazuje i na to da treba raditi na podizanju svijesti kod starosjedioca te ističe da "ne možemo rušiti crkvu kako bismo zidali apartmane, restaurirati mol kako bi on bio prihvatljiv turistima koji će se na njemu sunčati", a pritom uništavati nasljeđe.
Svuda se grade apartmani
Projekt aglomeracije Pula Sjever
Tema pročistača u perojskoj lučici veoma je aktualna među Perojcima. Radi se, naime, o projektu gradnje novog suvremenog Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Peroj (UPOV) u sklopu aglomeracije Pula Sjever. Škoko o tome ima svoje mišljenje.
- Vjerovat ću kada budem vidio! Sve vlasti do sada su to obećavale. Stari pročistač je trebao imati ispust 1.200 metara, pa su rekli da nema novaca i da će biti dug 800 metara. Na kraju je bio dug svega 300 metara. Tako kratkom pročistaču možemo zahvaliti što u lučici ima riba i kalamara jer je more zahvaljujući tome bogato hranom iz fekalija, veli nam Škoko.
U samom centru Peroja susreli smo Jadranku, koja kaže da propada starosjediocima Peroja, te da se njoj dopada što od jedne sezone do druge imaju mir i svojevrsnu usamljenost.
- Paše nam ta usamljenost, ali nije loše niti preko ljeta kada je 'moving'. Zadnjih godina se bilježi značajan porast turist, tako da se već u predsezoni za Uskrs i 1. svibnja vidjelo jako puno gostiju. Apartmana ima i dalje se grade, jer ljudi žive od toga, kaže nam Jadranka dok joj društvo pravi njen pas Medo.
Jadranka i Medo
Đir po Peroju
Branimir Vučerić sjedi na klupici nedaleko crkve svetog Spiridona, dok uživa u suncu i kavi, te nam kaže da mu je drago što su mladi u Peroju jako aktivni, vrijedni. Puno se bave sportom, veli, i mještani su ponosni na njih. Osvrnuo se i na apartmane u Peroju, kazavši da svatko tko ima mogućnosti to i napravi, jer je to postao izvor dobre zarade.
Branimir Vučerić
Otišli smo provjeriti kako je u perojskoj lučici.
Idilična uvala s pogledom na Nacionalni park Brijune, nasuta kamenčićima, s turistima koji sjede u obližnjem ugostiteljskom objektu 'Portić', jedinom koji je zasad otvorio svoja vrata gostima. Ponekada se iz lučice zna širiti miris fekalija zbog pročistača o kojemu smo pisali. Danas toga nema, pa se turisti kupaju nedaleko lučice.
Vlasnica ugostiteljskog objekta 'Portić' Kada Puja iz Peroja kaže nam da je predsezona dala naslutiti da će gostiju biti, ali da ih trenutno nema previše. Najvećim problemom smatra činjenicu da nedostaje puno radne snage, te navodi da su prošlu sezonu odradili njih pet invalida; njena kunjada, kćerka, sin, te prijateljica i ona, što. kako kaže, nije bilo lako, a zarada nije velika jer kod njih još uvijek dolaze gosti s manjom platežnom moći.
Ugostiteljski objekt Portić
- Turizmom i ugostiteljstvom se bavim već 25 godina i iz iskustva znam da prava sezona kod nas kreće od 20. lipnja i traje samo do 20. kolovoza i to je tako godinama. Turista nešto malo ima, ali za plaćanje radne snage i ostalih troškova, to trenutno nije dovoljno. Što se cijena tiče, neke smo malo podigli, a neke spustili. Radna snaga nam je veliki problem, kronično fali ljudi za raditi, strance ne želim zapošljavati jer i ja imam neke godine i ne znam strane jezike, te mi je teško s njima komunicirati. Što se tiče radnika iz bivše Jugoslavije, oni mogu raditi, ali dođu, budu kratko, dobe papire i onda odu tražiti gdje im je bolje. Ja im ne mogu ponuditi smještaj, jer je sve preskupo, te je i to jedan veliki problem, veli nam Puja.
Kada Puja