Život

ODLUKA S JAKO PUNO UPITNIKA

MESO KOJE NIJE MESO Talijanska vlada rekla je NE sintetičkom mesu

Opis „sintetičko meso“ na prvu asocira na nešto lažno, umjetno i nezdravo. Međutim, meso uzgojeno u laboratoriju je pravo meso, s razlikom što se za njegovu proizvodnju ne uzgajaju i ne kolju životinje * Ako su, s jedne strane, kod proizvodnje sintetičkog mesa benefiti za životinje nedvojbeni budući da bi proces drastično smanjio potrebu za klanjem, dok bi za opskrbu potrebnim matičnim stanicama bilo dovoljno uzgojiti nekoliko zdravih životinja, s druge strane proizvodnja sintetskih mesa mogla bi bitni štetna za klimu, no i kod tumačenja utjecaja na okoliš mišljenja su oprečna


 
5 min
Istra24 Silvio Forza
Screeshot

Opis „sintetičko meso“ na prvu asocira na nešto lažno, umjetno i nezdravo. Međutim, meso uzgojeno u laboratoriju je pravo meso, s razlikom što se za njegovu proizvodnju ne uzgajaju i ne kolju životinje * Ako su, s jedne strane, kod proizvodnje sintetičkog mesa benefiti za životinje nedvojbeni budući da bi proces drastično smanjio potrebu za klanjem, dok bi za opskrbu potrebnim matičnim stanicama bilo dovoljno uzgojiti nekoliko zdravih životinja, s druge strane proizvodnja sintetskih mesa mogla bi bitni štetna za klimu, no i kod tumačenja utjecaja na okoliš mišljenja su oprečna

Nema mjesta sintetičkom mesu u Italiji. Tako je odlučila vlada desnog centra odobrivši prijedlog zakona kojim se za prekršitelje određuje kazna od 10.000 eura do 10% godišnjeg prometa. Na nišanu se nije našlo samo „in vitro“ proizvedeno meso, već i mlijeko, riba i hrana za životinje. Ako su sintetički, neće se smjeti proizvoditi niti prodavati Talijanima, čak ni s posebnim etiketama.

Treba, međutim, napomenuti da je riječ o prijedlogu zakona o kojem će posljednju riječ imati talijanski parlament.

Zabrane se neće primjenjivati na proizvode koji su zakonito proizvedeni ili stavljeni na tržište u drugoj državi članici Europske unije u kojima je proizvodnja sintetičkog mesa legalna. Ako EFSA, tijelo EU za sigurnost hrane, bude odobrilo njihovu upotrebu u državama članicama, zbog pravila Zajednice o slobodnom kretanju roba i usluga Italija se ne bi mogla protiviti njihovoj distribuciji.

Meso koje nije meso

Sintetičko meso se proizvodi od matičnih stanica iz mišića koje se uzgajaju u bioreaktoru u kojem se reproduciraju uvjeti iz životinjskog tijela. Dakle, uz mješavinu hranjivih tvari, stanice žive i razmnožavaju se.

Proizvodnja „mesa koje nije meso“, simulira izgled, teksturu i okus pravog mesa (očita mana je nedostatak kostiju, što onemogućuje pripremu nekih recepata), a zaobilazi probleme klasične proizvodnje kao što su klanje životinja, metan, šteta na tlu zbog intenzivnog korištenja pašnjaka. Sintetičko meso konzumiranje dobiva sve veće povjerenje i postaje prehrambenom navikom u mnogim zemljama, stoga je njegov potencijal u stočarstvu i prehrambenoj industriji gotovo je revolucionaran.

Cijena proizvodnje

U početku su troškovi proizvodnje sintetičkog mesa bili previsoki. Prvi hamburger od sintetičkog mesa koji je predstavljen na tiskovnoj konferenciji u Londonu 2013., velikoj većini ljudi bio je.... neprobavljiv: njegova je proizvodnja koštala 330.000 funti (oko 375.000 eura).

U 10 godina troškovi su se znatno smanjili. Tehnologija je jako napredovala i sada se u nekoliko tjedana može proizvesti čak 10.000 kilograma mesa iz jedne ćelije, što je nevjerojatno ako se uzme u obzir da je potrebno najmanje godinu dana da bi se "prava" životinja pretvorila u hranu.


Posao s „fake“ mesom zapravo je u stalnom porastu: prema Bloombergu, njegova će vrijednost do 2040. dosegnuti 450 milijardi dolara, oko četvrtine svjetskog tržišta mesa.

