Biznis

3,5% manje u odnosu na lani

U travnju pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj šesti mjesec za redom

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u travnju bila za 15,7 posto niža nego u istom mjesecu lani, intermedijarnih proizvoda za 8,3 posto, a energije za 1,8 posto. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je istodobno za 1,2 posto, a  kapitalnih proizvoda za 1,1 posto


 
1 min
HINA

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u travnju bila za 15,7 posto niža nego u istom mjesecu lani, intermedijarnih proizvoda za 8,3 posto, a energije za 1,8 posto. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je istodobno za 1,2 posto, a  kapitalnih proizvoda za 1,1 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ovogodišnjem travnju smanjena je 3,5 posto na godišnjoj razini, zabilježivši pad šesti mjesec zaredom, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u danas da je industrijska proizvodnja u travnju pala za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine pala 3,5 posto.

To je šesti mjesec zaredom kako je domaća industrijska proizvodnja pala na godišnjoj razini. Pritom je pala po najvećoj stopi u proteklih pola godine, ubrzavši pad nakon u ožujku zabilježenog smanjenja za 0,8 posto. 

Pad proizvodnje u travnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora. Tako je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u travnju bila za 15,7 posto niža nego u istom mjesecu lani, intermedijarnih proizvoda za 8,3 posto, a energije za 1,8 posto. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je istodobno za 1,2 posto, a  kapitalnih proizvoda za 1,1 posto.

Na mjesečnoj razini, pak, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 3,7 posto, kapitalnih proizvoda za tri posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 posto i intermedijarnih proizvoda za 2,1 posto. Proizvodnja energije, pak, bila je veća za 1,5 posto u odnosu na ožujak.

U prva četiri mjeseca industrijska proizvodnja smanjena je u Hrvatskoj za 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su DZS-a.

(Hina) xdver ysbo


Nastavite čitati

Ministar Božinović i ravnatelj policije Milina čestitali Dan policije

„Živite i radite ovaj častan poziv, a svakodnevnim djelima svjedočite kako je hrvatska policija proizašla iz naroda i kako je svakodnevno u njegovoj službi. Nijedan pojedinac među nama ne zaboravlja da su temelji našeg domoljublja u Domovinskom ratu, kada je hrvatska policija, među rijetkim policijama u svijetu, pokazala čvrst i odlučan karakter. Takva je i danas”, navode u čestitci

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.