Krasna Zemlja

Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk

Prvijenac festivala degustacije istarskih delicija nadmašio očekivanja - Istranima se pridružili europski i američki gosti

"Predzadnja postaja je ponijela titulu najveselije jer su se na njoj objedinile čak tri grupe i napravile pravu štalu! Ne znamo je li razlog bio gostujući DJ s prijenosnim zvučnikom ili pjenušac San Tommaso, ali planirani dolazak na osmu, ujedno i zadnju postaju, je dobrano kasnio", poručuju organizatori


 
2 min
Istra24

"Predzadnja postaja je ponijela titulu najveselije jer su se na njoj objedinile čak tri grupe i napravile pravu štalu! Ne znamo je li razlog bio gostujući DJ s prijenosnim zvučnikom ili pjenušac San Tommaso, ali planirani dolazak na osmu, ujedno i zadnju postaju, je dobrano kasnio", poručuju organizatori

U subotu je premijerno održan Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk, koji je, prema riječima organizatora, u potpunosti ispunio očekivanja. Otvorenih 100 prijava popunilo se u relativno kratkom roku i to većinom domaćim hedonistima, dok su među turistima izvan Hrvatske prednjačili Austrijanci i Talijani, zatim Česi, a dvije su čaše na startu vinske avanture dočekale bračni par koji je došao čak iz Amerike.

Prva je grupa, od šest planiranih, krenula u 9.30 s prve postaje stare pruge Štrika Ferata uz vino Lunika.

Vodiči su ih potom vodili biciklističko-pješačkom stazom do imanja Dobrovca uz čije su vino degustirali proizvode Mirna Podravke, dobro znane pod imenom EVA.

U trećem vinogradu svoje  su proizvode predstavili vinari Vivoda, maslinari Olea Magica i Alden bakalar.

Sve su grupe pratili harmonikaši s ciljem da manifestacija sudionicima ostane u još ljepšem sjećanju. Negdje na pola vinske ture, Collis je pripremio degustaciju svojih vina i ekstradjevičanskih maslinovih ulja, dok su na petoj lokaciji u masliniku, svoja vina predstavili Herak i Smoljan.

- Budući da je Istra osim vrhunskih vina i ekstra djevičanskih maslinovih ulja poznata i po odličnom pršutu, red je bio da svi sudionici guštaju poznati Buršićev pršut uz čašu Grota vina. Zaboravili smo napomenuti da je na svakoj drugoj postaji sireve dostavila Vesna iz Loborike, uključujući i nedavno nagrađeni sir Pegula, poručuju organizatori, govoreći kako je ipak predzadnja postaja za sve bila najzabavnija.

- Predzadnja postaja je ponijela titulu najveselije jer su se na njoj objedinile čak tri grupe i napravile pravu štalu! Ne znamo je li razlog bio gostujući DJ s prijenosnim zvučnikom ili pjenušac San Tommaso, ali planirani dolazak na osmu, ujedno i zadnju postaju, je dobrano kasnio. Istovremeno je u ciljnoj ravnini trajao paralelni koncert gdje je ionako toplu atmosferu dodatno zagrijao Serđo Valić uz pomoć gospodina Banka, navode.

Prvijencu ove vinsko-uljne degustacije, točku na "i" stavili su članovi udruge AgroRovinj koji su prezentirali pripremu prave istarske supe uživo na prijenosnom ognjištu s pogledom na starogradsku jezgru Rovinja i zvonikom crkve svete Eufemije u pozadini.

Svi su se gastronomadi složili kako je ovo premijerno izdanje u potpunosti ispunilo očekivanja te se već raspitivali za datum drugog izdanja kako bi mogli pozvati svoje prijatelje da i oni degustiraju izvorne istarske proizvode.

Pokrovitelji Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk su Grad Rovinj uz potporu Turističke zajednice Grada Rovinja, uz angažman svih vinara i uljara - sudionika manifestacije.


FOTO: Privatni album

Nastavite čitati

Istra
 

Predizborna kampanja je gotova, sutra nema politike u našoj butigi

Sutra donosimo priču o poznatom porečkom političaru koji gradi tri luksuzne vile kod Tinjana, o poslovima unutar HEP-a i o obnovi kupališta Stoja * Objavit ćemo, s hrvatskim titlovima (razgovor je vođen na istrovenetskom dijalektu) i ekskluzivni videointervju s legendom automobilizma, rodom iz Motovuna, Mariom Andrettijem

Istra
 

Marčanu odlikuju ekstra maslinova ulja i vina izvrsne kvalitete

Za Smotru je pristiglo 43 uzoraka ulja berbe 2023. i 27 uzoraka vina berbi 2020., 2022. i 2023, većina ih je bila odlične ili vrhunske kvalitete * Smotra je započela Mantinjadom i balunom u izvedbi mladih plesača i svirača tradicijskih instrumenata KUD-a Mate Balota iz Raklja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.