Danas su na Vodnjanštinu u pratnji deset profesora na jednodnevni izlet stigli učenici iz Strukovne škole Đurđevac da bi se upoznali s proizvodnjom maslinovog ulja, vina i istarskog pršuta.
Došlo je ukupno 38 srednjoškolaca, učenika ugostiteljske struke, a bilo je i nešto ekonomista koji su u masliniku firme Oio Vivo bili impresionirani berbom maslina sa strojevima za trešnju stabala te kušanjem vrhunskih maslinovih ulja, a začudili su se i "paprenošću" maslinovog ulja.
Začetnici ideje o posjetu učenika iz Đurđevca su Vodnjanac Goran Kovačić i profesorica Đurđica Ćasar iz Strukovne škole Đurđevac, koja je napomenula da je veliki dio svog djetinjstva provela baš u Vodnjanu kod strica, te je željela da i djeca iz Podravine vide kako je u Istri, o kojoj im je puno pričala.
- Ja sam u Vodnjanu odrastala, bila sam svako ljeto kod strica koji je ovdje živio. Došli smo povezati Podravinu i Istru, te pokazati učenicima kako je u Istri, jer među njima ima puno onih koji nikada nisu vidjeli maslinu, a kamoli kušali maslinovo ulje. Znači radi se o djeci koja će biti budući ugostitelji koji će jednog dana ovakve proizvode nuditi gostima kod nas u Podravini, a neki će možda poželjeti doći i raditi baš ovdje u Istru, veli nam profesorica Ćasar.
Profesorica Đurđica Časar
Vodnjanac Goran Kovačić nam kaže da ga je na ideju o dolasku učenika ponukala želja za promocijom Vodnjana i poduzetništva u njemu, te segment spajanja istoka i zapada Hrvatske.
- Učenici koji su došli u jednodnevni posjet su iz Strukovne škole Đurđevac, koja se školuju za zanimanja koja su deficitarna u Istarskoj županiji i Vodnjanu. Cilj je da djeca upoznaju poduzetništvo koje postoji kod nas i da jednog dana eventualno nađu posao baš ovdje, jer se radi o našoj djeci, poručio je Kovačić.
Goran Kovačić s učenicima iz Đurđevca
Velimir Jurić iz Oio Vivo dolazak djece je ocijenio kao hvalevrijedan jer se radi o djeci koja se školuju u sektorima koji su njima jako važni.
- Smatram da je jako dobro da vide cijeli proizvodni proces, odnosno kako se namirnice uzgajaju i kako dolazi do finalnog proizvoda. Zadovoljan sam s reakcijama djece i profesora koji su nam došli u posjet, jer je zanimljivo da neki od njih nisu uopće bili upoznati s proizvodnjom maslinovog ulja, primijetio je Jurić.
Velimir Jurić
U vinariji Medea u Vodnjanu učenici i profesori su se upoznali s cjelokupnim proizvodnim procesom od dolaska grožđa u obradu, pa do odlaska vrhunskih vina na police trgovina, što su im predstavile djelatnice vinarije.
U vinariji Medea
Zadnja poduzetnička lokacija koju su posjetili u Vodnjanu bila je pršutarna i stancija Buršić na kojoj su se upoznali s proizvodnjom ove vrhunske istarske delicije.
Pršutarna Buršić