Život

sve topliji jadran

Nakon otrovne napuhače "čudna" riba pronađena i kod Štinjana

Kako su nam ribari pojasnili, čitatelj nam je poslao sliku kostoroga. Donedavno je i ona bila skroz rijetka, no u zadnje vrijeme u moru je sve više ove invazivne vrste. Doduše, kako nalazimo po literaturi, češća je na srednjem i južnom Jadranu


 
1 min
Borka Petrović
Kostorog pronađen na obalama Štinjana

Kako su nam ribari pojasnili, čitatelj nam je poslao sliku kostoroga. Donedavno je i ona bila skroz rijetka, no u zadnje vrijeme u moru je sve više ove invazivne vrste. Doduše, kako nalazimo po literaturi, češća je na srednjem i južnom Jadranu

Prije koji dan, kod otočića Košara pored Pašmana, ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).

- Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ukoliko je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt. Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozlijede, obavijestili su sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Napuhača/ Fotografije: Juraj Jurićev /Institut za oceanografiju i ribarstvo

Ponavljajući kako konzumacija ove ribe može biti fatalna navode da se, za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna.

- Zahvaljujemo Juraju Jurićevu na ovoj dojavi i molimo sve da nas obavijestite o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu.

Čudna riba i kod Pule

Nama je, ponukan ovom objavom, čitatelj odmah poslao svoj "čudan" ulov koji je nekidan pronašao na štinjanskoj obali. Navodi da je ribu ugledao na obali pa pretpostavlja da su je iz mreža izbacili lokalni ribari, a dosad sličnu nikad nije susreo.

Kako su nam ribari pojasnili, ovo je riba kostorog. Donedavno je i ona bila skroz rijetka, no u zadnje vrijeme u moru je sve više ove invazivne vrste. Doduše, kako nalazimo po literaturi, češća je na srednjem i južnom Jadranu.

Literatura navodi da je kostorog nejestiv, a neki tvrde da je čak i otrovan.

U prilogu Otvoreno more Slobodne Dalmacije, koji je pisao o ovoj ribi, navodi se da se kostorog koristi i kao indikator zatopljenja mora.

Kostorog

Njegova se brojnost posljednjih godina značajno povećala, što znači da su sada svi dijelovi Jadrana, uključujući i njegov sjeverni dio, temperaturno podobni za život ove vrste koja se prvenstveno hrani koraljima, a konzumirati se može samo uz preporuku da meso, koje je ukusno, treba biti dobro i ravnomjerno pečeno, s obzirom na to da se ponekad može javiti ciguatera trovanje.

Radi se o trovanju koje nastaje nakon konzumacije toksina koji se mogu naći u jestivim ribama s područja koraljnih grebena tropskih mora.

Dakle, opreza nikad dosta - nisu ni ribe što su nekad bile.


Nastavite čitati

Pula
 

Pulu posjetilo pedesetak djece iz Ukrajine

Djeca iz Ukrajine u pratnji odgojitelja stigla su iz Lavova, Kijeva, Harkova, Zakarpatje i Luganske oblasti te ostalih područja, a pripremljen im je sadržajan edukativni i zabavni program boravka prilagođen njihovom uzrastu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.