Ako vam je šarag bio drag na tanjuru, uskoro bi mogli prestati tako razmišljati. Ljudima diljem Sredozemlja posljednjih 40 godina ova riba postala je prava lutrija, piše portal Morski.hr.
Naizgled normalna i zdrava riba, nakon što se ispeče postane tvrda, poput autogume. Za iste slučajeve sam nedavno čuo i u Hrvatskoj. Skupina znanstvenika je 2020. prvi put pokušala doći do nekon zaključka o ovoj temi, piše Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u grupi Živi svijet Jadranskog mora.
Prvim radom pokušalo se utvrditi gdje se ovaj fenomen događa i može li se na temelju takvih podataka nešto zaključiti.
Pretpostavili su da bi za taj fenomen mogla biti odgovorna povećana koncentracija bakra, koji se najčešće koristi u protuobraštajnim premazima u narodu poznati još i kao antifouling, koper, intonak i slično, no ta prva studija nije dala neke konkretne odgovore.
Ipak, prošle godine se grupa talijanskih stručnjaka ozbiljnije bacila na posao i zaključila da bi krivac za ovakvo stanje mogao biti nakupljanje kaulerpina (sekundarni metaboliti invazivne alge Caluerpe cylindracee) u jetri, mišićima i epitelnom tkivu ribe.