Biznis

Talijansko udruženje turističkih novinara

Na talijanskom turističkom sajmu TTG Travel Experience Istra osvojila nagradu »Best Food & Wine Destination 2022«

Među argumentima navedenima u godišnjem priopćenju iščitavamo: "Održivost je kriterij koji danas prožima svijet turizma pa tako i enogastronomski turizam. Potonje, zapravo, nije izolirano polje, već je dio teritorija, njegovog ekosustava, njegovog gospodarstva, njegove povijesti. Turizam hrane i vina uvijek je odraz globalnog stanja svog vremena. Jer hrana je kultura"


 
3 min
Istra24
Sabrina Talarico i Elena Bianco

Među argumentima navedenima u godišnjem priopćenju iščitavamo: "Održivost je kriterij koji danas prožima svijet turizma pa tako i enogastronomski turizam. Potonje, zapravo, nije izolirano polje, već je dio teritorija, njegovog ekosustava, njegovog gospodarstva, njegove povijesti. Turizam hrane i vina uvijek je odraz globalnog stanja svog vremena. Jer hrana je kultura"

Na međunarodnom turističkom sajmu TTG Travel Experience 2022 koji se od 12. do 14. listopada održava u Riminiju (Italija), Istra je u središtu pozornosti. Naime, naša je destinacija ovjenčana prestižnom nagradom Gist Travel Food Award - priznanjem koje Talijansko udruženje turističkih novinara svake godine posvećuje talijanskoj i inozemnoj izvrsnosti na polju gastronomije i vina, kao »Best Food & Wine Destination 2022«.

 

Među argumentima navedenima u godišnjem priopćenju iščitavamo: »Održivost je kriterij koji danas prožima svijet turizma pa tako i enogastronomski turizam. Potonje, zapravo, nije izolirano polje, već je dio teritorija, njegovog ekosustava, njegovog gospodarstva, njegove povijesti. Turizam hrane i vina uvijek je odraz globalnog stanja svog vremena. Jer hrana je kultura«.

 

"Nagradu je osvojila Istra koja je već u 19. stoljeću osvojila europsko plemstvo i intelektualce zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, mletačkom i austrougarskom nasljeđu, latinskoj, slavenskoj i germanskoj multikulturalnosti. Od devedesetih godina prošlog stoljeća Istarska županija i Turistička zajednica Istre započele su impresivan rad na razvoju turizma koji se temeljio na poljoprivredno-prehrambenom segmentu. Implementiraju se vinske ceste, događanja vezana uz ekstra djevičansko maslinovo ulje, obnavlja se tradicija lova na tartufe i zahvaljujući pršutu dobiva se prvi europski certifikat. Velika pažnja pridaje se obnovljivim izvorima energije, prirodnim parkovima te ekologiji. Naposljetku, brojna gastronomska događanja sezonski su prilagodila teritorij Istre te ga učinila iskoristivim tijekom cijele godine", objasnila je Elena Bianco, predsjednica žirija Travel Food Awarda, dok je nagradu uručila predsjednica Gista Sabrina Talarico.

 

"Vrlo smo ponosni na nagradu koja je dodijeljena Istri s obzirom da je uručuje Talijansko udruženje turističkih novinara koji su u postupku ocjenjivanja imali priliku saznati više o našoj destinaciji, a sasvim je sigurno da smo time potaknuli njihovu želju da nas osobno posjete i dožive jedno od naših brojnih iskustava, k tome da napišu i par redaka. Također nas raduje što smo nagrađeni u kategoriji gastronomije i vina. Premda svjesni da taj segment predstavlja ključan driver u stvaranju našeg imidža, posebno je to važno kada dolazi s jednog tržišta koje vrlo dobro vlada ovom temom te zna prepoznati kvalitetu i izvrsnost"- izjavio je povodom dodjele nagrade direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

 

Ovim dodatnim važnim priznanjem Turistička zajednica Istarske županije okrunila je ovu godinu u kojoj se kontinuirano nastojalo ispričati gurmansku stranu istarskog poluotoka, fokusirajući se intenzivno na talijansko tržište: od divljih šparoga u proljeće do jesenskih tartufa, kroz nagrađivana vina, izuzetna ekstra djevičanska maslinova ulja, sireve i nezaobilazni pršut kao i prisutnost - na tako malom teritoriju - dva ekskluzivna restorana s Michelinovom zvjezdicom. Time Istra želi promovirati svoje izvanredne proizvode, namirnice i brojne aktere koji stoje iza ove rastuće i sve važnije scene hrane i vina u središtu Europe.


Nastavite čitati

Istra
 

LEKCIJA ZA KSENOFOBE Policijski podaci dokazuju nekriminalno ponašanje naših radnika iz Azije

Podaci policije su potvrdili ono što je svaka razumna osoba mogla i sama zaključiti: radnici iz Indije, Bangladeša, Nepala i Filipina, koje su mnogi upoznali kao vrijedne i poštene radnike, ove godine u Puli nisu počinili nijedno kazneno djelo * Sutra: Analizirali smo policijsku statistiku vezano za slučajeve silovanja u Puli. U većini slučajeva žrtva poznaje nasilnika * U sutrašnjem intervjuu za Istru24 saborska zastupnica Dušica Radojčić govori o planovima za predstojeće lokalne izbore, ali i otkriva kako će Možemo! osim Pule i Pazina na izbore izaći i u još nekim istarskim gradovima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.