Krasna Zemlja

uskoro će poteći tekuće zlato

NAJSTARIJA U ISTRI Uljara Vodnjan kreće s preradom maslina u petak. Ove godine očekuju preraditi do tisuću tona maslina i ekstra djevičansko ulje vrhunske kvalitete

Dok su radnici pripremali prostor za prihvat prvih ovogodišnjih maslina, kroz vrata su konstanto ulazili nestrpljivi maslinari. Svi s istim pitanjem: Kada otvarate? * Ne samo da su mi blizu. Ovo je kvalitetna uljara, ljudi su stručni i znaju ča delaju. Jako sam zadovoljan i ljudima i strojevima i time koliko mi ulja hite masline. Zato sam doša pitat kad će doprit da znam početi brati, veli nam Karlo Kersan, nagrađivani maslinar iz Vodnjana


 
5 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dok su radnici pripremali prostor za prihvat prvih ovogodišnjih maslina, kroz vrata su konstanto ulazili nestrpljivi maslinari. Svi s istim pitanjem: Kada otvarate? * Ne samo da su mi blizu. Ovo je kvalitetna uljara, ljudi su stručni i znaju ča delaju. Jako sam zadovoljan i ljudima i strojevima i time koliko mi ulja hite masline. Zato sam doša pitat kad će doprit da znam početi brati, veli nam Karlo Kersan, nagrađivani maslinar iz Vodnjana

Najstarija uljara na području Istre i Kvarnera - Uljara Vodnjan smještena u Trgovačkoj ulici, otvara svoja vrata u petak, no unatoč tome u njoj je i danas bilo živo.

Dok su radnici pripremali prostor za prihvat prvih ovogodišnjih maslina, kroz vrata su konstanto ulazili nestrpljivi maslinari. Svi s istim pitanjem: Kada otvarate?

Karlo, Emil i Aleksandar

- Dolazim iz Rovinja, imam 500 komada maslina i došao sam vidjeti kada ih mogu početi brati jer ih uvijek na preradu donosim ovdje. Zadovoljan sam uslugom i ne bih nikad mijenjao uljaru, kazao nam je Emil Turković.

Na pitanje koliko ulja očekuje ove godine veli da mu je urod "malo šepast", a u razgovoru sa stručnjacima iz uljare doznaje da je vjerojatno na dijelu maslina "izgorio cvijet" uslijed prevelikih temperatura i suhog zraka. Raspitati se o tome kad počinju s radom došao je i prvi susjed uljare, nagrađivani maslinar Karlo Kersan koji ima 300-tinjak maslina.

Uljara Vodnjan u Trgovačkoj ulici

- Ne samo da su mi blizu. Ovo je kvalitetna uljara, ljudi su stručni i znaju ča delaju. Jako sam zadovoljan i ljudima i strojevima i time koliko mi ulja hite masline. Zato sam doša pitat kad će doprit da znam početi brati, veli nam Karlo i čak poziva u svoju kuću.

Pokazuje nam gdje će ulje skladištiti i priznaje da svog proda dok još uljara radi. Zaslužna je tome, zaključuje, i sama uljara koja svoj posao odradi kvalitetno i stručno.

Karlo i supruga Gianna

Ponovimo stoga, uljara se otvara  u petak od 14 sati, prve će dane raditi po dogovoru, a kada se branje i prerada zahuktaju raditi će 0-24, doznajemo od inženjera Edija Družetića, voditelja proizvodnje.

Cijena prerade je 1,60 kuna po kilogramu plus PDV, odnosno 2 kune s porezom. Želite li dobiti svoje ulje morate donijeti barem 200 kilograma, no ukoliko imate manje to nije prepreka. Masline se skupljaju grupno, a kada se skupi dovoljno radi se ulje pa svatko dobiva onoliko koliko je maslina dao. Čist račun duga ljubav, rekli bi.

Očekuje se zdrav plod

- Očekujemo puno bolje rezultate i više maslina nego lani. Lanjske smo sezone preradili oko 600 tona, a ove godine očekujemo oko tisuću tona. Većina maslinara krenut će s berbom ovog vikenda, nešto kasnije nego inače radi velike suše koja je vladala, navodi Družetić. Dodaje da je suša donijela i nešto dobro - manje bolesti pa su masline zdrave i očekuje se ulje vrhunske kvalitete.

Edi Družetić

- Vruće vrijeme, suhi zrak doveli je do manjeg razvoja maslinove mušice i očekujemo da će stizati zdrav plod, a on daje kvalitetu. Kada tome dodamo vrhunske strojeve  za preradu i preradu u roku od 24 sata, krajnji proizvod je vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, navodi naš sugovornik.

