Turistička sezona je pomalo krenula, terase ugostiteljskih objekata tek su se počele otvarati, a neki od ugostitelja će ipak pričekati stabilnije vrijeme kako bi postavili terase kao prvi i najprimamljiviji dio ponude za turiste.
Je li unificiranost ugostiteljskih objekata nešto čemu treba težiti ili pustiti da svatko sam određuje pravila kako će izgledati njegova terasa, pitanje koje je iskočilo u žižu javnosti nakon nedavnog pisanja Istra24.
Naime, vinski tapas bar "Boca" u vlasništvu Sandra i Senke Pettener je od voditeljice gradskog Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljsko naslijeđe Barbara Belić Raunić informiran da vinske bačve nisu primjerene za opremu terase i da se više ne mogu stavljati.
Provjerili smo kakva je situacija na još nekim terasama u centru Pule i trebaju li samo bačve biti stavka koja unosi nemir u estetiku nadležnog Odsjeka.
Bačve smo zatekli i ispred Shipyard puba. Iz puba su poručili kako oni još uvijek nisu dobili nikakvu obavijest od Grada da ih moraju maknuti.
Jedna od stvari koje upadaju u oči je svakako ograđivanje samih terasa, svaki objekt ima drugačiju ogradu, a neke se svojim izgledom svakako izdvajaju.
Rasvjeta koja se razlikuje od terase do terase i očito ne podliježe nikakvom pravilniku, te razni načini ukrašavanja i privlačenja pažnje potencijalnih mušterija.
Čini se kako se svaka terasa ugostiteljskih objekata u Puli u potpunosti razlikuje jedna od druge.
Neke imaju sa staklom ograđen prostor, druge s drvenim paletama, a neke s metalnim. Rasvjeta varira na pojedinačnoj terasi, o usporedbi rasvjete s drugim terasama ne treba niti govoriti. Raznorazni ukrasi, nekad primjereni, a pretežno kičasti, stvorili su estetsku kakofoniju.
Svaki vlasnik "vodi svoju politiku" uređivanja, pa shodno tome dolazi do velikog "šarenila" svakojakog ugođaja.