Život

radionica vještina u re-geppettu

Kupujte manje i kvalitetnije, odvajajte tekstilni otpad, produžite životni vijek svoje odjeće, poručuju pulski gimazijalci

Izradom vlastitih platnenih torbi učenici su poslali poruku da postoje održivija, višekratna rješenja. Pritom su naučili nove vještine krojenja, šivanja, dizajniranja ali i saznali zašto je važno produžiti životni vijek tekstilnih proizvoda


 
2 min
Borka Petrović
FOTO: Radiona Re-Geppetto

Izradom vlastitih platnenih torbi učenici su poslali poruku da postoje održivija, višekratna rješenja. Pritom su naučili nove vještine krojenja, šivanja, dizajniranja ali i saznali zašto je važno produžiti životni vijek tekstilnih proizvoda

U Radioni Re-Geppetto u Rojcu održana je još jedna kreativna radionica vještina.

Na radionici je sudjelovalo 22 člana Lumena - grupe fakultativne nastave Socijalne ekologija i Eko-odbora Gimnazije Pula, a radionicu šivanja platnenih torba osmislila je i vodila učenica Lucija Peršić, uz mentorstvo profesorice Teodore Beletić i pomoć voditelja radione Marka Grpca Knapića.

Platnenim vrećicama protiv plastike

Ovom radionicom učenici su htjeli doprinijeti EU direktivi o zabrani korištenja jednokratne plastike. Naime, Sabor je usvojio Zakon o gospodarenju otpadom u kojem se nalazi i zabrana laganih plastičnih vrećica te drugih jednokratnih plastičnih predmeta od siječnja 2022. godine. Izradom vlastitih platnenih torbi učenici su poslali poruku da postoje održivija, višekratna rješenja.

Učenici su pritom naučili nove vještine krojenja, šivanja, dizajniranja ali i saznali zašto je važno produžiti životni vijek tekstilnih proizvoda.

Tekstilna industrija kao zagađivač

Tekstilna industrija je, nažalost, drugi najveći zagađivač nakon naftne industrije. Čak svaki šesti čovjek na planeti radi u tekstilnoj industriji - od čega njih 96 posto ne zarađuje ni za osnovne životne potrebe.

Zanimljivo je da smo prije 20 godina kupovali čak 400 posto manje odjevnih predmeta, a danas u Hrvatskoj godišnje bacamo preko 50.000 tona tekstila!

- Kupujte manje i kvalitetnije, odvajajte tekstilni otpad u odgovarajuće spremnike, produžite životni vijek svoje odjeće, poručuju stoga pulski gimazijalci.

Inače, ova je radionica uvod u aktivnosti obilježavanja Dana planeta Zemlje kada će Lumeni organizirati tradicionalni mimohod te akcije sadnje stabala na Gregovici i Pragrandeu.

Prva popravljaona u Istri

Podsjetimo, radiona Re-Geppetto, o kojoj smo već pisali, otvoren je prostor za sve građane, udruge, ustanove koje trebaju prostor, alat i pomoć u popravljanju, izradi, redizajniranju starih predmeta od namještaja do tekstila. U samo osam mjeseci održano je destak besplatnih radionica vještina za građane, popravljeno više od 70 različiith predmeta.. Radionu su posjetili brojni učenici osnovnih i srednjih škola kako bi u praksi saznali što je to cirkularna ekonomija.

Ova prva popravljaona u Istri, zaživjela je  kao omiljeno mjesto druženja i razmjene vještina.  Radionom upravlja Savez udruga Rojca, a programe i radionice koordinira Udruga Zelena Istra.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.