Za packaging Haskap – piće astronauta
Rovinjskom studiju Tumpić/Prenc nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva
Haskap ili sibirska borovnica bobičasto je voće iznimno bogato antioksidansima, mineralima i vitaminima. Kako potječe iz Sibira, cvjeta na temperaturama ispod 0°C, dok tijekom zime podnosi minuse i do -47°C. „Upravo nas je ta zanimljivost potakla da naglasimo iznimnu kvalitetu proizvoda kroz njegovo korištenje u iznimnom prostoru poput svemira“,rekli su autori. * Metaliziranu etiketu, koja svojim izgledom podsjeća na prehrambene proizvode korištene u svemiru, obogaćuje uzorak stiliziranih duguljastih plodova sibirske borovnice
Haskap ili sibirska borovnica bobičasto je voće iznimno bogato antioksidansima, mineralima i vitaminima. Kako potječe iz Sibira, cvjeta na temperaturama ispod 0°C, dok tijekom zime podnosi minuse i do -47°C. „Upravo nas je ta zanimljivost potakla da naglasimo iznimnu kvalitetu proizvoda kroz njegovo korištenje u iznimnom prostoru poput svemira“,rekli su autori. * Metaliziranu etiketu, koja svojim izgledom podsjeća na prehrambene proizvode korištene u svemiru, obogaćuje uzorak stiliziranih duguljastih plodova sibirske borovnice
Među najbrojnijom dosadašnjom konkurencijom od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, Studiju Tumpić/Prenc dodijeljena je nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji dizajna ambalaže za rad „Haskap – piće astronauta“, piše portal IstraIn.
Svoju su nagradu preuzeli na svečanom otvorenju bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 održanoj ovog utorka u Laubi – kući za ljude i umjetnost.
Jedan od težih podviga na koje se, unatoč tehnologiji, ipak odazivaju i ljudi, jest let u svemir. Upravo su sok od haskapa još sovjetski kozmonauti nosili u svemir, te ga ubrzo prozvali kraljevskim pićem.
Haskap ili sibirska borovnica bobičasto je voće iznimno bogato antioksidansima, mineralima i vitaminima. Kako potječe iz Sibira, cvjeta na temperaturama ispod 0°C, dok tijekom zime podnosi minuse i do -47°C.
„Upravo nas je ta zanimljivost potakla da naglasimo iznimnu kvalitetu proizvoda kroz njegovo korištenje u iznimnom prostoru poput svemira“, govore iz Studija Tumpić/Prenc.
Metaliziranu etiketu, koja svojim izgledom podsjeća na prehrambene proizvode korištene u svemiru, obogaćuje uzorak stiliziranih duguljastih plodova sibirske borovnice.
U trenutku kada korisnik popije sok, razotkriva unutarnju stranu etikete koja, prikazujući planete različitih veličina, vizualizira postotak minerala prisutnih u 100 grama haskapa.
Kombinacijom ovih elemenata, boca je pretvorena u trodimenzionalnu reprezentaciju proizvoda.
Ovaj se projekt istaknuo među čak 573 pristigla rada, a o dodijeljenoj nagradi, inače najprestižnijoj domaćoj strukovnoj nagradi u području dizajna, odlučio je Međunarodni ocjenjivački sud.
Uz nagrađeni rad, za izložbu koja predstavlja najbolja dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine selektirana su još tri rada Studija.
Do 22. siječnja u Laubi će tako biti izloženi dizajn etikete za vino obitelji Franc/Arman „Il Grande“, dizajn etikete biodinamičkog vina obitelji Šuran, te vizualni identitet za „Štriku feratu“.
Osim prilikom otvorenja izložbe, navedeni radovi ovog dizajnerskog Studija, uključujući i nagrađeni, bit će predstavljeni u tradicionalnoj tiskanoj publikaciji Pregled hrvatskog dizajna 21/22.