Inače, u ovoj uljari svoje masline na preradu donosi čak tisuću većih i manjih maslinara s područja južne Istre, ali pristižu i s Poreštine, okolice Rovinja i Labina, a tradicionalno ovdje stižu i maslinari s Krka. To je, veli nam direktor Alesandar Bašić Palković, još iz vremena kada na otoku nije bilo uljara, a tradicija je ostala i sada kada lokalnih uljara ima. No ljudi dolaze u Vodnjan i dalje.

Lani je uljara obnovljena, moderniziran je pogon, pratimo najnovija tehnološka postignuća u ovom području i ljudi znaju da od nas mogu očekivati vrhunsku kvalitetu. Novi pogon povećanog kapaciteta nudi kvalitetnu preradu u kratkom roku. Preraditi možemo do tri tone na sat

Aleksandar Bašić Palković
Voditelj proizvodnje i direktor

- Lani je uljara obnovljena, moderniziran je pogon, pratimo najnovija tehnološka postignuća u ovom području i ljudi znaju da od nas mogu očekivati vrhunsku kvalitetu, veli Bašić Palković. Dodaje da je novi pogon povećanog kapaciteta pa nudi kvalitetnu preradu u kratkom roku. Preraditi mogu do tri tone na sat te raspolažu s 240 kasuna. Uljara, doznajemo, nudi i pogodnosti pa će ove godine maslinari kod njih moći uzeti prazne kasune za berbu, napuniti ih i vratiti, kako se maslina ne bi prebacivala i oštećivala, a time skratilo i vrijeme čekanja.

Na pitanje koje vrste dolaze najčešće na preradu Družetić veli da ima dosta Buže, koja je karakteristična za jug Istre, ali i Leccina, koji se sadio zadnjih 20 godina.

Sutra kreće berba

Sutra berba počinje i u njihovim maslinicima na području Barbarige. Ukupno raspolažu sa 45 hektara maslina. Svake godine od njih dobiju između 25 i 30 tisuća litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, zavisno od sezone i randmana.

- Naša Salvela linija dolazi iz maslinika kod Barbarige. To su monosortna ulja - Buža, Rošinjola, Istarska Bjelica i blend Aurum, koja su iznimno kvalitetna i atraktivna kupcima. Zatim tu je naša Punta Cissana, ulje koje dolazi isključivo od starih istarskih autohtonih sorti, iz nasada u Barbarigi starih između 150 i 200 godina. Selekcija je to buže muške, buže ženske, puntože i rosignole uzgojene na području tradicije maslinarstva još do antičkih vremena. Također, u svojoj ponudi imaju i Vodnjanski Torčol, dobro znano ekstra djevičansko maslinovo ulje, namijenjeno širokoj upotrebi, doznajemo od Bašića Palkovića.

Netom isprešane vlastite masline iz kojih poteče svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje, moguće će biti kupiti i na licu mjesta.

Uljara Vodnjan najstarija je i trenutno najmodernija uljara u Hrvatskoj koja svojom tradicijom i suvremenom tehnologijom diktira trendove u maslinarstvu Istre.

- Na ulazu o uljaru stoji natpis 1911. godine. Ta je godina uzeta kao referentna jer je tada prvi puta na ovaj prostor došla moderna hidraulična preša, a sama je uljara ovdje postojala od 1886. godine, priča nam direktor dodajući da je tada zapravo krenula revolucija u maslinarstvu i prvi puta se odmaknula od tri tisuća godina stare tehnike proizvodnje na kamenom mlinu, tehnike kakvu su koristili još stari Grci i Rimljani.

Kameni mlin koji su sačuvali dan danas krasi ulazak u Trgovačku ulicu.

Na više od 460 kvadratnih metara, lani je u novom ruhu zasjala cijela unutrašnjost pogona, a obnovljen je i vanjski dio zgrade uz strogu zaštitu i podlogu konzervator, budući da je Uljara Vodnjan pod zaštitom Ministarstva kulture i nalazi se na Listi industrijske baštine Republike Hrvatske.

Krenete li, dakle, Trgovačkom ulicom vodnjanske stručnjake u preradi maslinovog ulja potražite iza jarko narančastih vrata. Unutra će uskoro poteći prvo ovogodišnje tekuće zlato.


Nastavite čitati

Istra
 

S vama smo više od 1.000 dana, hvala što nas pratite

Česi se vraćaju u Fažanu ali ovaj put kao gazde. Praški fond Investika dobio je lokacijsku dozvolu za luksuzni hotel s pet zvjezdica tik uz fažansku rivu. Ali to nije sve, Česi na fažanskom priobalju planiraju uložiti najmanje 150.000.000 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.