Kultura

za istru24 pišu gianni i elio velan

50 KILOMETARA IZGUBLJENE EUROPE U kamenoj kuli iznad Gorice pohranjeni su posmrtni ostaci 57.201 talijanskih vojnika i 539 vojnika austrougarske vojske

Dan nakon posjete Gorici i grobnici u Oslaviji primio sam na travnjaku ispod murve u Puciće Dolenje dva prijatelja na mižolić vina. Usuglasili smo se oko jednog temeljnog pitanja: Europska Unija je nastala kao odgovor na rat, na europski apsurd, terapija za europsko ludilo


 
3 min

Dan nakon posjete Gorici i grobnici u Oslaviji primio sam na travnjaku ispod murve u Puciće Dolenje dva prijatelja na mižolić vina. Usuglasili smo se oko jednog temeljnog pitanja: Europska Unija je nastala kao odgovor na rat, na europski apsurd, terapija za europsko ludilo

U ogromnoj kamenoj kuli koja je podignuta iznad Gorice pohranjeni su posmrtni ostaci 57.201 talijanskih vojnika i 539 vojnika austrougarske vojske.

Logika zgradurine je jednostavna: počinješ od prizemlja i dižeš se do zadnjeg kata ispod volte, kreneš od slova A i završavaš sa slovom Z. Rame uz rame, od mramorne ploče do mramorne ploče, upisana su prezimena i imena vojnika koji su pali na Šoškoj fronti između lipnja 1915. i studenog 1917. godine.

To je tek djelić poginulih tijekom dvanaest bitaka, odnosno talijanskih juriša na putu do Gorice, gradu koji je simbol talijanskog iredentizma. Većina njih imali su između osamnaest i dvadeset i dvije godine: mališani na pragu života, tek što su uspjeli upoznati prvu djevojku.

Posložite tu mladost i dobit ćete 50 kilometara izgubljene Europe, izgubljenog europskog smisla i jedinstva. Dobit će te i odgovor na sva demografska pitanja koja muče današnje političare i crkvene dužnosnike. Neka posjete spomenik u Oslaviji, iznad Gorice i rijeke Soče, sve će im biti jasno, izbrisat će sve nedoumice oko demografskih rupa; neka dodaju i žrtve Drugog svjetskog rata i dobit će škopljenu europsku vrstu.

Mislim, kako nisam o tome nikad razmišljao, zašto sam toliko otupio? Gdje mi je europska pamet?

Mogao bih još posjetiti grobnice kod Verduna u Francuskoj ali, nepotrebno, povijest je sasvim dovoljna i razgovjetna u Gorici, par kilometara od kuće, od Istre.

Gianni je snimio grobnicu u Oslaviji, nepregledni slijed imena i prezimena, gledao me pomalo zbunjeno, nije lako shvatit. Na putu do Oslavije prešli smo preko mosta na Soči kojeg su izgradili Saveznici (Englezi i Amerikanci) 1946. godine za vrijeme kratke vojne uprave.

Zamisli ogromnu glupost i apsurd: Saveznici su izgradili most na rijeci za koju su se tri godine ubijali talijanski i austrougarski vojnici.

Dan nakon posjete Gorici i grobnici u Oslaviji primio sam na travnjaku ispod murve u Puciće Dolenje dva prijatelja na mižolić vina. Usuglasili smo se oko jednog temeljnog pitanja: Europska Unija je nastala kao odgovor na rat, na europski apsurd, terapija za europsko ludilo.

Gorica se nalazi iznad Trsta, dižeš se od mora 86 metara, sasvim pristojna visina, viša od najvišeg istarskog zvonika.

Kada su početkom kolovoza 1916. godine talijanski vojnici jurišali na austrougarske položaje i osmog kolovoza ušli u Goricu, Tršćani su na večer odlazili na rivi, na vrh mola Audace da bi promatrali bljeskove bitke, krvavi vatromet. Bljeskovi granata osvjetljavali su more sve do dvorca Miramar.

Do Gorice stižeš preko uske i duge vale koju zovu „Il vallone di Gorizia“. Lijevo su se nalazili talijanski položaji, desno, prema današnjoj Sloveniji, austrougarski. Feldmaršal Svetozar Borojević von Bojna dirigirao je operacijama iz stožera u Postojni, izgradio je neprobojni obrambeni bedem.

Prije desetak godina snimio sam dokumentarac o Prvom svjetskom ratu i našao sam se u slovenskom selu
kroz koje je prolazila fronta.

Vlasnik jednog vinograda ispričao mi je da dan danas kod svakog oranja izranja koji djelić ljudske kosti. Pokazao mi je rupu napunjenu neispaljenim metcima, čim okreneš zemlju izađu na površinu kao crvi, nakon sto i sedam godina.

Gorica je mali gospodski grad, sav je u austrougarskom, miteleuropskom stilu, rekao sam sinu da je naš Pazin Gorica u minijaturi.

Talijanska je vojska ušla u grad osmog kolovoza 1916. godine no, u jesen 1917. (od 24 listopada do 7. studenog) nakon teškog poraza kod Kobarida Talijani su napustili Goricu i povukli se do rijeke Piave. Vratit će se tek godinu dana kasnije: višestoljetna gorička tradicija pod bečkom carskom krunom je izbrisana.

Bitka za Goricu odnijela je na stotine tisuća mladih života, sjećam se da sam u jednoj šumici naišao na skromni nadgrobni spomenik podignut u čast hrvatskim vojnicima koji su se borili i poginuli na strani austrougarske, bili su svi porjeklom iz okolice Karlovca.

Dok su ginuli talijanski su vojnici pjevali pjesmu nepoznatog autora, naslov je „O Gorizia tu sei maledetta“ (Prokleta Gorica).


Nastavite čitati

HNL: Lokomotiva i Gorica bez pobjednika

Lokomotiva je povela u 29. minuti kada se lopta od gostujućeg igrača Matea Leša odbila u mrežu, dok je pogodak za konačnih 1-1 postigao Josip Mitrović u 73. minuti. Ovakvim rezultatom su oba sastava ostala na istim pozicijama na ljestvici. Lokomotiva je peta s 41 bodom, jednim manjem od četvrtog Osijeka, dok je Gorica šesta te ima 35 bodova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.