Da li je zdravo?

Što se zdravlja tiče, sintetičko meso ne šteti ništa više od tradicionalnog. Naprotiv, po mnogima ono je bolje obzirom da nastaje u potpunoj odsutnosti virusa i bakterija.

S druge pak strane, mnogi su zabrinuti zbog uporabe velike količine hormona rasta koji se koristi u laboratoriju, a čija se primjena u budućnosti pokušati smanjiti.
Međutim, do sada konačnih rezultata specifičnih istraživanja nema.

Ono što valja....

Opis „sintetičko meso“ na prvu asocira na nešto lažno, umjetno i nezdravo. Međutim, meso uzgojeno u laboratoriju je pravo meso, s razlikom što se za njegovu proizvodnju ne uzgajaju i ne kolju životinje. Takva je proizvodnja - ali ne dijele baš svi takvo mišljenje - i ekološki prihvatljiva, ali pod uvjetom da proizvodni laboratoriji koriste energiju iz obnovljivih izvora. Za njegovu proizvodnju koristi se mnogo manje zemlje i vode nego kod uzgoja životinja, i emisije metana koje se stvaraju od klanja i razgradnje životinja svedene su na nulu.

Među ostalim prednostima, treba imati na umu da je uzgoj životinja za klanje odgovoran za 14,5% ukupnih emisija stakleničkih plinova ljudskog podrijetla, uz korištenje oko 20% kopnene površine za pašnjake i 40% za zemljišta koja se obrađuju za proizvodnju stočne hrane.

...ono što ne valja

Ako su, s jedne strane, benefiti za životinje nedvojbeni budući da bi proces drastično smanjio potrebu za klanjem, dok bi za opskrbu potrebnim matičnim stanicama bilo dovoljno uzgojiti nekoliko zdravih životinja, s druge strane proizvodnja sintetskih mesa mogla bi bitni štetna za klimu.

Proizvodnja tradicionalnog mesa, uz CO2 koji se stvara i kod sintetičkog mesa, oslobađa  metan i dušikov oksid koji potječu od probavnih procesa i razgradnje životinjskog gnoja. Međutim, premda je neposredni utjecaj na promjenu klime kod metana veći neko kod od CO2, metan se raspršuje unutar 12 godina, dok se CO2 nakuplja i ostaje tisućljećima.

Nadalje, kada bi se trajni pašnjaci koji se danas koriste u stočarstvu pretvorili u intenzivne poljoprivredne usjeve, utjecaj na klimatske promjene bio bi isto tako negativan, jer trajni pašnjaci hvataju velike količine ugljika u tlu i njihovom prenamjenom bi se značajne količine ugljika oslobodile u atmosferu.

S uvjerenjem da sintetičko meso nije prihvatljivo za klimu, talijanska industrija mlijeka pozdravlja vladinu inicijativu: "Nalazimo se pred paradoksom – komentirao je Paolo Zanetti, predsjednik udruge Assolatte - jer s jedne strane od nas se traži da u našim proizvodnim procesima posvetimo veću brigu okolišu, dok s druge strane beskrupulozni investitori pod izlikom zaštite okoliša pokušavaju promovirati proizvod koji je sve samo ne prirodan, pa je samim time i neprijatelj okoliša“.

Prosvjed ljubitelja životinja i „polpeta“ od mamutsko meso

Očekivano, vladinu su odluku kritizirale udruge ljubitelja životinja. „Sintetičko meso - kaže Međunarodna organizacija za zaštitu životinja - proizvod je koji nudi rješenje za razne probleme vezane uz proizvodnju mesa: to je proizvodnja koja ne šteti dobrobiti životinja, održivosti okoliša i sigurnosti hrane. Čak i ako proizvodnja uzgojenog mesa zahtijeva korištenje životinjskih stanica, ona može predstavljati alternativu proizvodnji mesa bez okrutnosti koja može zadovoljiti one koji još nisu prigrlili vegetarijanski ili veganski izbor“.

Gotovo istovremeno s talijanskim „ne“ mesu iz "epruvete", iz Australije stigla je vijest o tvrtki koja je u laboratoriju upravo stvorila „polpetu“, mesnu okruglicu od sintetičkog mesa... mamuta. “Odabrali smo mamuta jer je životinjski simbol gubitka raznolikosti i klimatskih promjena”, rekao za Guardian Tim Noakesmith, suosnivač tvrtke Vow, proizvođača mesnih okruglica.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.